Linkuri accesibilitate

Indexul democrației: România e pe ultimul loc în UE


Cu un scor de 6,45, România se încadrează la „democraţii deficitare”. În clasamentul general, care cuprinde 167 de ţări, România ocupă locul 62.
Cu un scor de 6,45, România se încadrează la „democraţii deficitare”. În clasamentul general, care cuprinde 167 de ţări, România ocupă locul 62.

România este pe ultimul loc în rândul ţărilor Uniunii Europene la capitolul democraţie şi pe locul 62 în lume, cu un scor de 6,45 – potrivit indexului anual al democraţiilor întocmit de grupul britanic The Economist. Ungaria și Bulgaria sunt înaintea României în acest clasament.

Indexul este un clasament anual ce ia în calcul cinci criterii şi care ierarhizează anul acesta 167 de ţări. Cele cinci criterii, pentru care scorul maxim este de 10, se referă la procesele electorale şi pluralism, funcţionarea guvernului, participarea politică, cultura politică şi libertăţile civile.

Pe baza acestor criterii, regimurile din diverse țări sunt clasificate în regimuri autoritare, regimuri hibride, democraţii deficitare şi democraţii depline.

Ultima analiză făcută de The Economist constată că mai mult de o treime din populaţia lumii (36,9%) trăieşte sub „regimuri autoritare”.

Doar 8% din populație trăiește într-o „democraţie deplină”, clasament fiind condus ca și în anul precedent de Norvegia

România, „democrație deficitară”

Cu un scor de 6,45, România se încadrează la „democraţii deficitare”, la fel ca majoritatea statelor din Europa Centrală şi de Est (cu excepţia Austriei, considerată democraţie deplină), la care se adaugă Portugalia, Italia, Belgia, Grecia şi Cipru.

Statele nordice, plus Franţa, Spania şi Germania se încadrează la „democraţii depline”.

În clasamentul general, care cuprinde 167 de ţări, România ocupă locul 62, în timp ce Bulgaria este pe 57 (scor 6,53), Ungaria este pe locul 56 (scor 6,64),Polonia pe locul 47 (scor 7,04), iar Moldova pe locul 69, cu un scor 6,23.

În Europa există şase ţări cu „regim hibrid”: Turcia (locul 103, scor 4,35), Bosnia (locul 97, scor 5), Kosovo, Georgia (locul 90, scor 5,20), Ucraina (locul 87, scor 5,42) şi Armenia (locul 82, scor 5,63).

Rusia, „regim autoritar”

Cea mai rapidă degradare a democrației este în Rusia, care a căzut cu 22 de locuri, de pe poziția 146 pe 167, potrivit Indexului democrației. Astfel, Rusia este mai jos decât state precum Burkina Faso şi Haiti.

În rândul „regimurilor autoritare„ figurează ţări precum Haiti, „care pare să se afle într-o stare de disoluţie internă” (locul 135, coborâre de 16 locuri) şi Burkina Faso (locul 127, coborâre de 16 locuri), unde „o insurecţie islamistă a făcut ca statul să piardă controlul asupra unei părţi a teritoriului”.

La nivel regional, Europa de Vest este singura regiune care şi-a îmbunătăţit decisiv scorul în 2022. Opt dintre primele zece ţări ale clasamentului se află, de altfel, în Europa de Vest.

„America de Nord, Asia, Australia, Europa de Est şi Africa Subsahariană au stagnat, iar America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au suferit scăderi”, arată analiza EIU.

Statele Unite ocupă locul 30, cu un scor de 7,85, în timp ce Marea Britanie este pe locul 18, cu scorul de 8,28.

La nivel global, indicele democraţiei 2022 a crescut infim, de la 5,28 în 2021 la 5,29 în 2022. Aceasta reprezintă o stabilizare, după o scădere de 0,09 puncte procentuale anul trecut.

XS
SM
MD
LG