Linkuri accesibilitate

Flori și proteste la funeraliile de stat ale fostului premier japonez Shinzo Abe

Zeci de demnitari japonezi și străini i-au adus marți un ultim omagiu fostului premier Shinzo Abe (asasinat pe 8 iulie 2022). În același timp, câteva mii de persoane au ieșit în stradă în semn de protest față de costul ridicat al înmormântării, estimat de guvern la 12 milioane de euro. Peste 20.000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine au fost alocați pentru acest eveniment.

Îmbrăcată într-un kimono negru şi întâmpinată de premierul japonez în funcţie, Fumio Kishida, Akie Abe, văduva lui Shinzo, a adus urna care conţine cenuşa soţului ei la Nippon Budokan, locul de înmormântare, în faţa câtorva mii de invitaţi japonezi şi străini.

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, i-a adus un omagiu lui Abe, în timp ce în afara locului în care se desfăşoară evenimentul s-au strâns sute de persoane care protestează, subliniind că nu sunt de acord cu funeraliile, din cauza costului ridicat.

Abe a fost cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei și una dintre cele mai recunoscute personalități politice ale țării, pentru cultivarea alianțelor internaționale și pentru strategia sa economică „Abenomics”.

El a demisionat în 2020 din cauza unor probleme de sănătate, dar a rămas o voce politică importantă și făcea campanie pentru partidul său de guvernământ când a fost ucis de un bărbat înarmat.


XS
SM
MD
LG