Linkuri accesibilitate

Incendiul de la Notre-Dame: pedeapsă divină prevăzută de baba Vanga și ce mai scrie presa din Balcani


Catedrala Notre-Dame din Paris cuprinsă de flăcări

Incendiul devastator de ieri de la Paris de la Catedrala Notre-Dame, este vazut în presa balcanică fie ca o ”pedeapsă” divină, fie ca o tragedia anunțată de faimoasa ghicitoare baba Vanga.

Ziarul sofiot „Trud” îl citează pe primul-ministru Boiko Borisov care a oferit Franței ajutor financiar și experți în restaurarea de monumente istorice.

Publicația„Standart” aminteștecă meșterul bulgar Kolio Ficeto (1800-1881) care a fost constructor de biserici și poduri, ar fi fost cel care a salvat catedrala „Notre Dame” în urmă cu 150 de ani.

Acum 150 de ani, scrie ziarul, prefectul regiunii Russe Mithad Pașa cu studii în Franța a aflat că în zidurile catedralei „Notre Dame” au apărut crăpături. Măsurile recomandate de experții francezi nu ar fi dat rezultat. Pașa l-a trimis atunci în Franța pe cel mai bun arhitect și constructor din pașalăcul său care era bulgarul– Kolio Ficeto. El a descoperit un izvor subteran care ar fi cauzat problemele și a reusit să scoată izvorul în afara catedralei, salvând-o.

Ziarul turc „Sabah” scrie că incendiul de la „Notre Dame” a fost prezis de cunoscuta zicătoare bulgară Vanga, foarte populară și acum în Bulgaria, Macedonia de nord, Serbia și în fostele republici sovietice.

Două tabloide sârbești nu au îndoieli și scriu că adevarata cauză a incendiului de la Catedrala Notre Dame ar fi faptul că nu de mult, ar fi arborat drapelul kosovar. Acest lucru s-a întimplat in luna noiembrie, când drapelul Kosovar a fost arborat, alaturi de alte 100 de steaguri, la ceremoniile care au marcat 100 de ani de la sfârșitul Primului Razboi Mondial. Cele doua ziare, Alo si Informer - apropiate guvernului de la Begrad susțin că incendiul ar fi fost„o pedeapsă divină”

Informer a publicat pe site-ul său fotografia catedralei în flăcări alături de fotografia din noiembrie a steagului Kosovar, după care a șters acest conținut.

Aceeași ” explicatie” a incendiului a fost publicată si de Alo și la fel a fost apoi retrasă, fără a oferi vreo explicație.

În noiembrie, când presa sârbească s-a inflamat din cauza apariției steagului kosovar în catedrala de la Paris, autoritățile franceze au explicat că au fost arborate toate steagurile țărilor care au participat la ceremonia aniversară. La acea ceremonie, liderul de la Priștina Hașim Thaci a fost așezat lângă președintele Rusiei Vladimir Putin, în timp ce președintele Serbiei Aleksandr Vucici a fost plasat de partea opusă, într-o zonă cu mai puține personalități politice de primă mărime.

Serbia și Rusia, dimpreună cu alte cinci state din Uniunea Europeana nu recunosc independența Kosovo.

Cunoscutul fotbalist sârb Dușan Savic – Dule a vorbit și el despre o pedeapsă cerească dată Franței pentru sprijinul acordat albanezilor din Kosovo.

Ziarul belgrădean „Danas” anunță că și în moscheea „Al Aqsa” de la Jerusalem a avut loc un incendiu concomitent cu cel de la „Notre Dame”

Președintele Serbiei Aleksandr Vucici și-a transmis prin twitter mesajele de sprijin pentru Franța, în urma incendiului, spunând că împărășește tristețea tuturor sârbilor pentru distrugeea acestui monument istoric și cultural.

„Suntem alături de prietenii nostri francezi și suntem gata să ajutăm la refacerea acestui simbol al Franței și al civilizatiei mondiale”, a scris pe twitter, președintele de la Belgrad.

BBC a anunțat că printre persoanele, țările și localitățile care au oferit sprijin financiar pentru reconstructia catedralei se afla si locuitorii din orasul Seghed din Ungaria.

XS
SM
MD
LG