Memorandumul va include schimburi de bune practici în domeniul tehnologiilor inovatoare și dezvoltarea de proiecte comune, se precizează într-un comunicat al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Partener în cadru acordului, alături de Ministerele din România și Republica Moldova este și IBM România.
„Este un moment istoric pentru România. Dezvoltarea unui spațiu digital comun România – Moldova pentru care folosim expertiza și resursele unui lider tehnologic precum IBM este pasul către viitorul pe care îl facem. Prin memorandumul semnat astăzi, România face un salt uriaș către digitalizare și inovare”, a declarat ministrul Cercetării și Digitalizării, Bogdan Ivan.
Reprezentanții ministerului similar din Republica Moldova spun că semnarea acordului este „o oportunitate valoroasă.”
„Ne va permite să testăm soluții tehnologice inovatoare, să beneficiem de sprijin în dezvoltarea resurselor noastre umane și să creăm programe de sprijin în inovație, printre alte beneficii. Suntem extrem de încântați de potențialul acestui memorandum”, a transmis ministrul moldovean al Eonomiei și Digitalizării, Dumitru Alaiba, prin intermediul secretarului de stat Mihai Lupașcu.
Partenerii din cele două țări urmează să beneficieze de expertiza companiei de IT&C, urmând ca memorandumul să ajute și la dezoltarea competențelor tinerilor specialiști din cele două țări, a spus Cerasela Baiculescu, liderul filialei IBM din România și Moldova.
Soluțiile de digitalizare comună care vor fi dezvoltate în cadrul acordului vor fi aplicate pe domeniile prioritare descrise în agenda comună a celor două state, a mai transmis Ministerul Digitalizării.
Inițiativa celor 3 Mări reunește 13 state UE cu ieșire la mările Neagră, Baltică și Adriatică, Grecia alăturându-se Inițiativei chiar în cadrul summit-ului care are loc între 6/7 septembrie la Palatul Cotroceni, în București.