Linkuri accesibilitate

India și China vor să-și rezolve pașnic diferendul de frontieră


Soldați la granița dintre India și China

India şi China încearcă să treacă paste problemele istorice și să găsească soluții pentru oprirea confruntărilor de la granița comună, potrivit unui comunicat remis de oficialii de la New Delhi, după o întâlnire la nivel de generali între cele două ţări, potrivit Reuters.

Soldații celor două state s-au angajat de la începutul lunii mai în mai multe confruntări tensionate de-a lungul frontierei comune, mai ales în nordul Indiei în Ladakh, regiune situată la mare altitudine.

India şi China au mai multe litigii teritoriale de durată, în sectoarele din Ladakh şi Arunachal Pradesh. Reprezentanții celor două state nu s-au putut Pune de acorn până acum cu privire la lungimea frontierei comune, fiecare dintre părţi având revendicări teritoriale diferite. India a anunţat oficial o lungime a frontierei comune de 3.500 de kilometri, în timp ce mass media chineze vehiculează la rândul lor cifra de 2.000 de kilometri.

"Cele două părţi sunt de acord cu privire la necesitatea de a soluţiona în mod paşnic situaţia în zonele frontaliere cu respectarea diferitelor acorduri bilaterale", a transmis într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe indian, adăugând că ofiţerii din cele două tabere consideră soluţionarea rapidă a situaţiei drept esenţială pentru relaţiile bilaterale între cele mai populate ţări de pe glob.

"Cele două părţi vor continua schimburile militare şi diplomatice pentru a soluţiona situaţia şi a asigura pacea şi liniştea în zonele frontaliere", se mai menţionează în comunicatul MAE indian.

Delegaţiile, conduse de fiecare parte de către un general de corp de armată, s-au întâlnit sâmbătă în apropierea unuia dintre punctele de confruntare din Ladakh, denumit Chushul-Moldo

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG