Linkuri accesibilitate

Întâlnire a parlamentarilor kîrgîzi. Ex-președintele Atambaev, reținut


Kîrgîzstan - Fostul președinte Almazbek Atambaev

Forțele de securitate kîrgîze l-au arestat pe fostul președinte Almazbek Atambaev în timp ce parlamentarii s-au întâlnit pentru a discuta despre un nou guvern, pe fondul tulburărilor continue care contestă rezultatul alegerilor parlamentare.

Miscarea împotriva lui Atambaev, anunțată de Comitetul de Securitate al Statului pe 10 octombrie, a generat tensiuni în capitala kîrgîză și a urmat apelului la declararea stării de urgență făcut de actualul președinte, Sooronbai Jeenbekov.

Vehicule militare blindate au fost văzute în unele părți din Bișkek, la o zi după ce au izbucnit ciocniri între facțiuni rivale care se luptau pentru putere în urma alegerilor din 4 octombrie.

Este a treia oară în 15 ani când protestatarii răstoarnă un guvern al țării din Asia Centrală, cu 6,5 milioane cetățeni, una dintre cele mai sărace din fosta Uniune Sovietică.

Tulburările de stradă au fost provocate de acuzațiile de cumpărare a voturilor de către partidele pro-guvernamentale care inițial au fost declarate câștigătoare.

Partidele de opoziție au refuzat să accepte rezultatele, iar mii de manifestanți s-au revărsat pe străzi și au atacat clădirile guvernamentale.

Grupurile opoziției au forțat apoi cabinetul să demisioneze și comisia electorală să anuleze rezultatele. Dar nu au reușit să cadă de acord cu cine va conduce guvernul provizoriu.

Parlamentarii s-au adunat la palatul prezidențial pe 10 octombrie pentru a încerca să ajungă la un acord privind formarea unui nou guvern și pentru a decide dacă aprobă ordinul de stare de urgență al lui Jeenbekov.

Pe fondul tulburărilor din săptămâna trecută, Atambaev, care a fost președinte înainte de Jeenbekov, a fost eliberat de manifestanți la începutul săptămânii dintr-un centru de detenție unde ispășea o pedeapsă pentru acuzații de corupție.

După eliberare, Atambaev i-a cerut demisia lui Jeenbekov iar președintele în exercițiu a spus că va demisiona odată cu numirea unui nou cabinet.

Pe 9 octombrie, susținătorii lui Atambaev s-au ciocnit cu un grup care susține un politician rival, Tilek Toktogaziev, care aspiră la postul de viceprim-ministru. Cinci persoane au fost rănite în luptă, inclusiv Toktogaziev.

Într-o declarație din 10 octombrie, Comitetul de Securitate al Statului a declarat că Atambaev și doi asistenți au fost reținuți pentru acuzații de incitare la tulburări în masă. Cu toate acestea, nu au fost date alte detalii și nu este clar unde a fost închis.

Un alt politician rival, Sadyr Japarov, a fost, de asemenea, propus ca prim-ministru în funcție, după ce și el a fost eliberat din închisoare. Anterior, el fusese membru senior al guvernului și consilier al unui alt fost președinte, Kurmanbek Bakiev, care locuiește în Belarus de câțiva ani.

În confruntările din 9 octombrie, corespondenții RFE / RL au spus că susținătorii lui Japarov au aruncat cu pietre și alte resturi în Atambaev și susținătorii săi. S-au auzit și împușcături în timpul ciocnirilor. Un asociat al lui Atambaev a declarat că persoane necunoscute au tras cu gloanțe în mașina lui Atambaev, dar fostul președinte nu a fost rănit.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG