Linkuri accesibilitate

Înțelegere româno-maghiară privind situaţia lucrătorilor transfrontalieri


Bogdan Aurescu a avut mai multe conversații telefonice cu Péter Szijjártó

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat încheierea unui acord cu Guvernul de la Budapesta privind deblocarea situației lucrătorilor transfrontalieri care fac naveta zilnic de-o parte și de alta a frontierei româno-ungare. Înțelegerea a venit la capătul unei noi discuții telefonice între Bogdan Aurescu și Péter Szijjártó.

„Detaliile privind implementarea acestei decizii urmează să fie stabilite prin dialog direct la nivelul Ministerelor de Interne din cele două țări, prin polițiile de frontieră, care vor conveni punctele de frontieră ce vor putea fi utilizate în acest scop, distanța de la frontiera de stat, de o parte și de alta a acesteia, în care această înțelegere va fi aplicabilă și momentul de la care măsura devine efectivă", a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Ministrul român de Externe a avut mai multe discuții cu omologul său de la Budapesta ca urmare a deciziei autorităților maghiare de a închide frontierele naționale pentru toți cetățenii străini.

În urma discuțiilor, Aurescu a reușit să obțină un culoar verde pentru tranzitarea teritoriului maghiar.

„În contextul măsurilor restrictive decise de autoritățile ungare, începând cu data de 17 martie, ora 00.00, privind interzicerea accesului cetățenilor străini în Ungaria, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut convorbiri succesive cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, solicitând inclusiv identificarea unei soluții pentru deblocarea situației lucrătorilor transfrontalieri cetățeni români, astfel încât aceștia să-şi poată continua activitatea.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a făcut un demers oficial, prin Ambasada României la Budapesta, vineri, 20 martie, solicitând autorităților ungare și identificarea unei soluții pentru lucrătorii transfrontalieri, subliniind că aceștia se află în prezent în imposibilitatea continuării activității și riscând să își piardă locurile de muncă. Această temă a fost ridicată de ministrul român de externe și în cadrul reuniunii prin videoconferință a Consiliului Afaceri Externe din 23 martie 2020", conchide Minisaterul Afacerilor Externe.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG