Linkuri accesibilitate

Încă o dronă detectată în apropierea bazei aeriene Kogălniceanu


În apropierea bazei de la Mihail Kogălniceanu au fost detectate în ultimele zile mai multe drone, cel mai probabil civile, potrivit autorităților militare.
În apropierea bazei de la Mihail Kogălniceanu au fost detectate în ultimele zile mai multe drone, cel mai probabil civile, potrivit autorităților militare.

Forțele Aeriene Române anunță că, în apropierea bazei militare aeriene de la Mihail Kogălniceanu, a fost detectată încă o dronă, pe 17 aprilie. La începutul săptămânii, alte trei drone au fost reperate în apropierea bazei aeriene. Primele evaluări arată că dronele ar fi fost civile.

Miercuri, 17 aprilie, între orele 20:00 și 22:00, serviciul de pază din cadrul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu a raportat prezența în aer a unui sistem aerian fără pilot, cel mai probabil de natură comercială, care se deplasa cu viteze mici și la înălțimi reduse, arată un comunicat al Forțelor Aeriene Române.

Aparatul de zbor fără pilot se afla aproximativ 4 - 5 km Nord -Nord Vest de turnul de control al Aeroportului Internațional „Mihail Kogălniceanu”.

Forțele Aeriene Române transmit că militarii de la baza aeriană au informat imediat autoritățile de trafic aerian civil despre incident pentru protejarea siguranței spațiului aerian și precizează că nu a fost nevoie de măsuri de tip război electronic.

Comanda Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu a sesizat Parchetul Militar pentru anchetarea incidentului, iar unitatea militară a instituit o comisie de cercetare a evenimentului, condusă de șeful de stat major al Bazei 57 Aeriană.

Incidentul anunțat vine după ce, în noaptea 15 - 16 aprilie, trei drone au fost observate deasupra aeroportului Mihail Kogălniceanu. În acest caz, forțele aeriene au folosit mijloace de bruiaj electronic, iar evenimentul este cercetat de Parchetul Militar și de o comisie de la baza aeriană.

Forțele Aeriene Române au transmis că, cel mai probabil, dronele erau civile însă au fost neutralizate din cauza riscului de a interfera cu zborurile de la baza aeriană.

În luna ianuarie, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, avertiza la Europa Liberă că Armata nu are baza legală de care are nevoie pentru a doborî imediat obiecte străine care intră ilegal pe teritoriul României. Orice decizie de acest fel, a spus șeful Statului Major, trebuie aprobată direct de conducerea Ministerului Apărării.

După două luni și jumătate de la aceste declarații, situația este aceeași.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG