Linkuri accesibilitate

Încleștări violente la Londra și Paris între protestatari


Contra-protest în Trafalgar Square, unde se află statuia lui Nelson, aflată pe lista neagră a demonstranților Black Lives Matter

Incidente violente s-au înregistrat sâmbătă după-amiază, în centrul Londrei, în contextul unor proteste antirasism şi al prezenţei unor contramanifestanţi care s-au opus distrugerii statuilor lui Winston Churchill și a memorialului în onoarea soldaților din cel de-al doilea Război Mondial.

Demonstranți Black Lives Matter la Londra
Demonstranți Black Lives Matter la Londra

În centrul Londrei s-au adunat sute de protestatari care denunţă rasismul, în cadrul seriei de mitinguri izbucnite după moartea afro-americanului George Floyd în timp ce era imobilizat de agenţi de poliţie în Statele Unite.

Poliţia a intervenit în Piaţa Trafalgar pentru a opri confruntări între cele două grupuri de manifestanţi. De asemenea, forțele de ordine au încercat să oprească protestele din Hyde Park.

Au avut loc violenţe sporadice în zona Podului Westminster, care duce către piața din spatele Parlamentului, unde este statuia lui Churchill, precum și în Piaţa Trafalgar.

Membri ai unor organizații de extremă dreapta apără monumentul lui Churchill
Membri ai unor organizații de extremă dreapta apără monumentul lui Churchill

O nepoată a lui Winston Churchill a deplâns vandalizarea - săptămâna trecută, a statuii fostului premier britanic și a spus că poate fi mutată într-un muzeu, însă, a adăugat ea, Piața Parlamentului ar fi mai săracă fără monumentul consacrat bunicului său.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a condamnat violenţele. „Este total inacceptabil. Nu vom tolera atacurile contra poliţiei, autorii vor simţi forţa totală a legii. Este clar că grupuri de extremă-dreapta provoacă violenţe şi dezordine în centrul Londrei. Îndemn pe toată lumea să stea departe de aceste zone", a declarat Sadiq Khan pe Twitter.

Proteste au avut loc și în alte orașe britanice, în Liverpool, Chemsford și Brighton, unde au avut loc încleștări între cele două grupuri de protestatari, cei anti-rasism și cei de extremă dreapta.

Încleștări și la Paris

Militanţi de extremă-dreapta au perturbat protestele antirasism organizate sâmbătă după-amiază în centrul Parisului, potrivit presei franceze.

Poliția marchează teritoriul
Poliția marchează teritoriul

Aproximativ 20.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Republicii din Paris pentru a protesta faţă de violenţele poliţiei în cazul lui George Floyd.

Mitingul a fost perturbat de militanţi ai grupului de extremă-dreapta Generaţia Identitară (Génération Identitaire). Prefectura Poliţiei a semnalat că au fost scandate sloganuri rasiste şi antisemite, astfel că a fost declanşată o investigaţie.

Proteste antirasism au avut loc şi în alte oraşe din Franţa. La Bordeaux, aproximativ 500 de persoane au protestat paşnic. La mitingul antirasism din Lyon au participat circa 2.000 de persoane.

Protestatari Black Lives Matter în Piața Republicii, la Paris
Protestatari Black Lives Matter în Piața Republicii, la Paris

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG