Linkuri accesibilitate

Inginerul silvic care apare în reportajul „Drumul Lemnului”, arestat pentru o șpagă de 1.000 de lei


Sorin Gheorghe Bădărău, inginerul silvic care a fost reținut la o zi după ce a participat la o acțiune a „Străjerilor pădurii”.

La o zi după ce a fost pe teren cu reporterii „Europa Liberă” care documentau furturile de lemn din nordul României, un inginer silvic din Târgu Neamț a fost reținut. El ar fi cerut mită 1.000 de lei pentru a nu confisca un camion care transporta bușteni.

Inginerul Sorin Gheorghe Bădărău a fost alături de reporterii „Europa Liberă”, pe 1 august, la o acțiune a activiștilor de mediu din Suceava de verificare a unui transport suspect de bușteni.

Bădărău a fost chemat de acasă de polițiștii din Târgu Neamț pentru a măsura cantitatea de lemn transportată de un camion.

După ce a numărat buștenii din remorcă, funcționarul statului a verificat semnalul GPS al șoferului, semnal care nu era pornit.

Mai trebuia să verifice, cu șefii de la Direcția Silvică Neamț, de ce nu au fost încărcate pozele cu camionul în aplicația electronica SUMAL, cea care arată traseul lemnului.

Video | Străjerii pădurilor. Povestea tinerilor care vânează hoții de lemne din Bucovina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:17 0:00

Tehnica inginerului silvic

În discuțiile libere cu reporterii, inginerul Bădărău susținea că „cel mai probabil, nu a avut semnal pe telefon când a plecat cu transportul”.

Urma ca, a doua zi, să însoțească camionul la Ocolul silvic pentru a stabili cu exactitate ce cantitate de lemn transporta. Dacă transporta cu 10 metri cubi peste ce e trecut în aviz, camionul era indisponibilizat.

A doua zi, inginerul silvic avea să fie protagonistul unui nou eveniment.

Solicitat pentru o nouă verificare

Pe 2 august, la un control de rutină, polițiștii au tras pe dreapta, în localitatea Timișești, un alt ansamblu de vehicule care transporta material lemnos.

Pentru că existau suspiciuni referitoare la cantitatea de lemn, mașina a fost direcționată către Ocolul Silvic Târgu Neamț.

„La data de 03.08.2023, suspectul B.G.S., inginer silvic în cadrul Ocolului Silvic Târgu Neamţ, a fost prins în flagrant imediat după ce a primit suma de 1.000 lei, cu titlu de folos necuvenit, pentru a calcula volumul de masă lemnoasă la o valoare mai mică de 10 mc, material lemnos care a fost transportat în mod ilicit cu un ansamblu rutier, în vederea evitării confiscării mijlocului de transport, în temeiul art. 68 al. 2 ind. 1 din Legea nr. 46/2008. A fost înregistrat dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, prev. şi ped. de art.289 alin. 1 Cod penal”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț.

A doua zi, Bădărău primea mandat de arestare pentru 30 de zile, mandat menținut de Curtea de Apel Bacău.

Potrivit Inventarului Forestier Național, din cele 500.000 de transporturi auto anuale sau 1.010 zilnice, autoritățile reușesc să depisteze doar 1%.

Din cele 20 de milioane de metri cubi tăiați fără acte, doar 200.000 sunt depistați de instituțiile statului.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG