În ultimele 12 luni, cel mai mult s-au scumpit serviciile poștale (+17,83%), fructele proaspete (+17,43%) și margarina (+15,84%), arată datele publicate de INS.
Dintre produsele nealimentare, cel mai mult s-au scumpit, din noiembrie 2023, detergenții (+12,29%), produsele de igienă și cosmetică (+11,02%) și tutunul (+10,5%).
Dintre servicii, cel mai mult s-au scumpit apa, canal, salubritate (+11,61%), chiriile (+10,8%) și restaurantele/cafenelele (+10,62%).
De partea cealaltă, produsele alimentare care s-au ieftinit față de noiembrie 2023 au fost untul (-10,29%), mălaiul (-6,88%) și zahărul (-5,99%)
Produsele nealimentare care s-au ieftinit semnificativ au fost gazele (-10,12%), iar la servicii s-au constatat ieftiniri la serviciile telefonice (-2,27%).
În Uniunea Europeană, în octombrie 2024, România a avut cea mai ridicată rată a inflației, potrivit datelor Eurostat.
Astfel, în timp ce România a avut, potrivit metodologiei europene, o rată a inflației de 5%, Slovenia a avut 0%. Media inflației la nivel european este de 2,3%.
Banca Națională a României (BNR) ea estimat în urmă cu o lună că inflația anuală va crește cu un procent până la finalul anului și va avea o fluctuație pronunțată în semestrul I al anului 2025.
Pe termen scurt, inflația ar urma să crească ca urmare a scumpirii alimentelor.
„Prognoza pentru sfârșitul acestui an – 4,9%, mai mare decât cea anterioară, de 4%. Prognoza noi o facem cu datele certe pe care le avem”, a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Isărescu spune că estimările BNR au un interval mare de incertitudine datorat nivelului ridicat al deficitului bugetar, care cere măsuri de reducere.
Aceste măsuri pot include majorări de taxe și impozite care ulterior se pot regăsi în prețuri mai mari pe piață.
Instituțiile financiare consideră că stabilitatea prețurilor este atinsă la o rată a inflației anuale de aproximativ 2%.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.