Linkuri accesibilitate

Independența Scoției | Partidele care au câștigat alegerile cer un nou referendum


Partidul condus de Nicola Sturgeon a câștigat alegerile în Scoția și vrea referendum pentru independență. Imagine din ianuarie 2021

Partidul Național Scoțian a câștigat alegerile și insistă pentru un referendum pentru independența Scoției. Premierul Nicola Sturgeon i-a transmis premierului britanic Boris Johnson să nu se opună voinței poporului scoțian, informează AFP.

Alegerile pentru Parlamentul scoțian au implicații majore pentru unitatea Regatului Unit. Partidul Național Scoțian a obținut 64 de locuri din cele 129 ale Parlamentului scoțian, după anunțarea rezultatelor finale. PNS nu a obținut însă majoritatea absolută, lipsindu-i un singur mandat.

Majoritatea poate fi însă obținută cu ajutorul Verzilor, care au obținut 8 locuri și sunt de acord cu secesiunea. Conservatorii scoțieni au câștigat 31 de mandate, iar liderul Douglas Ross a salutat faptul că a „blocat o majoritate pentru PNS şi un referendum pentru independenţă".

"Poporul Scoţiei a votat pentru a da partidelor care vor independența o majoritate în parlamentul scoţian", le-a transmis Nicola Sturgeon susţinătorilor săi.

Premierul scoțian a precizat că nu există o justificare democratică pentru ca Boris Johnson să blocheze dreptul poporului scoțian de a-și alege propriul viitor, deoarece este voința acestei țări.

Boris Johnson are ultimul cuvânt în privinţa autorizării sau nu a acestui referendum pe care îl consideră „iresponsabil" în acest moment. El se se opune ferm, considerând că o astfel de consultare poate avea loc doar „o dată la o generaţie".

Referendumul pentru independență a eșuat în Scoția în 2014, 55% din alegători nefiind de acord cu independența. După referendum a avut loc însă Brexit-ul, iar Scoția ar dori să adere la UE ca stat independent.

Cu toate acestea, referendumul nu ar putea avea loc până nu trece pandemia de COVID-19. Boris Johnson a invitat-o pe Nicola Sturgeon la o discuție despre relansarea după pandemie.


  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG