Linkuri accesibilitate

Întâlnire Zelenski-Erdogan pentru rezolvarea problemei prizonierilor de război


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan strânge mâna președintelui ucrainean Volodimir Zelenski după conferința comună de la Vahdettin Mansion in Istanbul pe 7 iulie 2023. (Sursa foto: OZAN KOSE / AFP)
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan strânge mâna președintelui ucrainean Volodimir Zelenski după conferința comună de la Vahdettin Mansion in Istanbul pe 7 iulie 2023. (Sursa foto: OZAN KOSE / AFP)

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski și cel turc, Recep Tayyip Erdoğan, s-au întâlnit în cursul zilei de sâmbătă, la Istanbul. În cadrul unei conferințe comune, Zelenski a declarat că prizonierii de război, împreună cu situația prizonierilor politici și copiilor deportați, au fost un "subiect-cheie" al discuțiilor sale cu Erdoğan la Istanbul. Recep Tayyip Erdogan a promis că va discuta aceeași problemă cu președintele rus Vladimir Putin.

„Pentru mine și pentru președintele Erdogan, viețile umane sunt o prioritate", a declarat Zelenski, adăugând că partenerii țărilor „au lista de oameni și lucrăm în mod activ la această problemă", conform CNN.

Erdogan a declarat că va căuta un teren comun de discuții atunci când va vorbi cu liderul Rusiei, inclusiv atunci când se vor întâlni din nou în august.

„În special în ceea ce privește schimburile de prizonieri, am ascultat Ucraina. De asemenea, ascultăm și Rusia. Am vorbit cu domnul Putin", a declarat Erdoğan. "Luna viitoare vom putea vorbi din nou despre asta, când domnul Putin va avea o vizită în Turcia. Până atunci vom vorbi despre asta la telefon. Schimburile de prizonieri sunt, de asemenea, prioritare pe agenda noastră. Sperăm că va exista o soluție și în această problemă".

Vizita în Turcia a șui Volodimir Zelenski are loc după ce, la finalul săptămânii trecute, acesta s-a întâlnit la Sofia cu premierul bulgar Nikolay Denkov.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG