Linkuri accesibilitate

Anul școlar 2024-2025. Totul despre schimbări, reguli, calendar, examene și vacanțe


Elevii care întră la clasa pregătitoare în anul școlar 2024-2025 vor avea portofoliul elevilor care va cuprinde parcursul lor școlar și date despre progresul lor școlar.
Elevii care întră la clasa pregătitoare în anul școlar 2024-2025 vor avea portofoliul elevilor care va cuprinde parcursul lor școlar și date despre progresul lor școlar.

Aproape trei milioane de elevi încep luni - 9 septembrie - cursurile anului școlar 2024-2025. E primul an școlar în care se vor aplica un nou statut al elevului și un nou regulament școlar după adoptarea Legii Educației, anul trecut.

Elevii și profesorii trebuie să țină cont de mai multe schimbări, printre care feedback-ul dat de elevi profesorilor, înființarea unor săli speciale în care să stea elevii care distrubă cursul și susținerea probelor orale de bacalaureat în timpul anului școlar.

Toate schimbările propuse de Ministerul Educației sunt în noul Statut al Elevului și în regulamentul general de funcționare al școlilor, care prevăd schimbări în privința comportamentului profesorilor și al elevilor.

Anul școlar 2024-2025 în cifre

  • Aproximativ 3 milioane de elevi încep cursurile
  • 300.000 de profesori și personal auxiliar predau în toate școlile
  • În 19 școli elevii învață în trei schimburi – din 2025/2026 legea interzice acest lucru
  • 70 de școli au grupul sanitar/toaleta în curte
  • 100 de școli sunt relocate din cauza spațiilor neconforme
  • Peste 800 de școli sunt relocate pentru reabilitare, modernizare sau construcţie de spaţii noi
  • Peste 2.200 de şcoli au programul masă caldă - în cadrul Programului Naţional Masă Sănătoasă, adică aproximativ 650.000 de copii primesc o masă la şcoală.

Sursa: Ministerul Educației

Sala de pedeapsă și absențele

Una din aceste schimbări este că școlile care au elevi care deranjează orele pot înființa săli speciale, unde profesorii pot trimite acei copii. Această măsură este lăsată la latitudinea școlilor – ministrul Ligia Deca a declarat că „nu este o obligaţie”, după mai multe dezbateri în spațiul public în care părinții și elevii nu au fost de acord.

„Fiecare şcoală îşi elaborează propriul regulament în funcţie de regulamentul general şi şcolile care au spaţii disponibile şi care pot avea personal care să pună în practică această măsură, sigur, pot opta să o facă. Nu este o obligaţie, este o opţiune a şcolii”, a declarat Ligia Deca.

Statutul Elevului adoptat la 1 august 2024 prevede că, la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 20% absențe nemotivate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu, elevul va primi note scăzute la purtare.

Pentru cei din clasele primare, punctajul pentru calificatiful anual de purtare va fi scăzut de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient.

În cazul elevilor de gimnaziu și de liceu, la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 20% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu - media anuală la purtare va fi scăzută cu câte un punct.

Statutul prevede că elevii care au media la purtare mai mică decât 8 în anul școlar anterior nu pot fi admiși în școli cu profil militar, teologic și pedagogic.

Feedback pentru profesori

Tot în statutul elevului este prevăzut și un feedback pe care elevii să îl dea fiecărui profesor la finalul anului. Aici vor povesti despre metodele de predate ale profesorilor și despre evaluarea pe care o fac elevilor.

La finalul anului școlar, elevii vor completa pentru fiecare profesor o fișă de evaluare în care să dea note profesorilor pentru modul în care a predat.
La finalul anului școlar, elevii vor completa pentru fiecare profesor o fișă de evaluare în care să dea note profesorilor pentru modul în care a predat.

Portofoliul elevului pentru grădiniță și clasa pregătitoare

Portofoliul educațional pentru preșcolarii care intră în grupa mijlocie și elevii care intră în clasa pregătitoare este o noutate obligatorie în anul școlar care începe pe 9 septembrie.

Portofoliul educațional are ca scop documentarea și evaluarea progresului școlar, dar nu poate fi folosit pentru ierarhizarea elevilor.

În funcție de nivelul de școlarizare, portofoliul preșcolarului/elevului va cuprinde diverse activități și rezultatele copilului.

Dacă e vorba despre cei de grădiniță, educatorul este cel care include în portofoliu proiecte tematice sau activități care să ilustreze nivelul de dezvoltare al copilului.

Dacă e vorba despre copii din clasele I-IV: elevul împreună cu învățătorul și/sau părintele aleg activitățile din două-patru materii pe care le vor include în portofoliu.

Scopul portofoliului este, spune Legea Educației, să ajute copilul să își construiască imaginea de sine și a respectului față de ceilalți, să primească sprijin pentru stabilirea unor obiective de învățare pe care să le revizuiască periodic. În același timp, elevul va fi încurajat să conștientizeze ceea ce știe și poate face autonom.

Fiecare școală va decide dacă portofoliul va fi în format pe hârtie sau digital, în funcție de resurse. Însă accesul la el este permis părintelui și educatorului/profesorului pentru educație timpurie, dirigintelui, colectivului de cadre didactice care predau la acea clasă.

Regulamentul cadru pentru organizarea și funcționarea școlilor prevede că elevii nu vor ține cu ei telefoanele mobile în timpul orelor. Dar acest lucru este lăsat la decizia școlii.

În cazul în care elevii vor avea abateri disciplinare, bursele lor pot fi retrase temporar sau pe toată durata anului școlar.

Burse pentru elevi - anul școlar 2024-2025

  • Bursa de excelență olimpică I - între 750 și 3.000 lei - se acordă elevilor care obțin premiile I, II, III și mențiune la olimpiadele școlare internaționale;
  • Bursa de excelență olimpică II - 700 lei -se acordă elevilor care obțin premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației;
  • Bursa de merit - min. 450 lei - se acordă pentru minimum 30% din elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, cu condiția ca media generală să nu fie mai mică de 9,50;
  • Bursa de reziliență - 300 lei - se acordă primilor 30% dintre elevii dintr-o clasă care au avut la finalul anului școlar trecut media anuală cel puțin 7,00 și cel mult 9,50 și celor cu afecțiuni oncologice sau cronice;
  • Bursa socială - min. 300 lei - se acordă elevilor din medii defavorizate;
  • Bursa tehnologică - min. 300 lei - se acordă elevilor din învățământul profesional și tehnic;
  • Bursa pentru mame minore - min. 700 lei - susține participarea și reușita școlară a elevelor care au sub 18 ani și au copii în întreținere.

Structura anului școlar 2024-2025

Structura anului școlar 2024-2025 arată că prima vacanță pentru toți elevii va fi la peste o lună de la începerea școlii: 26 octombrie 2024 – 3 noiembrie 2024. Elevii vor avea cinci module, la fel ca în ultimii doi ani.

  • Modul 1: 9 septembrie 2024 – 25 octombrie 2024
  • Vacanță: 26 octombrie 2024 – 3 noiembrie 2024
  • Modul 2: 4 noiembrie 2024 – 20 decembrie 2024
  • Vacanță: 21 decembrie 2024 – 7 ianuarie 2025
  • Modul 3: 8 ianuarie 2025 – 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025 sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București;
  • Vacanța din februarie: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025
  • Modul 4: 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025 sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz – 17 aprilie 2025
  • Vacanță: 18 aprilie 2025 – 27 aprilie 2025;
  • Modul 5: 28 aprilie 2025 – 20 iunie 2025
  • Vacanță: 21 iunie 2025 – 7 septembrie 2025.

Simulările naționale pentru clasele terminale – clasa a VIII-a și clasa a XII-a – au loc în ultimele două săptămâni din martie 2025.

Calendarul simulărilor naționale. Sursa: Ministerul Educației.
Calendarul simulărilor naționale. Sursa: Ministerul Educației.

Elevii de clasa a XII-a încep bacalaureatul înainte să fie absolvenți

În anul școlar 2024-2025, examenul de bacalaureat se va susține înaintea Evaluării Naționale, spre deosebire de anii trecuți, când probele scrise aveau loc la începutul lunii iulie. Toate probele scrise se vor termina la finalul lunii iunie.

Ministerul Educației susține că a luat această măsură pentru că temperaturile sunt foarte mari în lunile de vară. După cum știm, primul cod roșu de caniculă din 2024 a fost în luna iunie.

La Bacalaureat o noutate absolută este că probele de competențe vor fi date în timpul anului școlar, adică în perioada 27 ianuarie-7 februarie 2025.

Probele sunt în continuare notate cu calificative și nu contează în media finală a examenului - sunt însă obligatorii și fără ele elevii nu pot intra la probele scrise.

Practic, în anul școlar 2024-2025, cei din clasa a XII-a vor începe examenul de bacalaureat înainte să fie absolvenți de clasa a XII-a și înaintea simulărilor pentru probele scrise de la bacalaureat.

Calendar Bacalaureat 2025
Calendar Bacalaureat 2025

„Pentru Bacalaureat am ţinut cont şi de solicitările de a identifica o soluţie funcţională care să permită încadrarea în termen a tuturor candidaţilor care merg spre învăţământ superior, în ţară sau în afara ţării”, a declarat ministrul Ligia Deca în conferința de presă de după ședința de guvern din 4 septembrie 2024.

Elevii din promoția 2024-2025 sunt ultimii care susțin bacalaureatul în această formulă. Potrivit legii educației din 2023, elevii care intră în clasa a IX-a în anul școlar 2025-2026 vor da examen diferit, ceea ce înseamă că în 2029 va fi un bacalaureat diferit.

Calendar Evaluare Națională 2025

  • 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
  • 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă

Calendar Bacalaureat 2025

  • 27 ianuarie-7 februarie 2025 – probele de competențe la română, informatică și limbi străine
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

Elevii care nu reușesc să promoveze bacalaureatul din iunie vor avea a doua șansă în august:

Calendar bacalaureat toamnă
Calendar bacalaureat toamnă

Programul Școala Altfel din anul școlar 2024-2025 va avea ca temă reducerea faptelor de violenţă şi a consumului de droguri. Acest lucru vine în contextul în care Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne au făcut Planul Naţional de Combaterea Violenţei Şcolare, plan care a fost aprobat în şedinţă de Guvern.

În fiecare școală va fi desemnat un responsabil pentru implementarea unor activităţi de prevenţie a consumului de droguri şi alte substanţe psihoactive, după cum a anunțat Ministerul Educației.

În privința posturilor de profesori, Guvernul a aprobat angajarea a 7.800 de persoane, cele mai multe fiind în creșe și grădinițe, dar și în laboratoarele de informatică.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG