Linkuri accesibilitate

Erdoğan: Turcia este „gazda ideală” pentru discuții privind încheierea conflictului Rusia-Ucraina


Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan l-a primit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Ankara.
Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan l-a primit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Ankara.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan s-a întâlnit marți la Ankara cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în timp ce Kievul încearcă să-și consolideze poziția ca răspuns la discuțiile dintre SUA și Rusia.

Erdoğan a declarat că Turcia va fi „gazdă ideală” pentru orice discuții privind încheierea conflictului dintre Rusia și Ucraina , relatează AFP.

La o conferință de presă comună susținută la Ankara cu omologul său ucrainean, Erdoğan a spus că „Turcia va fi o gazdă ideală pentru posibilele discuții dintre Rusia, Ucraina și America în viitorul apropiat.”

Referindu-se la noua „inițiativă diplomatică începută de Trump de a pune capăt războiului rapid prin negocieri”, Erdoğan a spus că discuțiile anterioare de la Istanbul, din 2022, au fost „un punct de referință important și platforma prin care părțile s-au apropiat cel mai mult de un acord”.

Erdoğan și Zelenski s-au întâlnit la câteva ore după ce diplomați de vârf americani și ruși s-au reunit în Arabia Saudită pentru primele discuții la nivel înalt de când Moscova a invadat Ucraina.

Zelenski a plecat luni seară la Ankara din Emiratele Arabe Unite (EAU) și a scris pe Telegram că va discuta cu Erdoğan despre schimburi de prizonieri și alte probleme.

Întâlnirea Erdoğan-Zelenski, de la palatul președintelui turc, are loc la câteva ore după ce diplomați de vârf americani și ruși s-au întâlnit în Arabia Saudită pentru primele discuții la nivel înalt de când Moscova a invadat Ucraina, în urmă cu aproape trei ani.

Zelenski a vizitat ultima dată Turcia în martie 2024.

Consilierul lui Erdoğan, Fahrettin Altun, a declarat luni, citat de arabnews.ro, că cei doi lideri vor discuta despre cum să „întărească în continuare cooperarea” între cele două națiuni.

Membră a NATO, Turcia a încercat să mențină relații bune cu vecinii săi beligeranți la Marea Neagră, Erdoğan prezentându-se ca intermediar cheie și posibil intermediar de pace între Rusia și Ucraina.

Ankara a furnizat drone pentru Ucraina, dar s-a ferit de la sancțiunile occidentale împotriva Moscovei.

Alături de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, Turcia a jucat un rol în negocierea mai multor acorduri de schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, în urma cărora s-au întors acasă sute de prizonieri, în ciuda conflictului în curs.

Marți, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a întâlnit la Riad cu secretarul de stat american Marco Rubio, ca parte a ceea ce Kremlinul spune că este o încercare de redeschidere a relațiilor cu Washingtonul.

Oficialii americani și ruși vor să stabilească o întâlnire între liderii lor, Donald Trump și Vladimir Putin, iar Europa și Kievul sunt îngrijorate că SUA și Rusia vor încerca să pună capăt războiului din Ucraina fără consultarea Ucrainei și a statelor europene.

știre în curs de actualizare

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG