Linkuri accesibilitate

Aliaţii Ucrainei s-au reunit la baza aeriană Ramstein pentru a discuta despre ajutorarea cu arme


Secretarul american al apărării Lloyd Austin a convocat reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei.
Secretarul american al apărării Lloyd Austin a convocat reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei.

Lideri occidentali din domeniul apărăriis-au reunit vineri la baza aeriană americană din Ramstein (Germania) pentru a discuta despre noi modalităţi de sprijinire a Ucrainei în faţa agresiunii Rusiei, relatează dpa.

Reuniunea, organizată de către secretarul american al Apărării Lloyd Austin, se desfăşoară în prezenţa secretarului general al NATO Jens Stoltenberg, care tocmai s-a întors de la Kiev, unde a făcut o vizită neanunțată joi. În total, aproximativ 50 de naţiuni participă la această nouă reuniune.

Jens Stoltenberg a discutat joi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care îndeamnă în mod neîncetat Occidentul să-i livreze blindate, artilerie şi muniţie - suplimentare -, dar şi avioane de luptă şi sisteme de tir cu rază lungă de acţiune, pentru a ataca depozte ruseşti, departe în spatele liniei frontului.

Reuniunea din Germania vine după ce Danemarca şi Ţările de Jos şi-au anunţat intenţia de a dona Ucrainei 14 tancuri de luptă Leopard 2A4, alăturându-se astfel ţărilor care au promis să livreze Kievului diferite modele de Leopard.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a continuat să facă apel la aliaţi pentru accelerarea trimiterii mai multor arme.

De asemenea, şeful statului ucrainean face presiuni pentru ca Ucraina să fie admisă printr-o procedură „accelerată” la NATO. Această problemă, care a revenit în prim-plan joi, odată cu vizita secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la Kiev, i-a divizat pe membrii Alianţei.

SUA şi alte state membre, precum Germania, şi-au exprimat rezervele, având în vedere că una dintre condiţiile preliminare pentru aderare este să nu fii implicat în conflicte internaţionale.

Secretarul american al apărării Lloyd Austin, care a convocat reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, urma să rostească un discurs în deschidere întâlnirii la ora locală 10:00 (08.00 GMT), a precizat Pentagonul.

La reuniunea din Germania participă și ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, potrivit unui comunicat al MApN.

XS
SM
MD
LG