Linkuri accesibilitate

INSULTAȚI. BELARUS(IA). Teatrele din România, gest de solidaritate cu Belarus

Uniunea Europeană tocmai a prelungit cu un an sancțiunile împotriva a zeci de înalți oficiali din Belarus, în frunte cu liderul autoritarist, Alexander Lukașenko. Potrivit anunțului dat publicității joi, 25 februarie, de Consiliul European, sancțiunile vizează „oficiali responsabili de reprimarea violentă și intimidarea demonstranților pașnici, a membrilor Opoziției și a jurnaliștilor din Belarus, dar și responsabili de frauda electorală” care a dus la realegearea lui Alexander Lukașenko în august 2020. Acesta este contextul în care în luna februarie, în România și Republica Moldova s-au desfășurat 16 spectacole-lectură cu textul dramaturgului și protestatarului Andrei Kureicik, „Insultați. BELARUS(IA).

Seria de spectacole lectură, organizate în 15 teatre din România și unul din Republica Moldova, în semn de solidaritate a artiștilor români cu cei din Belarus, este deci pe cale să se încheie.

Dar dacă vă aflați la Suceava sau Craiova aveți încă șansa de a viziona spectacolul „Insultați. BELARUS (IA) în acest week-end. Sâmbătă, la Teatrul „Matei Vișniec” din Suceava și duminică, la Teatrul Colibri din Craiova.

Cum a apărut ideea? Dramaturgul din Belarus, Andrei Kureicik a scris, în timp ce mergea la proteste, o piesă despre realitatea în care trăia el însuși împreună cu întreaga sa țară, folosind ca punct de pornire declarațiile lui Aleksandr Lukașenko și ale liderei Opoziției, Svetlanei Tihanovskaia.

„Insultați. Belarus(ia)” este o piesă dură, plină de demnitate și umor, în care pe lângă cei doi candidați la președinție, mai sunt cinci personaje reprezentative, a căror viață a fost afectată în mod tragic de decizia lui Lukașenko de a înăbuși revoluția pașnică a bielorușilor prin violență și tortură. Piesa oferă imaginea a ceea ce se întâmplă acum în Belarus, dar conflictele pe care ea le reflectă se pot întâmpla oriunde, oricând. Este un strigăt de ajutor și un semnal de alarmă, prin care se dorește conștientizarea de către un public cât mai larg a unei situații concrete și totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură.

În numai 4 luni, piesa „Insultați Belarus(ia)” a fost tradusă în 21 de limbi și a contorizat circa 130 de lecturi în peste 80 de teatre din 28 de țări, de la New York și Boston la Hong Kong, Londra, Edinburgh, Haga, Amsterdam, Stockholm, Praga, Budapesta, Vilnius, Tel Aviv, Tbilisi sau Tașkent.

Seria de spectacole-lectură din România s-a înscris în programul mondial de lecturi Belarus(sia) Worldwide Reading Project, care a debutat pe 12 septembrie 2020 și a contorizat, până astăzi, aproximativ 150 de lecturi, podcasturi, filme, perfomance-uri și instalații multi-disciplinare, în aproape 100 de teatre din 28 de țări. Dac

La inițiativa traducătoarei în limba română a textului, Raluca Rădulescu, în data de 7 februarie 2021 - declarată de Svetlana Tihanovskaia Ziua Internațională de Solidaritate cu Belarusul - în România a început ce-a mai mare serie de spectacole-lectură de până acum prin Belarus(sia) Worldwide Reading Project. Aceste lecturi au ajuns în România la peste 30.000 de spectatori, în săli și online. Spectacolele au fost urmărite nu numai în România, Republica Moldova și Belarus, dar și din Statele Unite, Rusia, Germania, Franța, Grecia.









XS
SM
MD
LG