Linkuri accesibilitate

INS: Rata inflației din România scade la 9,4% în iulie 2023


Cele mai mari scumpiri din ultimul an au fost la zahăr, cartofi și ouă.

Pentru prima dată în ultimele 18 luni, rata anuală a inflației a ajuns la o singură cifră, potrivit INS. Bunurile de consum s-au scumpit cu 0,15 % în iulie faţă de iunie și cu 4,35 % comparativ de decembrie 2022.

Cele mai mari scumpiri din ultimul an, de peste 16%, au fost la alimente. Dintre acestea cel mai mult au crescut prețurile la zahăr (+52%), cartofi (37%) și ouă, (28%).

Mărfurilor nealimentare s-au scumpit cu 4,3%, cu un vârf la energia termică, care s-a scumpit cu 24%. Prețul serviciilor a crescu în ultimele 12 luni cu 11,7%. Aici, lider la scumpiri este transportul aerian (+45%) și serviciile de apă, canal și salubritate (+21%)

BNR confirmă tendința de scădere a ratei inflației, tradusă în temperarea creșterii prețurilor. Prognoza Băncii Naționale prevede un nivel al ratei inflației de 4,4% la sfârșitul anului 2024.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat că evoluția ratei inflației va depinde de măsurile de reducere a deficitului bugetar pe care le va lua guvernul, dar și de situația internațională, încă imprevizibilă din cauza războiului din Ucraina.

Specialiștii se așteaptă ca limitarea adaosurilor comerciale la unele alimente de bază, inclusiv produse care s-au scumpit puternic în ultimul an, să contribuie la diminuarea ratei inflației în următoarele luni.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG