Linkuri accesibilitate

Încrederea rușilor în Putin, la cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Un sondaj realizat de principala casă de sondare a opiniei publice finanțată de statul rus arată că încrederea în președintele Vladimir Putin a scăzut în luna martie la cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani.

Sondajul, realizat de Centrul de Cercetare al Opiniei Publice (VTsIOM), publicat pe 27 aprilie, arată că procentul celor care îl numesc pe Vladimir Putin când sunt întrebați de un politician în care au încredere a scăzut la 28,3 în martie, de la 29 în februarie sau 30.6 în ianuarie.

Participanții la sondaj au fost întrebați direct în cine au încredere și în cine nu au pentru a rezolva probleme de stat. Numele lui Putin nu a fost direct menționat în întrebare.

Valery Fyodorov, șeful VTsIOM, a declarat pentru Forbes Rusia că participanții înclină mai mult în a îl numi pe Putin dacă primesc variante multiple de răspuns spre deosebire de un format deschis al sondajului.

Scăderea în popularitate a lui Vladimir Putin este una de lungă durată, deși a câștigat în mod categoric alegerile pentru un al patrulea mandat de președinte în 2018.

De atunci, Putin și parlamentarii aliați Kremlinului au adoptat o serie de măsuri sociale și economice controversate care au nemulțumit mulți ruși.

Printre ele se numără creșterea vârstei de pensionare și TVA-ului.

Ultima mișcare de a amenda Constituția pentru a îi permite lui Vladimir Putin să candideze pentru al cincilea și al șaselea mandat după ce îi expiră în 2024 ultimele din seria de câte două mandate consecutive a atras critici din partea unor cetățeni ruși.

Rezultatele sondajului ar putea fi, de asemenea, afectate de măsurile restrictive adoptate pe fondul pandemiei de coronavirus.

Rusia a înregistrat oficial primul caz pe 31 ianuarie și a introdus rapid unele măsuri precum închiderea frontierei cu China.

Odată cu accelerarea pandemiei din aprilie, Putin a anunțat o perioadă lungă de încetare a lucrului, obligând companiile să continue să își plătească angajații. În 28 aprilie, președintele rus a extins această perioadă până la 5 mai.

Rusia a raportat oficial 93.558 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, inclusiv 867 de decese, și a impus o carantină parțiala asupra mai multor regiune, inclusiv capitala Moscova cu cei peste 12.5 milioane de locuitori.

Totul despre evoluția coronavirusului, în România și în lume, citiți pe liveblogul Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG