Linkuri accesibilitate

Incendiu puternic la prefectura din Suceava - FOTO & VIDEO


Incendiul a cuprins podul clădirii, care este din lemn.
Incendiul a cuprins podul clădirii, care este din lemn.

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă dimineața, la Palatul Administrativ din Suceava, unde este sediul prefecturii județene. Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, lt. Alin Găleată, a precizat că arde podul clădirii, focul extinzându-se rapid și că pompierii și SMURD intervin la fața locului.

În momentul de față, echipajele care intervin sunt 12 mașini de stingere, 1 cisternă a serviciul voluntar pentru situații de urgență, cu cantitate de 20 t apă, 4 autoscări, 2 ambulanțe SMURD.

Imagini amator
Imagini amator

Intervenția este dificilă din cauza suprafeței mari, 1500 de mp, și a cantității mari de lemn.

Cauzele incendiului sunt deocamdată necunoscute.

Palatul Administrativ din Suceava este o clădire în stil baroc construită între anii 1903-1904, în perioada în care primar era Franz Des Loges, și urma să fie sediul autorităților administrative ale orașului. Proiectul clădirii a fost realizat de arhitectul vienez Peter Paul Brang (1852-1925).

Palatul Administrativ a fost construit în stil baroc, având subsol, parter și două etaje. Clădirea este din zidărie de cărămidă și acoperită cu olane. Edificiul avea inițial o formă de „L”, având în curte un grajd, remiza de pompieri și remiza de trăsuri, iar astăzi, ca urmare a lucrărilor din anii ’60 ai secolului al XX-lea, are formă dreptunghiulară, cu o curte interioară închisă.

Primăria orașului Suceava s-a mutat în decembrie 1904 în Palatul Administrativ. În această clădire au fost găzduite poliția orașului, casa de economii și muzeul de istorie, iar în perioada interbelică și Societatea „Ciprian Porumbescu”. Edificiul administrativ al orașului a fost folosit și de pompieri, care au amenajat în turnul central o cameră de observare a incendiilor.

După instaurarea regimului comunist în România, în anul 1944, în clădirea fostei primării au fost instalate Consiliul Popular Județean Suceava, Comitetul Județean Suceava al PCR și Comitetul Județean Suceava al UTC. În anii '60 ai secolului al XX-lea, autoritățile județene au demolat construcțiile anexe din curte și au construit în stil baroc un corp care a închis întregul ansamblu, dându-i o formă dreptunghiulară.

Știre în curs de actualizare

XS
SM
MD
LG