Linkuri accesibilitate

Belgia investighează suspiciunile de interferență rusă în viitoarele alegeri europene


Belgia deține președinția rotativă a Uniunii Europene. Premierul Alexander De Croo este cel care a făcut anunțul despre influența rusă.
Belgia deține președinția rotativă a Uniunii Europene. Premierul Alexander De Croo este cel care a făcut anunțul despre influența rusă.

Premierul belgian Alexander De Croo a anunțat vineri o investigație privind suspiciunile de interferență rusă în alegerile europene din iunie. El a spus că serviciul de informații al țării sale a confirmat existența unei rețele care încearcă să submineze sprijinul pentru Ucraina.

„Serviciile de informații belgiene au confirmat existența unor rețele de interferență pro-ruse cu activități în mai multe țări europene și, de asemenea, aici, în Belgia”, a declarat De Croo, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a Uniunii Europene.

De Croo a precizat că agențiile belgiene colaborează îndeaproape cu autoritățile cehe, după ce în această țară a fost descoperită o operațiune de influență prorusă.

El a spus că ancheta a arătat că membrii Parlamentului European au fost abordați și li s-au oferit bani pentru a promova propaganda rusă.

„Potrivit serviciului nostru de informații, obiectivele Moscovei sunt foarte clare. Obiectivul este de a ajuta la alegerea mai multor candidați proruși în Parlamentul European și de a consolida o anumită narațiune prorusă în această instituție”, a declarat el reporterilor.

De Croo a spus că „obiectivul este foarte clar: un sprijin european slăbit pentru Ucraina servește Rusiei pe câmpul de luptă și acesta este adevăratul scop al ceea ce a fost descoperit în ultimele săptămâni”.

În perioada 6-9 iunie se desfășoară la nivel european scrutinul pentru alegerea noului Parlament European.

De Croo a declarat că procurorii belgieni iau măsuri. El a precizat că „plățile în numerar nu au avut loc în Belgia, dar interferența străinilor a avut loc”.

„Acestea sunt preocupări serioase și de aceea am luat măsuri”, a spus el.

„Nu putem permite acest tip de amenințare rusă în mijlocul nostru. Trebuie să acționăm și trebuie să acționăm atât la nivel național, cât și la nivelul UE.”

El nu a oferit detalii despre cine ar putea fi suspectat.

Autoritățile belgiene au descoperit o operațiune de trafic de influență la Parlamentul European în decembrie 2022, implicând oficiali din Qatar, dar guvernul din Qatar a negat acuzațiile.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG