Linkuri accesibilitate

Sarea pământului: Minele din orașul ucrainean Soledar, revendicate acum de mercenarii lui Vladimir Putin

Forțele rusești din Ucraina au încercat să captureze orașul Soledar, situat în estul țării, unde se exploatează sare, într-o ofensivă susținută pe care Ministerul Apărării de la Kiev a descris-o ca fiind „maniacă”. Vineri, Rusia a anunțat că a capturat orașul, Kievul că luptele continuă. Grupul de mercenari ai Kremlinului - Wagner, a anunțat că victoria i-ar aparține, iar apropiatul lui Vladimir Putin, Evgheni Prigojin, liderul grupului, s-a fotografiat cu luptători (mulți fiind deținuți care au primit promisiunea că vor fi eliberați dacă luptă în Ucraina) într-o mină de sare.

Capturarea Soledar și a minelor sale de sare ar avea un rol militar simbolic, iar valoarea comercială pentru Rusia ar fi cel mai substanțial câștig al Moscovei pe câmpul de luptă în ultimele luni, după ce a suferit o serie de eșecuri. Se estimează că există 200 de kilometri de tuneluri miniere dezafectate care traversează zona înconjurătoare.

În 2019, Amos Chapple de la RFE/RL a vizitat Soledar în momentul în care exploatarea minieră de sare spera să pătrundă pe piețele occidentale după ce Rusia i-a blocat importurile.

(Galerie foto publicată inițial pe 15 iunie 2019).


Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG