Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin a acceptat invitația lui Kim Jong Un de a merge în Coreea de Nord. Washingtonul şi-a exprimat „îngrijorarea”


Vladimir Putin și Kim Jong Un s-au întâlnit miercuri în Rusia și au discutat despre întărirea legăturilor în special militare.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acceptat să viziteze Coreea de Nord la invitaţia liderului său, Kim Jong Un, aflat în vizită în Rusia pentru a consolida legăturile dintre Moscova şi Phenian,

„Kim Jong Un l-a invitat cu curtoazie pe Putin să viziteze Republica Populară Democrată Coreeană atunci când îi convine", a informat joi, agenţia oficială nord-coreeană, potrivit AFP.

„Putin a acceptat cu plăcere invitaţia şi a reafirmat dorinţa sa neclintită de a face să avanseze istoria şi tradiţia prieteniei dintre Rusia şi RPDC", a mai declarat agenţia.

În aceeaşi zi, numărul unu nord-coreean l-a asigurat pe Vladimir Putin că Moscova va obţine o „mare victorie" asupra duşmanilor săi, Rusia fiind angajată într-un război în Ucraina de peste un an şi jumătate.

La rândul său, Putin a insistat pentru „viitoarea întărire a cooperării cu Phenianul, vorbind în faţa presei despre „perspectivele" cooperării militare cu Coreea de Nord, în pofida sancţiunilor internaţionale care vizează ţara comunistă din cauza programelor sale nuclear şi balistic în dezvoltare.

Întâlnirea din 13 septembrie dintre cei doi președinți este prima întâlnire a celor doi lideri de la o călătorie anterioară a lui Kim Jong Un la Vladivostok în 2019.

Deocamdată, nu a fost comunicat nimic oficial cu privire la un eventual acord pentru livrări de echipamente militare către Rusia cu scopul de a sprijini ofensiva acesteia în Ucraina, aşa cum a susţinut Washingtonul.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un a ajuns în Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:37 0:00

În același timp, SUA şi-au exprimat miercuri „îngrijorarea" cu privire la perspectivele cooperării militare dintre Rusia şi Coreea de Nord, într-un moment în care liderii acestor două ţări s-au întâlnit în Rusia, relatează tot AFP.

„Suntem în mod evident îngrijoraţi de orice relaţie de apărare în plină dezvoltare între Coreea de Nord şi Rusia", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.

Reamintim că miercuri, 13 septemrbie, liderul nord-coreean, Kim Jong Un, s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Vladimir Putin în cursul unei vizite excepţionale în Rusia, menită să întărească legăturile lor, în special militare.

Acesta din urmă a spus că vede „perspective" de cooperare militară cu Coreea de Nord, în pofida sancţiunilor internaţionale care vizează Phenianul din cauza programelor sale nuclear şi balistic în dezvoltare.

Statele Unite au avertizat că „nu vor ezita” să impună sancţiuni, dacă este necesar, împotriva Phenianului şi Moscovei.

Vladimir Putin și Kim Jong Un s-au întâlnit la cosmodromul Vostohnîi din Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:15 0:00

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG