Linkuri accesibilitate

Interviu. 100 de minute cu premierul | Pensii & FMI, alegeri, 5G fără China


Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban

Ludovic Orban susține în partea a doua a interviului pentru Europa Liberă declară că este dispus să formeze un guvern împreună cu USR-PLUS, dar și cu UDMR.

Planul PNL este de a strânge o majoritate de două treimi în Parlament pentru a iniția modificarea Constituției. Pentru prima oară, Ludovic Orban recunoaște în mod oficial că este exclus ca firma chinezească Huawei să fie partener pentru 5G. ​În prima parte a interviului acordat Europei Libere, Ludovic Orban a vorbit despre măsurile anti-COVID, când este posibil să apară primul vaccin, dar și despre anchetele în dosarele Colectiv și 10 august.

  • despre viitorul guvern: Posibilii parteneri sunt USR-PLUS și PMP, dar putem discuta și cu UDMR
  • despre Florin Iordache: Iordache poate să își caute de lucru pentru că va rămâne foarte puțin timp la Consiliul Legislativ
  • despre alegerile locale: Am greșit că le-am amânat în vară
  • despre buget: Se va vota în Parlament între Crăciun și Anul Nou. Nu mărim taxe, impozite, în doi-trei ani vrem să reducem deficitul sub 3%
  • despre acord cu FMI: Nu exclud un anumit tip de acord
  • despre licitația 5G: Exclus cu China și Huawei
  • despre Secția Specială: Garantăm că se va desființa în 2021
  • despre CCR: Vrem să modificăm Constituția
  • despre programul financiar pentru mass-media: Îl vom continua cât timp ține pandemia
  • despre prezența la vot: O să fie cu 5% mai mare decât în 2016

Europa Liberă: Veți rămâne în fruntea Guvernului și după 6 decembrie?

Ludovic Orban: „​Obiectivul PNL este să câștige alegerile parlamentare. Câștigarea alegerilor parlamentare, cu siguranță va asigura continuitate în guvernare. PNL se află pe primul loc în sondaje. PNL e singurul partid care are capacitatea și forța să învingă PSD, este singurul partid care are capacitatea de a asigura coloana vertebrală a guvernării pentru următorii patru ani."

Europa Liberă: Vă doriți ca USR-PLUS să se regăsească în viitorul guvern?

Ludovic Orban: „​Sunt cei mai posibili parteneri la guvernare."

Europa Liberă: USR-PLUS vă acuză că nu ați fost un partener loial și au spus că nu vor susține un guvern dacă dumneavoastră o să fiți premier.

Ludovic Orban: „​Sunt declarații ale unor parlamentari."

Europa Liberă: Inclusiv domnul Barna.

Ludovic Orban: „​Guvernul este format de partidul care câștigă alegerile pentru că așa e normal într-o democrație. USR-PLUS este prima noastră opțiune. Suntem de aproape patru ani de zile împreună, am luptat pe băncile Opoziției în primă fază, ulterior am reușit să dăm jos guvernul PSD împreună. Noi ne-am asumat răspunderea guvernării, noi ne-am asumat răspunderea guvernării într-o gravă criză de sănătate, criză economică, secetă, inundații, dar noi ne-am asumat răspunderea să guvernăm."

Europa Liberă: Vă doreați ca și ei să își asume această responsabilitate?

Ludovic Orban: „​Ei au spus că nu sunt tentați de guvernare și că nu e misiunea lor să rezolve criza, să rezolve problemele. Probabil au avut o gândire legată de alegerile din 2020. În ceea ce ne privește, ne-am asumat această răspundere și am făcut un lucru extrem de bun că ne-am asumat această răspundere. Suntem în continuare gata să ne asumăm răspunderea guvernării, cu atât mai mult cu cât cunoaștem foarte bine situația, am arătat că avem capacitatea de a conduce România în împrejurări extrem de dificile, iar în momentul revenirii suntem cel mai bine pregătiți ca să putem să accelerăm relansarea economică în perioada care va veni."

Europa Liberă: Dacă USR-PLUS își va menține pretențiile ca dumneavoastră să nu fiți premier, este posibil ca ei să nu se regăsească la guvernare?

Ludovic Orban: Suntem în precampanie, trebuie privite ca declarații de campanie. Adversarul nostru politic e PSD, întreaga energie ne-o consumăm pentru a convinge românii că PSD e un adevărat dușman al României, că PSD distruge economia în fiecare zi prin majoritățile conjuncturale din Parlament, adoptând pe bandă rulantă noi și noi decizii care afectează dramatic economia și societatea în ansamblul său și evident că avem obiectivul de a câștiga alegerile astfel încât să avem garanția că patru ani de zile România va fi pe un drum corect. Normal că printre partenerii noștri sunt cei cu care avem afinități, alături de care am luptat în ultimii ani și anume cei de la USR-PLUS, cei de la PMP."

Europa Liberă: Înaintea alegerilor europarlamentare, Kelemen Hunor declara într-un interviu pentru Europa Liberă că nivelul de încredere în PNL este unul scăzut. Ați reușit să aveți o punte de legătură cu UDMR?

Ludovic Orban: „​Am menținut un dialog constant cu UDMR, în măsura în care va exista o discuție privind disponibilitatea de participare la guvernare, suntem deschiși unei astfel de discuții."

Europa Liberă: Marcel Ciolacu vă lansa o provocare: cine câștigă alegerile să desemneze premierul.

Ludovic Orban: „​Așa se întâmplă în democrații."

Europa Liberă: Dacă PNL nu se va situa pe primul loc, veți lăsa pe altcineva să formeze guvernul?

Ludovic Orban: „​Pe lângă desemnarea premierului de formațiunea care câștigă alegerile, este necesară și formarea unei majorități pentru învestire. În ceea ce privește construirea unei majorități, cred că am o minimă experiență."

Europa Liberă: Deci nu contează cine câștigă alegerile, ci cine poate forma o majoritate?

Ludovic Orban: „​Partidul care câștigă alegerile desemnează premierul. Este o condiție necesară, dar nu suficientă, trebuie să ai și capacitatea necesară pentru formarea unei majorități."

Europa Liberă: Excludeți în următorii patru ani o colaborare la guvernare cu PSD?

Ludovic Orban: „​Da, 100%."

Europa Liberă: Chiar dacă PSD susține că trece printr-un proces de reformă.

Ludovic Orban: „​Lupul își schimbă părul, dar năravul ba. Au câteva fețe noi pe listă. Domnul Rafila e în ograda PSD demult, nu e noutate, acum și-a asumat public și nu îl înțeleg de ce, sincer. Aș fi preferat să îl avem alături de noi în bătălia contra COVID, nu în proiectul politic alături de PSD, care a fost un partid care a torpilat sistematic toate eforturile, inclusiv ale domnului Rafila în perioada când era implicat în bătălia anti-COVID."

Europa Liberă: De ce nu i-ați făcut o propunere să intre în PNL?

Ludovic Orban: „​Nu i-am văzut o coloratură politică."

  • Planul lui L. Orban pentru F. Iordache

Europa Liberă: Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ.

Ludovic Orban: „​Asta arată clar că PSD nu s-a schimbat deloc. E o poveste că i-a pus pe unii pe listă și i-a scos pe alții. PSD în substanța lui este același partid care dominat de baroni, în care baronii fac legea și care nu are capacitatea să se reformeze. Se bazează pe o demagogie deșănțată, pe o inducere sistematică în eroare a opiniei publice, pe o păcălire inclusiv a categoriilor de populație care încă mai votează cu ei."

Orban despre Iordache: Sper că CCR nu va sta în comenzile lui Valer Dorneanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00

Europa Liberă: Vă reproșați că nu s-a ajuns la o strategie comună cu USR pentru a împiedica...

Ludovic Orban: „​Dar cum nu s-a ajuns? Noi l-am sprijinit pe candidatul lor la funcția de vicepreședinte și ne așteptam să fie susținut și candidatul pe care l-am susținut noi pentru funcția de președinte, fostul președinte al CCR."

Europa Liberă: Ei spun că l-au susținut.

Ludovic Orban: „​Nu stau să verific. Când te uiți acolo vezi că vicepreședintele din partea USR a fost votat și de parlamentarii PSD, e de domeniul evidenței, în timp ce candidatul propus de PNL a beneficiat de un număr de voturi egal cu numărul de parlamentari PNL prezenți în sală. Important e că și noi și cei de la USR PLUS am atacat la CCR hotărârea Parlamentului prin care a fost învestit. Nu cred că va fi respinsă sesizarea la CCR pentru că are un temei extrem de solid."

Europa Liberă: Credeți că Florin Iordache nu va ajunge în fruntea Consiliului Legislativ?

Ludovic Orban: „​Dacă se va apleca cu seriozitate Curtea Constituțională asupra acestei sesizări ne va da dreptate."

Europa Liberă: Următoarea majoritate nu l-ar putea schimba din funcție?

Ludovic Orban: „​Următoarea majoritate îl va schimba, dar eu totuși mă gândesc că poate CCR nu va sta în comenzile date de prietenul lui Iordache, Valer Dorneanu. Oamenii din presă dacă doreau să afle ce decizie va da CCR, se duceau și îl întrebau pe Florin Iordache, fiind binecunoscută prietenia lui Iordache cu Valer Dorneanu. Poate tocmai din această cauză, că e cunoscut acest lucru, CCR o să facă un efort să fie obiectivă în evaluarea acestei solicitări. Dacă nu va face acest lucru, (oricum n.r.) Iordache poate să își caute de lucru pentru că va rămâne foarte puțin timp pentru că vom modifica legea și îl vom schimba din funcție după alegeri."

Europa Liberă: Cum poate ajunge impostura la un nivel atât de înalt ca în cazul lui Laurențiu Baranga? A fost un șoc chiar și pentru partenerii internaționali. Dumneavoastră cum ați văzut acest fals, falsificarea unei diplome de bacalaureat?

Ludovic Orban: „​A fost o propunere a Ministerului de Finanțe, s-au făcut verificările legate de această candidatură. Imediat cum am aflat despre ce e vorba, înainte de a se ajunge la ancheta respectivă, am solicitat demisia și nu mai are funcția. Este interesant cum a ajuns un astfel de personaj să ocupe funcții de-a lungul timpului. Poate nu am fost suficient de profund în evaluare, pe de altă parte venind propunerea din partea Ministerului de Finanțe și fiind făcute verificările, nu am stat foarte mult să ezit. Căutăm un candidat serios să aibă toate datele necesare. Când te-ai fript cu ciorbă, sufli și în iaurt."

Europa Liberă: Nu vă temeți de o prezență redusă la parlamentare?

Ludovic Orban: „​Pe cercetările noastre sociologice, prezența la vot care este indicată în răspunsuri este mai mare decât prezența la vot la parlamentarele din 2016 cu 5 procente. Eu îi îndemn pe oameni să vină cu toate încrederea. Dacă se respectă regulile, campania electorală și ziua votului nu prezintă nici un risc de răspândire a virusului."

Europa Liberă: De ce este nevoie de aceste alegeri ținute în vreme de pandemie?

Ludovic Orban: „​Expiră mandatul Parlamentului, democrația înseamnă alegeri. Fără alegeri nu există democrație. Dacă lăsăm în funcție Parlamentul acesta distruge România. O să dea pe bandă rulantă noi și noi aberații, care vor arunca România în aer. Am făcut eforturi uriașe să menținem ratingul de țară al României."

Orban: Amânarea alegerilor locale a fost o greșeală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00

Europa Liberă: S-a greșit în vară când s-au amânat alegerile locale?

Ludovic Orban: „​Cu siguranță, cu siguranță."

Europa Liberă: Trebuia să le avem la termen?

Ludovic Orban: „​Da. Cu siguranță s-a greșit. Până la urmă tot a trebuit să ținem alegeri. Și prelungirea mandatului din Parlament se face în anumite condiții constituționale."

Europa Liberă: A cui a fost greșeala din vară?

Ludovic Orban: „​În toate țările s-au făcut alegerile. În Polonia, Croația, Franța. Democrația înseamnă alegeri."

Europa Liberă: Era bine să avem alegeri locale cuplate cu cele parlamentare în vară?

Ludovic Orban: „​Sigur că ar fi fost bine. Asta ne-am și dorit la început, să rezolvăm cu alegerile cât mai repede, astfel încât să avem un Parlament legitim."

Europa Liberă: Cine a luat decizia greșită, după cum spuneți, de a nu mai avea loc alegeri locale în vară?

Ludovic Orban: „​A fost o decizie luată, noi am propus o dată a alegerilor, s-a prelungit mandatul aleșilor locali la inițiativa PSD, recunosc că PNL nu a făcut mare opoziție. Ei au dorit să amâne și alegerile din 27 septembrie. Pesediștilor le e frică de alegeri, fug de alegeri ca dracul de tămâie pentru că pierd alegerile."

Europa Liberă: Ei spun că se află pe primul loc în sondaje.

Ludovic Orban: „​În toate sondajele date înainte de europarlamentare, PNL era creditat cu 20-22%, iar PSD cu 35%. Noi am câștigat alegerile."

Europa Liberă: În aceste condiții, garantați că vom avea alegeri pe 6 decembrie indiferent dacă vom ajunge la 10.000 de cazuri de infectări pe zi?

Ludovic Orban: „​Dacă se respectă regulile. Campania ... Candidații să poarte mască, să păstreze distanța fizică. În ziua votului... nu au fost probleme în ziua votului. Probleme au fost cu petrecerile după câștigarea alegerilor. Dacă se respectă regulile, alegerile în sine nu reprezintă un risc suplimentar de răspândire a virusului. De ce să nu vină oamenii la vot, nu sunt pericole. E ca și cum s-ar duce la farmacie să își cumpere ceva sau la supermarket, dacă se respectă regulile."

  • Țintele pentru buget și un vot între Crăciun și Anul Nou

Europa Liberă: Care sunt principalele ținte ale bugetului pe 2021?

Ludovic Orban: „​Deficitul proiectat în rectificarea este 8.6% și îl atingem. Anul viitoare vom reduce deficitul, trebuie să purtăm o discuție serioasă cu partenerii din Comisia Europeană. Noi am preluat guvernarea pe un deficit depășit, care a fost de 4.6%. Noi avem pornită procedura de deficit excesiv și trebuie să avem o negociere serioasă la nivelul UE pentru a stabili care este deficitul pe care îl acceptă Comisia Europeană. Sigur va exista o reducere a deficitului, sigur va exista un plan de revenire sub planul de 3% într-un orizont de timp de doi, trei ani de zile. Contează cine va purta negocierile cu Comisia Europeană."

Europa Liberă: PSD vă acuză că ascundeți bugetul și intenționați să măriți TVA.

Ludovic Orban: „​Minciună, fake-news. Am anunțat foarte clar că nu mărim taxe și impozite. În proiectul de buget pe care îl elaborăm nu e prevăzută nici o mărire de taxe și impozite."

Europa Liberă: Bugetul îl veți trece tot prin angajarea răspunderii Guvernului?

Ludovic Orban: „​Vom încerca să îl trecem în Parlament între Crăciun și Anul Nou, prin dezbatere parlamentară. Obiectivul nostru după ce vom câștiga alegerile este să adoptăm bugetul până la 31 decembrie."

Europa Liberă: Cât de mult va conta decizia Curții Constituționale în privința majorării pensiilor?

Ludovic Orban: „​Eu am transmis un mesaj onest. Dacă am fi avut bani, am fi majorat pensiile cu 40% ca să câștigăm alegerile și mai sigur. Noi am stabilit o creștere care e maximum posibilă. Orice creștere mai mare de 14% a punctului de pensie, ne duce în riscul de a nu putea plăti pensiile. A mări pensiile cu 40% înseamnă astăzi nebunie economică. Nu există resursele necesare. Avem nevoie de bani pentru proiectele europene, avem nevoie să asigurăm cofinanțare."

Europa Liberă: Acest mesaj îl transmiteți și către judecătorii CCR?

Ludovic Orban: „​Cu siguranță, îl transmit și către judecătorii CCR. Oricine vine cu această susținere e iresponsabil. Sunt judecători ai Curții care au fost puși de PSD, în frunte cu Dorneanu, care se comportă ca pesediști în continuare. Nesocotesc Constituția, ei care ar trebui să fie paznicii Constituției, ei sunt primii care încalcă Constituția."

  • Condițiile pentru un nou acord cu FMI

Europa Liberă: Vom avea un acord cu FMI anul viitor?

Ludovic Orban: „​Nu."

Europa Liberă: E un „nu” sigur, categoric?

Ludovic Orban: „​Nu este necesar. Sigur, putem avea o înțelegere cu FMI. Fondul are mai multe produse. Are un produs în care îți acordă până în două miliarde, fără condiții, pentru finanțarea deficitului bugetar. Nu exclud o astfel de variantă, dar asta nu înseamnă că o vom și face. Deocamdată, ne-am descurcat cu finanțările. Avem și alți parteneri internaționali, avem fonduri europene pe care putem să le atragem, pe care putem să le introducem în veniturile bugetului de stat, intenționăm digitalizarea în zona ANAF-ului, atât pe conectarea caselor de marcat cât și pe digitalizarea facturilor care să ne permită urmărirea TVA-ului. Una din marile probleme pe care le avem în încasări e legată de TVA. Avem cea mai mică rată de încasare pe TVA la nivel european. Numai digitalizarea îți poate aduce venituri de 1% din PIB. Avem și alți finanțatori: BEI, BERD. Au acceptat să ne acorde finanțări pentru Compania Națională de Administrare a Infrastructurii, să avem de unde plăti lucrările. Se face lucrarea, o plătești, trimiți documentele la Comisia Europeană și după ce ți se aprobă ți se decontează banii. Avem nevoie de bani să putem să plătim până ni se decontează fondurile de la nivel european. Aici ni se oferă un credit în condiții foarte avantajoase astfel încât să putem face față acestor plăți anterioare decontărilor de la nivel european."

Orban: China nu poate fi un partener pentru 5G
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:24 0:00
  • China și Huawei nu pot participa la licitația pentru 5G

Europa Liberă: Licitația pentru licența 5G a fost amânată pentru 2021. Ce șanse sunt să se desfășoare anul viitor?

Ludovic Orban: „​Avem un proiect de lege care este aproape gata, așteptăm un nou Parlament, nu avem încredere că actualul Parlament poate să adopte proiectul de lege. Va stabili câteva reguli legate de licitația 5G, proiectul de lege ține cont de Memorandumul care a fost convenit cu SUA și care ne oferă garanții că în urma licitației cu 5G poate să fie selectată o firmă care să nu ne creeze probleme de siguranță națională sau care să nu ne afecteze diferite domenii de activitate."

Europa Liberă: China poate să fie un partener în condițiile în care avertismentele din SUA și din UE în privința regimului de la Beijing sunt din ce în ce mai apăsate?

Ludovic Orban: „​În privința 5G, nu. Se știe foarte clar."

Europa Liberă: Excludeți?

Ludovic Orban: „​Da."

Europa Liberă: Este exclus cu Huawei?

Ludovic Orban: „​Da, dar se știe foarte clar. Legea în sine consfințește prevederile din Memorandum și nu pot să spun 100% că o să fie exclusă, că acum depinde cine vine la licitație. Din punctul nostru de vedere, nu respectă condițiile care vor fi stabilite prin lege."

Europa Liberă: Licitația o să fie în 2021?

Ludovic Orban: „​Așa ne-am propus ca obiectiv."

  • PNL promite desființarea Secției Speciale și o reformă constituțională

Europa Liberă: În domeniul Justiției, PNL a rămas dator cu desființarea Secției Speciale.

Ludovic Orban: „​Este o prioritate pentru noi imediat ce vom avea o majoritate parlamentară."

Europa Liberă: Se desființează Secția Specială?

Ludovic Orban: „​100%."

Europa Liberă: În cât timp?

Ludovic Orban: „​Cât de repede se poate. Am pregătit și lansat proiecte de lege care să corectăm stricăciunile făcute de PSD în cei trei ani în care pocnea din degete Dragnea și parlamentarii PSD votau toate aberațiile."

Europa Liberă: Promiteți că anul viitor se va desființa Secția Specială?

Ludovic Orban: „​Nu e o promisiune, e o garanție."

Europa Liberă: V-ați pronunțat în termeni duri la adresa unor judecători CCR.

Ludovic Orban: „​Eu nu atac instituțiile statului, eu atac deciziile care sunt luate de anumiți indivizi, care ocupă temporar anumite poziții."

Europa Liberă: Ce măsuri concrete puteți lua?

Ludovic Orban: „​Este nevoie de o reformă a Curții Constituționale. Poate vom avea două treimi din Parlament. Încă nu vreau să deschid acest subiect, dar intenția noastră este să corectăm Constituția. Dorim să schimbăm criteriile pentru desemnarea judecătorilor CCR."

Europa Liberă: Ați acordat în acest an 40 de milioane de euro pentru campania de informare media privind COVID-19. Veți susține un demers similar și anul viitor?

Ludovic Orban: „​Atât timp cât va exista pandemia, noi vom asigura resurse pentru comunicare publică. Nu suntem singurul guvern care face lucrul acesta și alte guverne fac lucrul acesta. Nu am pus nici o condiție, am alocat resursele obiectiv pe baza numărului de subiecți care sunt atinși, indiferent că e vorba de online, de televiziuni, de posturi de radio. A fost și un mecanism de sprijin pentru că știm că a căzut piața de publicitate și o mare parte din media a fost în criză. Vine ca un sprijin care e acordat nediscriminatoriu, fără nici un fel de condiționare politică sau editorială către toate canalele de comunicare care ne permit să comunicăm lucrurile pe care vrem să le transmitem către cetățeni."

Europa Liberă: Ați fost acuzat că prin acești bani ați cumpărat mass-media.

Ludovic Orban: „​Dacă vă uitați în mass media veți vedea că această acuzație este lipsită de fond."

Europa Liberă: Aveți un mesaj pentru alegerile din Republica Moldova, cine vă doriți să câștige?

Ludovic Orban: „​Maia Sandu. Suntem parteneri în Partidul Popular European, am fost alături de ei în mai multe momente, avem o colaborare foarte bună. Victoria Maiei Sandu reprezintă o garanție pentru traiectoria europeană a Republicii Moldova și evident că această traiectorie europeană trece prin România. Maia Sandu e un reprezentant cert al voinței spre democrație, spre Europa a cetățenilor din Republica Moldova."

Europa Liberă: Peste câteva zile au loc alegeri prezidențiale în SUA. Ce vă așteptați de la viitorul președinte, aveți un preferat? Sunteți mai apropiat de democrați sau de republicani?

Ludovic Orban: „​Nu pot să manifest o preferință în mod evident. Noi vom continua parteneriatul strategic cu SUA, proiectele comune, vom rămâne aliați la fel de fideli în cadrul NATO, ceea ce hotărăsc americanii vom respecta.​"

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG