Linkuri accesibilitate

Guvernele României nu au făcut nimic pentru stoparea tăierii ilegale de păduri, acuză ministrul Mediului


Protest față de tăierea ilegală a pădurilor, în noiembrie anul trecut, organizat la București

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a acuzat conducerea instituției pe care o conduce că nu a făcut nimic din 2016 până acum pentru stoparea tăierilor masive de păduri. Mai mult, la vârful ministerului s-ar fi aflat oameni care au lucrat în favoarea defrișărilor ilegale.

Reacția ministrului mediului vine după ce Comisia Europeană a transmis autorităților române avertismentul potrivit căruia, în termen de o lună începe procedura de infringement împotriva Bucureștiului dacă nu se iau măsuri. Avertismentul Comisiei Europene este primul pas în această procedură care impune sancțiuni ale unui stat membru pentru nerespectarea legilor europene.

„Grupuri de interese au avut în fruntea Ministerului Mediului oameni care să le servească acest scop de a tăia lemn şi de a fura din pădurile României, iar Europei şi Comisiei Europene le-a păsat mai mult de pădurile din România decât guvernelor anterioare”, a spus, miercuri, ministrul mediului, potrivit Agerpres.

Alexe a arătat că prima atenționare din partea CE a venit în 2016, în luna noiembrie. La acea vreme se afla încă în funcție guvernul Cioloș. Au urmat avertismente și pentru guvernele PSD care s-au succedat la Palatul Victoria, dar care, potrivit ministrului liberal, nu au luat măsuri.

„În opinia mea şi a experţilor singura metodă pe care au aplicat-o în mod intenţionat cei care au condus Guvernul şi ministerul, anterior, a fost să amâne la nesfârşit implementarea unor soluţii care cu adevărat ar fi limitat şi stopat tăierile ilegale din România”, a spus Alexe.

„Aceste lucruri trebuiau făcute de mult, iar faptul că grupuri de interese au avut în fruntea ministerului oameni care să le servească acest scop de a tăia şi de a fura din România nu a dus la implementarea acestor măsuri", a adăugat ministrul.

După anunțul Comisiei Europene, România are la dispoziție o lună pentru a lua măsuri concrete pentru stoparea defrișărilor ilegale.

Ministrul spune că în două zile se va întâlni cu comisarul european de Mediu, Virginijus Sinkevicius, căruia îi va prezenta măsurile gândite de autorităţi pentru a stopa tăierile ilegale de pădure din România.

  • Alexa a susținut că până cel târziu în luna iulie Sistemul Informaţional Integrat de Urmărire a Materialului Lemnos - SUMAL va deveni operaţional.

Este vorba despre o aplicație care urmărește tăierea și transportul lemnelor din păduri, prin intermediul GPS cu o periodicitate de până la 5 minute, accesul în timp real la evidenţa electronică a intrărilor şi ieşirilor materialelor lemnoase din depozite cu confirmări de primire online.

Un alt punct vizează fotografierea transporturilor de lemne pentru fiecare transport, automatizarea pagubelor referitoare la probleme şi cantităţile din camioane.

Prin SUMAL scopul final este de a stopa cât mai mult transporturile de lemne cu acelaşi document sau cu încărcături mai mari în camioane decât cele specificate în documentele de însoţire a mărfii, potrivit ministrului mediului.

  • O altă măsură pe care guvernul demis o are în vedere este modificarea Codului Silvic, astfel încât să crească pedepsele pentru acest tip de contravenții. Transporul ilegal de lemne va deveni infracțiune, indiferent de valoarea prejudiciului.
  • Sistemul 112 va deveni operaţional şi la Ministerul Mediului.

Ce presupune procedura de infringement

  • Sancțiuni, inclusiv financiare, pentru un stat care nu respectă legislația UE.
  • Procedura are mai mulți pași, iar primul s-a consumat prin notificarea transmisă statului român potrivit căreia are la dispoziție o lună pentru a lua măsuri pe care să le adopte și să le transmită CE. De obicei, termenul este de două luni.
  • În cazul în care statul vizat nu face nimic, CE se adresează Curții Europene de Justiție (CJUE), unde se decide dacă a fost sau nu încălcată legislația comunitară
  • Procedura de infringement mai cuprinde și posibile sancțiuni, în cadrul verdictului Curții Europene de Justiție. Dacă statul respectiv continuă să ignore aplicarea legilor UE, urmează o nouă chemare a statului în cauză în fața CJUE. De data aceasta însă, sancțiunea cuprinde amenzi financiare, care au un sistem de calcul, inclusiv o sumă de bani pentru fiecare zi de întârziere în aplicarea legislației.

Comisia afirmă că autoritățile de la București „nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare” iar „inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal”.

În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.

De asemenea, există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările, mai arată Comisia.


Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG