Linkuri accesibilitate

Inflaţia a crescut la 5,1% în noiembrie 2024. Ce s-a scumpit și ce s-a ieftinit în ultimul an


Prețurile la alimente s-au scumpit cu peste 5% în ultimele 12 luni.
Prețurile la alimente s-au scumpit cu peste 5% în ultimele 12 luni.

Rata anuală a inflaţiei a urcat, în luna noiembrie 2024, la 5,11%, de la 4,67% cât a fost în octombrie. Alimentele s-au scumpit cu 5,11% față de noiembrie 2023, produsele nealimentare cu 5,15%, iar serviciile cu 7,56%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ultimele 12 luni, cel mai mult s-au scumpit serviciile poștale (+17,83%), fructele proaspete (+17,43%) și margarina (+15,84%), arată datele publicate de INS.

Dintre produsele nealimentare, cel mai mult s-au scumpit, din noiembrie 2023, detergenții (+12,29%), produsele de igienă și cosmetică (+11,02%) și tutunul (+10,5%).

Dintre servicii, cel mai mult s-au scumpit apa, canal, salubritate (+11,61%), chiriile (+10,8%) și restaurantele/cafenelele (+10,62%).

De partea cealaltă, produsele alimentare care s-au ieftinit față de noiembrie 2023 au fost untul (-10,29%), mălaiul (-6,88%) și zahărul (-5,99%)

Produsele nealimentare care s-au ieftinit semnificativ au fost gazele (-10,12%), iar la servicii s-au constatat ieftiniri la serviciile telefonice (-2,27%).

În Uniunea Europeană, în octombrie 2024, România a avut cea mai ridicată rată a inflației, potrivit datelor Eurostat.

Astfel, în timp ce România a avut, potrivit metodologiei europene, o rată a inflației de 5%, Slovenia a avut 0%. Media inflației la nivel european este de 2,3%.

Banca Națională a României (BNR) ea estimat în urmă cu o lună că inflația anuală va crește cu un procent până la finalul anului și va avea o fluctuație pronunțată în semestrul I al anului 2025.

Pe termen scurt, inflația ar urma să crească ca urmare a scumpirii alimentelor.

„Prognoza pentru sfârșitul acestui an – 4,9%, mai mare decât cea anterioară, de 4%. Prognoza noi o facem cu datele certe pe care le avem”, a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Isărescu spune că estimările BNR au un interval mare de incertitudine datorat nivelului ridicat al deficitului bugetar, care cere măsuri de reducere.

Aceste măsuri pot include majorări de taxe și impozite care ulterior se pot regăsi în prețuri mai mari pe piață.

Instituțiile financiare consideră că stabilitatea prețurilor este atinsă la o rată a inflației anuale de aproximativ 2%.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG