Linkuri accesibilitate

Incendiu Neamț. Funcționarea defectuoasă a aparaturii medicale, investigată de procurori


România - Spitalul din Piatra Neamț după incendiul de la secția de terapie intensivă
România - Spitalul din Piatra Neamț după incendiul de la secția de terapie intensivă

Procurorii Parchetului General investighează posibilitatea producerii incendiului de la spitalul județean din Piatra Neamț din cauza funcționării defectuoase a aparaturii medicale.

„Au fost dispuse expertize și constatări asupra aparaturii medicale ridicate, pentru verificarea ipotezei izbucnirii incendiului ca urmare a funcționării defectuoase a acestora”, a anunțat marți Parchetul General.

Obiectele ridicate în vederea expertizării au fost transmise instituțiilor abilitate și desemnate pentru efectuarea expertizelor și constatărilor.. De asemenea, a continuat activitatea de identificare a victimelor și au fost făcute noi audieri de martori.

Procurorii au încheiat luni seară cercetarea făcută la faţa locului, când au fost făcute și primele expertize ADN pentru stabilirea identităţii a cinci dintre persoanele decedate, pentru că nu au putut fi identificate altfel, şi autopsiile medico-legale ale victimelor.

De asemenea, la cererea procurorilor din Parchetul General, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la judecătoria din Piatra Neamţ a făcut duminică seară o percheziție la sediul și în anexele spitalului, de unde au fost ridicate o serie de înscrisuri și au fost audiați martori.

Ancheta este condusă de procurorul Marius Iacob de la Parchetul General, cel care s-a ocupat în trecut de cercetările în cazul Colectiv sau incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

Procurorii au deschis în acest caz un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală şi culpă.

Sâmbătă seară, în jurul orei 18,30, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a avut loc un incendiu care a afectat secţia de ATI unde erau internaţi, în două saloane, 17 pacienţi.

În incendiu au murit 10 persoane aflate în ATI, iar un medic anestezist a suferit arsuri grave. Alţi şase pacienţi internaţi au fost duşi la Spitalul Mobil de la Leţcani, care este unitate suport COVID. Medicul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, rănit în incendiu, a fost transferat, duminică, la Spitalul Militar "Regina Astrid" din Bruxelles, pentru tratament de specialitate.

XS
SM
MD
LG