Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: România este pregătită să gestioneze toate implicațiile actualei crize Rusia-Ucraina


Într-o întrevedere a președintelui Joe Biden cu alți 10 lideri europeni și NATO, Klaus Iohannis a subliniat importanța întăririi Flancului Estic al NATO pe termen mediu și lung.
Într-o întrevedere a președintelui Joe Biden cu alți 10 lideri europeni și NATO, Klaus Iohannis a subliniat importanța întăririi Flancului Estic al NATO pe termen mediu și lung.

Președintele Klaus Iohannis a participat la o nouă rundă de consultări în format restrâns cu lideri aliați și ai instituțiilor Uniunii Europene. Întâlnirea a avut loc ca urmare a celor mai recente evoluții de securitate și pe fondul declanșării exercițiilor militare de către Rusia pe 19 februarie.

Klaus Iohannis a precizat, în intervanția avută, că România este pregătită să gestioneze toate implicațiile actualei crize El a punctat, din nou, sprijinul ferm pe care România îl arată pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și pentru dreptul acesteia de a decide în mod liber asupra politicii sale externe, după cum se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

La discuții au mai participat Președintele Franței, Emmanuel Macron, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, Prim-Ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Președintele Consiliului European, Charles Michel.

Klaus Iohannis a evidențiat necesitatea finalizării pachetului cuprinzător de sancțiuni către Rusia și, de asemenea, transmiterea de noi mesaje clare privind hotărârea utilizării de urgență a acestora în cazul deteriorării situației.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a mai subliniat șiimportanța respingerii ferme a oricăror încercări de a submina valorile și principiile democratice pe care se bazează societățile noastre. În plus, a accentuat necesitatea întăririi posturii de descurajare și apărare, în mod unitar și coerent, pe întregul Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, mai ales în sudul Flancului Estic.

Un răspuns coerent ar fi sungurul în măsută să contribuie la menținerea stabilității regionale și a cetățenilor din statele aliate.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat, totodată, că obiectivul strategic al asigurării consolidării posturii de apărare pe Flancul Estic trebuie să fie unul pe termen mediu și lung, fiind parte a viziunii României asupra securității în perspectivă mai largă.

Întâlnirea de vineri, 18 februarie, este a doua din ultimele zile ținută în această formulă. Ea a avut loc după ce Rusia a anunțat seria de exerciții militare sub comanda lui Vladimir Putin și după ce serviciile de informații anunțau că, la granița Ucrainei, sunt comasate cele mai multe trupe de la finalizarea celui de-al doilea război mondial încoace.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG