Linkuri accesibilitate

În Ungaria, opoziția reia primăria Budapestei


Primarul reales al Budapestei, Gergely Karácsony, după votul din iunie.
Primarul reales al Budapestei, Gergely Karácsony, după votul din iunie.

După mai bine de o lună de dispute juridice, candidatul pentru postul de primar al Budapestei susținut de partidul premierului Viktor Orbán și-a recunoscut înfrângerea vineri, 12 iulie, asigurând realegerea unui politician important din opoziție .

După ce a pierdut la o diferență mică, fostul secretar de stat pentru transporturi David Vitézy, sprijinit de Fidesz-ul lui Orbán, a contestat în instanță votul din 9 iunie (și în Ungaria au fost, la fel ca în România, alegeri locale și europarlamentare pe 9 iunie), invocând pretinse greșeli în timpul numărării voturilor, scrie AFP.

Verificările au confirmat însă realegerea primarului în funcție, Gergely Karácsony, care a câștigat cu o diferență de doar 293 de voturi din peste 800.000 de voturi exprimate.

„Renumărarea nu a schimbat rezultatul final. Gergely Karácsony a câștigat alegerile, este următorul primar al Budapestei. Îl felicit,” a declarat Vitézy pe Facebook.

Karácsony, un politician important din opoziție, le-a mulțumit alegătorilor: „S-a recalculat totul. Și vestea bună este că am motivul și mijloacele să spun din nou: mulțumesc, Budapesta!”(Facebook).

Partidele de opoziție au preluat controlul asupra Budapestei în 2019 de la partidul de guvernământ prin unirea forțelor- e o provocare majoră pentru Orbán, care conduce ferm țara din 2010.

Dar după o înfrângere pe toată linia în alegerile parlamentare din 2022, alianța de opoziție s-a destrămat, iar partidul verde LMP l-a nominalizat pe Vitézy pentru a-l contracara pe Karácsony.

Vitézy a fost susținut de Fidesz, după ce candidatul său s-a retras din cursă cu doar două zile înainte de vot.

În ciuda victoriei, Karácsony se așteaptă să se confrunte cu dificultăți în realizarea agendei sale, pe care figurează îmbunătățirea transportului public și crearea mai multor spații verzi, după ce noul consiliu municipal va fi învestit în funcție, în octombrie.

Coaliția care îl susține, formată din două partide de stânga, pe lângă propriul său partid verde, a câștigat doar șase locuri în consiliul de 33 de membri.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG