Linkuri accesibilitate

INS: PIB pentru primele 11 luni din 2020, mai mic cu 5% față de 2019


Romania, Currency, Romanian Leu

Institutul Național de Statistică (INS) arată într-un comunicat dat publicității marți, 12 ianuarie, că produsul intern brut al României din trimestrul III al anului 2020 a fost mai mare decât cel din trimestrul al II-lea.

Creșterea datelor aferente trimestrului III din anul precendent este cu 5,8% față de trimestru II, se menționează în datele furnizate de INS.

Totuși, cifrele arată mai rău decât în 2019, se mai arată în comunicatul instituției.

„În perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2020, produsul intern brut a scăzut, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2019, cu 5,0% pe seria brută şi cu 4,5% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat, ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul III 2020, faţă de varianta provizorie”, a pecizat INS.

Instituția a mai arătat că estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă.

„Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi”, au mai arătat reprezentanții INS.

Conform practicii curente, datele publicate marți, 12 ianuarie, vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile.

INS avertizează că „în condiţiile actuale”, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG