Linkuri accesibilitate

Instanța a desființat dosarul Secției Speciale împotriva lui Kovesi. Coldea și Oprea, audiați ca martori


Florian Coldea, audiat ca martor în dosarul SIIJ legat de extrădarea lui Nicolae Popa
Florian Coldea, audiat ca martor în dosarul SIIJ legat de extrădarea lui Nicolae Popa

Florian Coldea, fostul șef operativ al SRI, și Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării, au fost audiați, joi, de Secția specială pentru investigarea magistraților, în dosarul în care Laura Codruța Kovesi este cercetată pentru presupusă luare de mită pentru extrădarea lui Nicolae Popa.

Coldea, care a stat patru ore la audieri, a spus că SRI a respectat legea și s-a implicat în aducerea în țară a lui Nicolae Popa, pentru a se înfăptui justiția. Popa fugise în Indonezia înainte de a fi condamnat la închisoare pentru fraudarea FNI, un joc piramidal care a păgubit, după cum a spus Coldea, peste 100.000 de oameni de o sumă totală de peste 300 milioane de lei.

Coldea a spus că SRI a participat la identificarea lui Popa și în extrădarea lui, pentru că SRI și-a îndeplinit atribuțiile, în vreme ce alte instituții ale statului, la vremea aceea, nu. În opinia fostului șef operativ al SRI, „multe persoane fac eforturi disperate ca această cooperare (între serviciile secrete n.r) să afecteze capacitățile României de aplicare a legii, respectiv să vulnerabilizeze România, ca țară de frontieră a NATO și UE”. El a refuzat solicitarea jurnaliștilor de a oferi detalii.

Gabriel Oprea spune că nu a avut niciun amestec, ca ministru al Apărării

Nicolae Popa a fost extrădat în România în 2009, în plină campanie electorală. Gabriel Oprea era la acea vreme ministru al Apărării și a afirmat, după audierea la SIIJ, că nu a avut niciun rol în aducerea în ţară a fostului director FNI.

Ziariștii au insistat pe relația dintre Gabriel Oprea și Sebastian Ghiță, fostul deputat PSD care a depus denunț împotriva Laurei Codruța Kovesi, în care a afirmat că i-ar fi plătit mită acesteia, pe când era procuror general, pentru extrădarea lui Popa. Mita, susține Ghiță, ar fi fost pentru plata cursei de avion care l-a adus în România pe Popa din Indonezia.

Fostul ministru al Apărării a spus că „este amic” cu omul de afaceri și fost politician. „Întâlniri oficiale n-au fost, că MApN n-a avut nicio contribuţie în acest caz, iar la întâlniri informale, cât am fost eu şi m-am întâlnit cu oameni din sistemul de securitate, niciodată nu am auzit discuţii despre arestări sau alte lucruri ilegale. Dacă cineva a făcut aşa ceva este ilegal şi trebuie să răspundă. (…) MApN nu a avut niciun rol în aducerea domnului Popa în ţară, a spus Oprea, citat de Agerpres.

Fostul ministru al Apărării a adăugat că „niciodată nu s-a tras de şireturi” cu fostul prim-adjunct al directorului SRI Florian Coldea, care i-a fost doctorand.

Niciodată nu m-am tras de şireturi cu domnul Coldea, ca să fie clar. Poate cu domnul Maior (George Maior – n.r.), că îl ştiam de la PSD”, a afirmat Oprea.

Instanța a desființat dosarul Secției Speciale

Dosarul aflat în cercetarea Secției Speciale împotriva Laurei Codruța Kovesi a dus la cererea de către procurorul de caz la impunerea controlului judiciaar, care a fost însă respins de instanță.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au arătat, în motivare, că acuzațiile la adresa lui Kovesi sunt „lipsite de precizie, claritate, coerență și de suport probator”, iar controlul judiciar cerut de Adina Florea „a fost nelegal”.

Fosta șefă a DNA este acuzată în acest dosar de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă. Judecătorul a mai considerat că dosarul solicitat de procurorul de la SIIJ conține vicii care „ se subsumează unor condiții de legalitate care, odată dovedite, fac inutilă analiza elementelor ce țin de temeinicie".

„Chiar în ipoteza divizării plății transportului, aceasta nu se poate considera a fi un beneficiu sau folos personal obtinut de Laura Codruta Kövesi„, a mai arătat judecătorul de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG