Linkuri accesibilitate

Un echipaj de zbor româno-polonez, interceptat de un avion rusesc deasupra Mării Negre


Avioanele de luptă Sukhoi Su-35 ale echipei de acrobație acrobatică „Sokoly Rossii” zboară în formație în timpul unei repetiții pentru show-ul aerian de la Krasnoyarsk, Rusia, 1 august 2019.
Avioanele de luptă Sukhoi Su-35 ale echipei de acrobație acrobatică „Sokoly Rossii” zboară în formație în timpul unei repetiții pentru show-ul aerian de la Krasnoyarsk, Rusia, 1 august 2019.

Un avion polonez la bordul căruia se aflau și polițiști de frontieră români, ce efectua o misiune de rutină sub egida Frontex deasupra Mării Negre, a fost interceptat, vineri, de un avion rusesc de vânătoare de tip Suhoi Su-35.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale (MApN) din România, incidentul a avut loc în jurul orei 13.20, la 60 de kilometri de spațiul aerian al României.

Aeronava care a fost interceptată, de tip L410 TURBOLET, este în dotarea Poliției de frontieră poloneze.

„Manevrele agresive și periculoase executate în mod repetat de aeronava de luptă a Federației Ruse în apropierea aeronavei poloneze au generat un nivel ridicat de turbulențe și dificultăți majore în controlul acesteia”, au transmis reprezentanții MApN.

În timpul incidentului, două aeronave de luptă ale Forțelor Aeriene Române și două ale Forțelor Aeriene Spaniole aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană au fost prealertate de către Centrul de Operații Aeriene Combinate NATO de la Torrejon, fiind pregătite să intervină în orice moment, nefiind însă necesară decolarea acestora.

„Echipajul din Polonia a acționat cu calm și profesionalism în situația creată în mod iresponsabil de către pilotul rus, reușind să redreseze avionul, după pierderea inițială de altitudine cauzată de manevrele aeronavei Su-35, reușind să aterizeze în siguranță pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 13.50”, au mai precizat autoritățile române.

Niciun membru al echipajului aflat la bordul aeronavei poloneze nu a fost rănit.

Autoritățile române spun că se află în contact cu Frontex și cu autoritățile poloneze pentru clarificarea tuturor circumstanțelor producerii acestui incident.

„Conduita agresivă a aeronavei militare aparținând Federației Ruse manifestată împotriva unui aeronave neînarmate care derula o misiune Frontex menită sa monitorizeze riscul migrator în bazinul Mării Negre este complet inacceptabilă. Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federației Ruse în Marea Neagră”, au mai precizat reprezentanții ministerului apărării din România.

Misiunea avionului polonez

Avionul polonez L410 UVP-E20 este dislocat în România, în perioada 19 aprilie – 17 mai 2023, în cadrul Operațiunii „Multipurpose Maritime Operation (MMO) Western Black Sea 2023”, coordonată de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă - Frontex.

MMO Western Black Sea 2023 este o operațiune comună găzduită de România și coordonată de Frontex.

La această operațiune mai participă Polonia, Spania și Suedia, precum și ale două agenții ale Uniunii Europene: Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA) și Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului (EFCA).

Operațiunea, planificată a se desfășura până la milocul lunii decembrie a acestui an, are ca obiective prevenirea migrației ilegale, pescuitul ilegal, poluarea marină și combaterea altor tipuri de infracțiuni transfrontaliere în regiunea Mării Negre.

Operațiunea MMO Western Black Sea se desfășoară anual, începând cu 2019.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG