Linkuri accesibilitate

Inamicul public nr. 1 al Ungariei revine și donează peste 1 milion de euro pentru artiștii independenți. Revista presei maghiare


Afișe guvernamentale cu George Soros purtând următoarea explicație „Nu-l lăsați pe Soros să râdă pentru ultima dată”, Budapesta, iulie 2017
Afișe guvernamentale cu George Soros purtând următoarea explicație „Nu-l lăsați pe Soros să râdă pentru ultima dată”, Budapesta, iulie 2017

SOROS SE ÎNTOARCE // Patrick Gaspard, președintele Fundației pentru O Societate Deschisă și fost ambasador al Statelor Unite în Africa de Sud, în perioada 2013-2016, publică un text, în ediția de joi a Népszava, din care aflăm că fundația filantropului și magnatului György Soros donează 360 de milioane de forinți (cu puțin peste un milion de euro) pentru Summa Artium, organizație înființată în 2003, la Budapesta, pentru a sprijini artiștii independenți. „În ultima vreme, artelor din Ungaria li se alocă tot mai mulți bani. Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a spus că teatrele, opera și sălile de concert ale țării sunt temple ale culturii naționale. Guvernul său sprijină cu sume consistente renovarea și extinderea teatrelor și a operei, și administrează în jur de 60 de teatre, mai mari și mai mici, în întreaga țară. Pentru instituțiile culturale din restul țărilor europene și Statele Unite, care se confruntă cu probleme financiare, această politică ar putea părea de invidiat. Numai că nimic nu e gratis. Când guvernul e cel care stabilește ce anume înseamnă cultură națională, fiecare instituție culturală sprijinită de executiv, fie la Budapesta, fie în altă parte a țării, știe care sunt temele pe care nu e voie să le forțezi. Necesitatea acestei donații a fost generată de condiții asemănătoare unei epoci mai întunecate a Ungariei. Am sperat că acele vremuri au apus deja. Cu toții știm, însă, că astăzi, în Ungaria, umbra controlului guvernamental întunecă totul, inclusiv cultura și artele”, explică Gaspard în articolul său.

DRUMUL UCRAINEI ÎN NATO TRECE PRIN BUDAPESTA // Într-un interviu acordat departamentului în limba ucraineană a postului Radio Libertatea, Péter Szijjártó, șeful diplomației, spune că țara sa nu va mai bloca integrarea Ucrainei în NATO dacă amendamentele propuse la legile educației și a limbii vor fi adoptate de parlamentul de la Kiev. Despre tensiunile dintre cele două țări scrie și MTI, citând declarațiile mai multor oficiali de la Budapesta.

PETROLUL DE LA MAREA NEAGRĂ // David B. Cornstein, ambasadorul Stateor Unite la Budapesta, spune, într-un interviu acordat publicației Budapest Business Journal, că prioritatea sa nr. 1 în momentul de față este reducerea dependenței energetice a Ungariei de Rusia, prin deschiderea de noi conducte de alimentare cu combustibil. Nu e doar problema Ungariei, ci a întregii regiuni, a adăugat diplomatul american. Deși se discută de mai multe planuri pentru noi căi de alimentarea cu benzină a Europei, mai toate au ca sursă principală Rusia. Cu două excepții: terminalul LNG din Croația și rezervele de petrol din Marea Neagră, din România, ExxonMobil fiind interesată de extploatarea lor. „Toți cei cu care am discutat în guvernul american vor să vadă redusă această dependență. Am discutat săptămâna trecută, în Biroul Oval, cu președintele. […] Una dintre alternative, dar să sperăm că amândouă, trebuie să se materializeze”, a conchis David B. Cornstein. Întregul interviu, în engleză, îl puteți citi pe site-ul BBJ.

MAGIA ATOMULUI // Situl de investigații și analize Átlátszó are un material amplu despre expansiunea Rosatom, compania de energie nucleară aflată în proprietatea statului rus. Cu titlul: Centrale nucleare în serviciul geopoliticii rusești, articolul, publicat în maghiară și în engleză, prezintă principalele elemente care definesc succesul Rosatom, lider de piață în exportarea și construcția de centrale nucleare și, printre altele, partenerul guvernului ungar în proiectul centralei de la Paks: investiții croite cu flexibilitate pe interesele clientului, oferte financiare atractive, respectiv utilizarea căilor diplomatice pentru convingerea partenerilor de afaceri. Investițiile mari conturează, pe termen lung și fundamental, economia unei țări. De aceea, răspândirea rapidă a centralelor nucleare de fabricație rusă îi îngrijorează pe occidentali, care se tem de consolidarea intereselor geopolitce ale Moscovei, comentează autorii articolului din Átlátszó, cu numeroase infografice și referințe la studii de specialitate pe tema strategiei energetice a rușilor. // Népszava publică, pe marginea serialului difuzat de HBO, textul: Cernobîlul nostru, despre similitudinile și riscurile proiectului nuclear de la Paks, aflată la vreo 200 de km de granița României.

CULTURĂ // Portalul de știri Index scrie că s-au încheiat lucrările de restaurare a Vilei AVH (instituția soră a Securității în Ungaria) de la Normafa, una dintre colinele de atracție turistică ale Budapestei. Clădirea, fost loc de interogatorii și întâmplări dramatice, va fi destinată turiștilor. // Átlátszó scrie că UNESCO și-a cam pierdut răbdarea față de Ungaria și statutul de patrimoniu universal al Budapestei este în pericol. // MTI: O mână de secui este un nou film documentar despre secuii din Bucovina și exodul lor după masacrul de la Siculeni, din 1764. // Kronika: Nici Teatrul Maghiar din Cluj nu o duce prea bine: din cauza problemelor financiare au fost amânate mai multe premiere, iar finanțarea de la stat a instituției e cu poticneli. În ciuda greutăților, însă, a fost un an cu rezultate frumoase.”, a declarat, în conferința de presă ținută la final de stagiune, directorul instituției, regizorul Gábor Tompa.

NATURĂ // Săptămânalul MagyarNarancs publică un interviu cu Zsolt Végvári, membru al echipei de cercetare de la Centrul de Studii Ecologice din cadrul Academiei Ungare de Știință. Asta, după ce din Ungaria au dispărut două milioane de rândunele, semn, spune specialistul, al deteriorării calității vieții în ansamblu. // Átló le spune cititorilor că se înșeală dacă cred că în Ungaria nu e loc de alertă în privința încălzirii globale și le oferă ca argument graficele temperaturilor medii din 1900 încoace, din Budapesta și alte capitale județene.

FFW // MTI anunță că vineri a fost semnat acordul dintre Italia și Ungaria care stabilește înființarea, la Trieste, a unui port de 300 de metri lungime și o suprafață de 32 ha, ce va înlesni, printre altele, accesul companiilor ungare pe piețele de peste Ocean. // Portalul de știri Maszol anunță că din toamnă se vor relua, cu frecvență zilnică, cursele Wizz Air între Budapesta și Târgu Mureș. // La final, un articol care nu e preluat din presa maghiară, dar e despre ea: Presa în limba maghiară din Transilvania este preluată de FIDESZ. O analiză Press One.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG