Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană confirmă decizia de interzicere a patru instituții media rusești


Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Vera Jourova, a confirmat că patru publicații rusești au fost interzise în Uniunea Europeană.
Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Vera Jourova, a confirmat că patru publicații rusești au fost interzise în Uniunea Europeană.

Reprezentanții Comisiei Europene au anunțat că patru noi instituții rusești de media au fost interzise în Uniunea Europeană.

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Vera Jourova, a confirmat pe rețeaua socială X că UE a decis să interzică Izvestia, Rosiskaia Gazeta, RIA Novosti, precum și site-ul deja închis Voice of Europe.

Măsura vine pe fondul suspiciunilor că aceste instituții de presă rusești ar putea fi folosite drept instrumente de interferență în procesele politice europene, scriu BBC și AFP.

Astfel, distribuirea conținutului produs de publicațiile rusești sancționate va fi interzisă în țările UE.

Măsura vine după ce deja alte peste zece publicații, printre care Russia Today, sunt deja interzise în UE, pe motiv că sunt instrumente de propagandă și dezinformare.

În luna martie, agențiile de informații din Cehia au anunțat că au identificat o rețea finanțată de Rusia care se angaja în propagandă pro-rusă în Europa, vizând mai ales Parlamentul European înaintea alegerilor europene din iunie.

Grupul a utilizat platforma de știri Voice of Europe, cu sediul la Praga, pentru a difuza informații menite să submineze eforturile Uniunii Europene de a furniza asistență Ucrainei.

În plus, Procuratura Federală Belgiană a început o anchetă privind presupuse acte de corupție comise de unii eurodeputați, după ce a fost identificată o rețea de influență finanțată de Moscova și legată de Voice of Europe.

Sancțiunile împotriva celor patru publicații vor fi incluse în cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni ale UE, alături de interzicerea finanțării de către Rusia a instituțiilor de presă, a partidelor politice și a organizațiilor neguvernamentale din țările europene.

Rusia a avertizat miercuri Uniunea Europeană că, dacă blocul va impune restricții asupra mass-mediei ruse, atunci reporterii occidentali din Rusia vor simți răspunsul rapid al Moscovei.

„Dacă aceste măsuri sunt luate împotriva mass-mediei ruse, a jurnaliștilor ruși, atunci, în ciuda faptului că corespondenții occidentali nu vor dori, vor trebui să simtă și măsurile noastre de represalii”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

„Dacă o singură instituție media rusă este supusă unor restricții nejustificate, atunci va ricoșa în colegii lor de aici, din Rusia, adică jurnaliștii occidentali”, a spus Zaharova.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG