Linkuri accesibilitate

Interviu. 100 de minute cu premierul | Colectiv, 10 august, măsuri anti-Covid


Ludovic Orban, premierul României
Ludovic Orban, premierul României

În prima parte a interviului acordat Europei Libere, premierul susține că responsabilii pentru evenimentele din 10 august 2018 vor plăti pentru faptele lor, dar că ancheta nu se mișcă în ritmul în care ar trebui. Ludovic Orban crede că procesele ar fi trebuit să se încheie la cinci ani după tragedia din Colectiv. În privința măsurilor anti-COVID, premierul estimează că este posibil ca vaccinul să fie disponibil în luna mai a anului viitor. Recunoaște că ritmul de infectare a depășit prognoza Guvernului, dar precizează că nu dorește introducerea stării de urgență. Partea a doua a interviului urmează să fie publicată în câteva ore.

  • despre Colectiv: În mod normal, procesele ar fi trebuit să se termine
  • despre 10 august: Ancheta nu se mișcă în ritmul care ar trebui, se va face dreptate, responsabilii vor plăti
  • despre Patriarhul Daniel: Declarațiile sale nu m-au vizat. Capii Bisericii ar trebui să aibă mai multă grijă de credincioși, de sănătatea lor
  • cele 6.000 de infectări pe zi: Nu ne așteptam să se întâmple săptămâna aceasta
  • de ce are România o mortalitate ridicată de COVID-19: problema este cauzată de starea de sănătate a persoanelor infectate
  • despre raportări: Nu am cosmetizat cifrele, apreciez activitatea consilierului meu Andi Manciu și a Grupului de Comunicare Strategică
  • despre un posibil lockdown după 6 decembrie: Nu vrem să intrăm în stare de urgență, avem acum restricții precum lockdown-ul din Germania
  • câte paturi avem la ATI pentru COVID-19? Nu pot să vă spun la zi pentru că noi creștem capacitatea constant
  • Rezistă economia unui lockdown? Orice lockdown este extrem de nociv pentru economie.
  • despre explozia infectărilor. Explicația e că ne confruntăm cu un al doilea val care este înlesnit probabil de condițiile meteorologice.
  • despre vaccin anti-Covid-19: În mai 2021 milioane de persoane urmează să fie vaccinate în România
  • despre închiderea școlilor în timp ce Europa de Vest le ține deschise. „​Întrebarea este de ce ei au luat decizia altfel."

Europa Liberă: Au trecut cinci ani de la Colectiv, iar în societate există un sentiment de frustrare că s-au schimbat puține lucruri, că aceiași oameni au rămas sus. Simțiți și dumneavoastră această frustrare?

Ludovic Orban: „​Această frustrare nu are un temei pentru că de un an de zile la Palatul Victoria nu mai este guvernul PSD. Nu mai este PSD cel care face legea. Sigur, mai au o majoritate parlamentară conjuncturală cu care încearcă să mai dinamiteze eforturile noastre și lupta împotriva pandemiei, dar nu mai sunt la Guvern."

Europa Liberă: Dar vinovații nu au plătit pentru acel moment dramatic.

Ludovic Orban: „​Există anchete care s-au făcut, au fost trimiși în judecată cei care au fost considerați responsabili, deja în cazul unor instanțele de fond s-au pronunțat și urmează să se termine procesul."

Europa Liberă: Sunteți mulțumit de ritm? Cinci ani de zile fără o sentință finală?

Ludovic Orban: „​Sigur că ar fi trebuit tratată cu celeritate această chestiune, dar cei care au fost în cauză au folosit toate tertipurile procedurale pentru a trage de timp, pentru a amâna. Poate și unele instanțe nu au efectuat cercetarea judecătorească într-un ritm mai rapid. În mod normal, ar fi trebuit să se termine aceste procese."

  • 10 august 2018, un dosar care nu a ajuns în instanță

Europa Liberă: Un moment puternic despre care vorbim în acești cinci ani a fost 10 august 2018, ziua în care Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene împotriva demonstranților pașnici. Nici împotriva celor care au plănuit și aplicat aceste acțiuni nu avem o sentință, împotriva celor care se fac vinovați de această mineriadă a anilor 2000.

Ludovic Orban: „​Nici măcar nu a fost finalizată instrumentarea dosarelor. Să ne aducem aminte că după ce inițial ancheta a început la Parchetul Militar, în mod suspect ancheta a fost preluată de DIICOT, repartizată unor procurori DIICOT, care de curând doreau să claseze dosarul. Din fericire, această decizie a fost invalidată și dosarul a revenit la Parchetul General, unde aștept să fie tratat cu profesionalism și cu mobilizare maximă pentru a putea fi identificați vinovații și pentru a putea fi pedepsiți vinovații."

Orban: Dosarul 10 august trenează pentru că vinovații găsesc aliați în parchete
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00

Europa Liberă: Simțiți că nu s-a făcut dreptate?

Ludovic Orban: „​Până la urmă se va face dreptate."

Europa Liberă: Cum ați perceput dumneavoastră acțiunea colonelului Paraschiv, „fantoma albă” de la 10 august?

Ludovic Orban: „​Am participat la manifestările de a doua zi, am luat atitudine publică. M-am manifestat în toată această perioadă în favoarea identificării celor vinovați, a celor care au dat ordinele, despre asta e vorba, nu jandarmul de rând care a pus în practică niște ordine este principalul vinovat, ci cei care au pus la cale întregul scenariu care a creat o falsă legitimitate pentru intervenția în forță împotriva unei manifestații pașnice. Sigur că până în momentul de față nu e terminată cercetarea penală, nu e trimis în instanță vreun dosar în privința vreunui conducător, dar am convingerea că acest lucru se va întâmpla."

Europa Liberă: Unii critici ar putea spune că s-a ajuns la o înțelegere la nivelul Ministerului de Interne, unii au fost pensionați, unii au fost mutați în alte posturi.

Ludovic Orban: „​Nu există nici o înțelegere. Ministerul de Interne, așa cum am promis, a desecretizat toate înregistrările care au fost făcute și le-a predat către Parchet."

Europa Liberă: Nu ați răspuns cum l-ați perceput pe colonelul Paraschiv, „fantoma albă” de la 10 august.

Ludovic Orban: „​Ca unul dintre posibilii responsabili. Nu avea ce să caute acolo și prezența lui trebuie explicată și trebuie explicată prin cercetarea penală."

Europa Liberă: Carmen Dan?

Ludovic Orban: „​Toți cei care au fost implicați în lanțul de comandă și existe destule elemente pentru identificarea celor responsabili și li se poate stabili vinovăția."

Europa Liberă: De ce trenează atât de mult aceste anchete, vorbim despre Colectiv, 10 august? Societatea așteaptă ca aceste lucruri să fie clarificate mult mai repede decât se întâmplă.

Ludovic Orban: „​Mă întrebați pe mine? Pentru că sunt mulți cei care nu vor să se realizeze aceste anchete, să nu fie identificați vinovații, să nu fie pedepsiți cei care au fost vinovați și, probabil, găsesc aliați acești responsabili prin parchete sau în cadrul procedurilor care se desfășoară în instanțele de judecată."

Europa Liberă: Există o complicitate în aceste instituții?

Ludovic Orban: „​Nu aș putea să spun că e complicitate, dar e evident că lucrurile nu se mișcă în ritmul în care ar trebui să se miște."

  • Prima reacție a premierului după predica Patriahului Daniel de la Sf Dimitrie

Europa Liberă: O altă chestiune de actualitate, dar cu o semnificație importantă. Citez din declarația Patriarhului Daniel: în toamna lui 1989 autoritățile comuniste au interzis închinarea la moaștele Sf Dimitrie. Peste câteva luni regimul comunist a căzut. Ați primit această declarație ca un avertisment?

Ludovic Orban: „​Avertisment pentru cine? Eu am stabilit niște reguli de protecție sanitară care să permită reducerea riscului de răspândire a virusului odată cu aceste sărbători religioase. Declarația nu consider că mă privește pentru că eu nu am interzis ca oamenii să se închine la moaștele Sfântul Dimitrie."

Orban: Bisericile trebuie să își îndemne preoții să respecte regulile
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00

Europa Liberă: Din punct de vedere istoric, cum vedeți această declarație?

Ludovic Orban: „​Nu știu la ce s-a referit Patriarhul. Personal, nu mă simt vizat de declarația aceasta."

Europa Liberă: Ați discutat cu Patriarhul Daniel?

Ludovic Orban: „​Cu siguranță că am discutat. Am o comunicare constantă, nu numai cu capul Bisericii Ortodoxe, ci și cu conducătorii altor culte. Relația dintre Guvern și cultele religioase este una de dialog, de colaborare și de sprijin."

Europa Liberă: Și nu v-a explicat la ce s-a referit exact?

Ludovic Orban: „​După această declarație nu am avut nici o discuție, dar, personal nu mă simt deloc vizat de această declarație. Faptul că noi am asigurat respectarea unor reguli de protecție sanitară, consider că era obligația noastră ca autorități."

Europa Liberă: Veți proceda la fel în perioada următoare?

Ludovic Orban: „​Cu siguranță, pentru orice fel de eveniment, indiferente de ce natură este. Am închis și activități culturale, cinematografe, teatre."

Europa Liberă: Chiar dacă veți supăra prin această acțiune?

Ludovic Orban: „​Normal că am supărat. Orice decizie de a impune o restricție, deranjează și creează nemulțumire într-o anumită zonă din societate. Pe de altă parte, avem acest imperativ de asigurare măsurilor pentru a proteja sănătatea cetățenilor, în condițiile ținerii în funcțiune a economiei."

Europa Liberă: Preoții se bucură de autoritate în anumite comunități vulnerabile la teoriile conspirației și la zvonistica potrivit căreia COVID nu există. Aveți ceva să vă reproșați în comunicare cu biserica și în dialogul pe care l-ați avut în ultima perioadă pe această temă?

Ludovic Orban: „​Nu."

Europa Liberă: Aveți ceva să reproșați Bisericii în comunicarea cu autoritățile și implicarea pentru a promova mai bine măsurile luate de Guvern?

Ludovic Orban: „​Noi am avut înțelegeri cu privire la desfășurarea Sfintelor Sărbători de Paște, cu privire la desfășurarea sărbătoririi de Sfânta Maria, Sfânta Parascheva, Sfântul Dimitrie și, în ce mă privește, sunt mulțumit de comportamentul și mesajele care au fost transmise de cler."

Europa Liberă: În totalitate? Au fost și mesaje care...

Ludovic Orban: „​Sunt și preoți parohi care nesocotesc existența virusului, dar orice pădure are uscături și nu poate să fie judecată Biserica în ansamblu din cauza faptului că mai există câțiva preoți parohi sau călugări care nesocotesc aceste reguli. Cei mai mulți preoți respectă regulile, nu numai ortodocși, ci și catolici, greco-catolici și în cadrul bisericilor neoprotestante există modele de comportament și oamenii îndeamnă la respectarea regulilor."

Europa Liberă: Dar au fost și manifestări împotriva respectării regulilor?

Ludovic Orban: „​Biserica și Bisericile, în general, trebuie să își îndemne preoții să respecte regulile. Cred că au o răspundere, sunt îndrumători spirituali, dar răspund și pentru sănătatea credincioșilor. Ar trebui aici să aibă mai multă grijă. Repet, nu poate să fie judecată o Biserică sau alta că sunt pastori sau preoți care nesocotesc regulile și care îndeamnă la nerespectarea măsurilor de protecție sanitară."

Europa Liberă: Personal ați fost indignat când ați văzut astfel de preoți care îndemnau oamenii să nu respecte regulile sanitare?

Ludovic Orban: „​Am considerat că e un comportament total incorect și lipsit de responsabilitate. Am avut întâlniri în mai multe rânduri cu capii Bisericilor în care le-am solicitat concursul, sprijinul, implicarea în transmiterea către credincioși a acestor reguli simple de protecție sanitară."

  • Îngrijorare la Guvern. Numărul infectărilor a depășit prognoza

Europa Liberă: Am ajuns la peste 6.000 de cazuri de infectări, lumea se așteaptă să ajungem în scurt timp la peste 10.000. Vă citez dintr-un manager de spital: numărul îmi dă fiori. Aveți același sentiment?

Ludovic Orban: „​Cu siguranță că urmărim cu maximă atenție tot ceea ce se întâmplă, dar treaba noastră este să dispunem măsuri pentru a reduce transmiterea în comunitate, pentru a reduce riscul de răspândire a virusului."

Orban: Nu ne așteptam la 6.000 de cazuri săptămâna aceasta
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00

Europa Liberă: Ați simțit că a explodat mai mult decât vă așteptați?

Ludovic Orban: „​Este o creștere semnificativă a numărului de cazuri, care a depășit un pic așteptările, prognozele pe care le-am făcut. Unii specialiști au făcut însă prognoze că ajungem la un milion de cazuri în 15 septembrie, nu s-au adeverit. Este un pic depășită prognoza noastră, vă mărturisesc că pe evaluarea noastră creșterea numărului de cazuri peste 6.000 nu ar fi trebuit să se întâmple săptămâna asta. Avem de-a face cu o explozie în multe alte țări din Europa. Aș vrea ca oamenii să se uite ce se întâmplă peste tot. România este pe locul 14 în Europa ca indice de răspândire a virusului, care e reflectat de numărul de cazuri cumulat din ultimele 14 zile raportat la 100.000 de cetățeni. E o creștere care ne face să fim și mai atenți, să fim și mai în gardă. Încercăm să aplicăm măsurile care sunt eficiente în alte țări și avem o abordare clară care este transpusă în reglementări."

Europa Liberă: Când vă așteptați să depășim pragul de 6.000 de cazuri pe zi?

Ludovic Orban: „​Acum facem și analize pe număr de cazuri săptămânal, e posibil să fie și o iregularitate în sistemul de raportări. Nu ne așteptam săptămâna aceasta la 6.000 de cazuri."

Europa Liberă: Am asistat la o bâlbâială în comunicare când INSP și Grupul de Comunicare Strategică au venit cu cifre diferite în privința Bucureștiului. Le puteți garanta românilor că cifrele prezentate de autorități sunt cele reale și nu cosmetizate?

Ludovic Orban: „​Da, cifrele care sunt prezentate. Cifrele nu erau diferite, era vorba de rata de infectare pentru că o raportare era făcută la o populație care e stabilită de INSP, iar în comunicarea făcută de Grupul de Comunicare s-a folosit raportarea la datele care sunt de la Evidența Populației. Noi ne referim la datele celor care trăiesc în localități. Noi am fost întotdeauna corecți în comunicare. Nu am cosmetizat datele, nu am influențat în nici o formă modul de prezentare a datelor, am dat datele așa cum se prezintă în alte țări și am dat datele exact cum ne-au fost raportate."

Europa Liberă: Spuneați că vedem o explozie a numărului de infectări în Europa, dar deosebirea majoră este că în Europa se testează mult mai mult. În aceste condiții cum putem să fim siguri că ceea ce se anunță e realitatea din teren când capacitatea de testare e mică?

Ludovic Orban: „​Capacitatea de testare de la începutul pandemiei a crescut de la 500-600 de testări zilnice la o capacitate instalată astăzi de peste 50.000 de teste pe zi. Capacitatea de testare a României a fost în concordanță cu solicitările de testare. Acest lucru se vede în timpul dintre recoltarea probelor și comunicarea rezultatului. Este un timp de maxim 48 de ore astăzi. Sunt țări din vestul UE în care se așteaptă și cinci zile pentru rezultatul testului. Noi facem testarea în concordanță cu nevoile de testare care se manifestă prin solicitările de caz sau contra cost."

Europa Liberă: În această vară a existat o situație când căminele de bătrâni nu mai fost testate de DSP, deși exista această obligație. A fost momentul când au apărut focarele de infectare în mai multe cămine.

Ludovic Orban: „​Când mi-ați semnalat, știți că am luat legătura cu DSP și le-am solicitat să facă ce era de făcut. Direcțiile de Sănătate Publică la începutul pandemiei aproape că nu existau. Ele au fost lăsate să moară, erau obiectul descentralizării, foarte mulți specialiști au plecat din DSP. Ele erau într-o stare de funcționare la nivel minim. DSP-urile și-au îmbunătățit constant capacitatea de reacție. Trebuie să țină legătura cu spitalele, să avizeze toate circuitele, să dea toate autorizațiile, trebuie să facă anchete epidemiologice, trebuie să răspundă la call-center, trebuie să asigure toate operațiunile prin care se intră în carantină pentru cei care vin din țări pentru care se impune. Volumul de muncă provocat de cerințele pandemiei a crescut exploziv. Am crescut cu 1.000 numărul de posturi la Direcțiile de Sănătate Publică și cu o mie de persoane la serviciile de ambulanță județene. Am apelat în vacanța școlară la medicii școlari să lucreze la DSP-uri, am apelat la rezidenți."

Europa Liberă: DSP-urile și Grupul de Comunicare Strategică nu au comunicat eficient.

Ludovic Orban: „​Asta spuneți dumneavoastră. Mie mi s-a părut că Grupul de Comunicare Strategică a asigurat o informare corectă, sigur că nu a putut să asigure toate informațiile solicitate de jurnaliști, dar pe un anumit standard de comunicare, care e realizat după modul în care se comunică și în alte țări, Grupul de Comunicare Strategică a încercat să asigure toate informațiile necesare către public."

Europa Liberă: Chiar dacă au fost și acele bâlbe?

Ludovic Orban: „​Unde nu există ezitări? Au fost, da, au fost mici greșeli. La un volum de muncă atât de crescut au mai existat mici erori, dar activitatea noastră a fost constantă de creștere a capacității de a rezista la presiune, de a face unor cereri care de multe ori au părut copleșitoare."

Europa Liberă: Dumneavoastră sunteți mulțumit de numărul de testări efectuate?

Ludovic Orban: „​Numărul de testări trebuie să răspunde cerinței de testare care există în societate. Ele pot să facă față cererilor din societate."

  • Ludovic Orban își apără consilierul care conduce Grupul de Comunicare Strategică

Europa Liberă: Consilierul dumneavoastră, Andi Manciu, a fost în centrul unui scandal. Apreciați activitatea lui în fruntea Grupului de Comunicare Strategică?

Ludovic Orban: „​A fost în centrul unui scandal dacă marea dezvăluire a fost că ocupă poziția de consilier fără să își dea examenul de diplomă. Nu a spus niciodată că și-a luat examenul de diplomă, scrie în CV că nu și-a luat examenul de diplomă și nu a încălcat legea în momentul în care a ocupat poziția respectivă pentru care nu era necesară absolvirea cu examenul de diplomă. Care e scandalul? Că a apărut această știre că nu și-a luat diploma? Un om poate să fie apreciat pentru ceea ce face efectiv, pentru capacitatea de efort. Da, îl apreciez, altfel nu era în echipa mea. Dacă nu eram mulțumit de activitatea sa, nu era în echipa mea."

Europa Liberă: Și va rămâne în această poziție?

Ludovic Orban: „​El e consilierul premierului și și-a asumat ceva care nu era în fișa postului, anume să coordoneze comunicarea legată de pandemie și părerea mea este că s-a descurcat bine."

Europa Liberă: Asistăm la o oboseală a cadrelor medicale. În Cehia, autoritățile au apelat la medici din SUA, în Olanda la medici din Germania. Intenționați să cereți un astfel de sprijin în exterior?

Ludovic Orban: „​Dacă o să considerăm necesar să apelăm la cadre medicale suplimentare din afara țării, vom face lucrul respectiv. Deocamdată, am căutat soluții în țară. Încercăm să îi angajăm pe cei care și-au luat examenul de rezidențiat. Dacă o să avem nevoie, vom apela și la cadre medicale din afara României, acum nu e cazul."

Europa Liberă: Câte paturi avem la ATI pentru bolnavii de COVID-19?

Ludovic Orban: „​Paturi ATI pentru COVID-19? Nu pot să vă spun la zi pentru că noi creștem capacitatea constant. Pot să vă spun că la Constanța creștem cu 33 de paturi, la București prin intrarea spitalului Sf. Ioan vom crește capacitatea de tratare în Terapie Intensivă cu 26 de paturi, la Witting din 6 paturi câte sunt funcționale vrem să ne ducem în 16 paturi, creștem capacitatea de tratare la Victor Babeș de la 10 cu încă zece paturi, la Cluj a intrat Spitalul Municipal și cu Spitalul Militar, fapt care a generat 19 paturi de Terapie Intensivă. Peste tot dezvoltăm numărul de paturi disponibile. Și la Spitalul Universitar, spitalul Floreasca, Spitalul Sf Pantelimon și acolo am pus la punct secții de terapie intensivă care să poată trata pacienții din terapie intensivă. Pe programul cu Banca Mondială am achiziționat 460 de ventilatoare, pe programul POIM vrem să achiziționăm încă 500 de ventilatoare, prin achizițiile făcute prin DSU și ONAC am achiziționat sute de ventilatoare noi. Am achiziționat și paturi ATI pentru a nu afecta și celelalte cazuri care au nevoie de asistență medicală."

Europa Liberă: Ați simțit că în acest an a fost o problemă pentru bolnavii cronici?

Ludovic Orban: „​Dacă au fost probleme nu au fost datorită unor decizii pe care le-am luat noi la nivel guvernamental, ci poate unor decizii pe care le-au luat fie de șefi de secție din anumite spitale, fie în unele spitale de manageri. Noi nu am reglementat niciodată, noi am dorit să păstrăm capacitatea de tratare pentru toți pacienții, pentru toate afecțiunile. Doar pe perioada stării de urgență a existat un ordin al Comandamentului acțiunii în care, pe o perioadă de timp, nu au fost tratate decât ceea ce au fost considerate urgențe. La ora actuală, dacă un medic refuză să trateze un pacient, e vina medicului respectiv."

  • De ce are România o mortalitate ridicată de COVID-19

Europa Liberă: Ați primit până acum explicații de la specialiști sau de la Ministerul Sănătății de ce în România la un număr mai mic de cazuri are o mortalitate de COVID atât de ridicată? Suntem fruntași în Europa aici.

Ludovic Orban: „​Totul se datorează persoanelor care se îmbolnăvesc. Dacă persoanele care se îmbolnăvesc sunt persoane care au și alte boli sau au vârste înaintate, boala afectează mult mai tare aceste persoane. Se și vede pe statisticile legate de decese că cele mai multe decese sunt provocate de COVID pentru că persoane care au alte boli, alte afecțiuni și, în general, care au o vârstă mai ridicată. Asta este."

Orban: Mortalitatea ridicată COVID-19 se datorează stării de sănătate a bolnavilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:58 0:00

Europa Liberă: În alte state de ce nu se întâmplă același lucru?

Ludovic Orban: „​Nu aș vrea să fac o analiză a modului de raportare, las specialiștii să facă o analiză."

Europa Liberă: Lăsați o urmă de îndoială că aceste raportări sunt corecte.

Ludovic Orban: „​Am spus că las specialiștii să facă o analiză, nu am eu competența să hotărăsc. Încă nu am o explicație legată de rata mortalității."

Europa Liberă: Dar vă îngrijorează?

Ludovic Orban: „​Cu siguranță că mă îngrijorează. Noi am încercat să creștem calitatea îngrijirii în secțiile de terapie intensivă, prin dotări, asigurare personal necesar."

  • L. Orban: Noi avem acum restricții precum „lockdown-ul” din Germania

Europa Liberă: Un lockdown pare inevitabil. Opinia larg răspândită este că după alegerile din 6 decembrie vom avea restricții severe. Amânați aceste restricții până la alegerile din 6 decembrie?

Ludovic Orban: „​Societatea e foarte diversă, cu foarte multe opinii. Nu avem de gând să luăm decizia să revenim la perioada de urgență. Nu avem de gând. Tocmai din acest motiv am prevăzut un mecanism de reacții și decizii care trebuie luate în funcție de nivelul de răspândire a virusului în comunitățile locale. M-am uitat că am văzut știrea că Germania a luat decizia unui lockdown. Nu e un lockdown. Ce au decis să închidă? Restaurante, cafenele, spații de divertisment. La noi sunt închise de o bună perioadă de timp discotecile, cluburile de noapte, evenimentele private (nunți, botezuri). „Lockdown-ul” pe care îl ia Germania, acest set de măsuri e în vigoare la noi."

Europa Liberă: Dar cel din Franța?

Ludovic Orban: „​În Franța e altceva. Cu o zi înainte să ajung acolo au fost 52.000 de cazuri. Și acolo e o decizie care nu vizează un lockdown total. Nu oprește circulația total, (Franța n.r.) nu oprește activitățile economice. Lockdown e ce a făcut Israelul. Au oprit toate activitățile economice care nu erau necesare."

Europa Liberă: Garantați că după 6 decembrie nu vom asista la măsuri noi restrictive?

Ludovic Orban: „​Este posibil să apelăm la noi măsuri și în viitorul apropiat dacă vom considera necesar. Deocamdată suntem în analiza măsurilor pe care le-am stabilit la prelungirea stării de alertă. Urmărim ce se întâmplă în localitățile care au depășit rata de 3 la mie, să vedem eficiența măsurilor pe care le-am adoptat. Analiza este pe o perioadă de 14-15 zile pentru a vedea efectele. Dacă sunt eficiente nu mai introducem alte măsuri de restricție, dacă nu vom identifica la ce alte activități există un risc."

Europa Liberă: Carantina pe timpul nopții e o soluție?

Ludovic Orban: „​E o posibilă măsură care se află în evaluare, să vedem efectul aplicării în Franța și în Spania."

Europa Liberă: Rezistă economia unui nou lockdown?

Ludovic Orban: „​Obiectivul a fost să menținem starea de sănătate, menținând economia în funcțiune. Asta am făcut. Dacă vă uitați la datele economice, veți vedea că unde se prevedea o cădere economică de 9-10%, căderea economică va fi în jur de 4.5%, maxim 5%. În ceea ce privește rata șomajului, în România la 1 octombrie erau angajați cu contract de muncă cu 20.000 mai mulți decât înainte de izbucnirea pandemiei. A crescut numărul de angajați cu contract de muncă. Salariul mediu net, august 2020 la august 2019, a crescut cu 7.5%, în condițiile în care am coborât rata inflației de la aproape 5% la 2.48%. A crescut puterea de cumpărare. În ceea ce privește revenirea economică, lăsând la o parte faptul că noi în primele nouă luni ale anului suntem singura economie din Europa care a avut o influență pozitivă din investițiile publice. Am menținut un ritm de investiții ridicat, am dat drumul la noi investiții și am crescut pe primele 9 luni ale anului, avem cele mai mari investiții din ultimii zece ani și am depășit investițiile pe tot anul făcute în 2016 și 2017. Sunt date ale INS."

Europa Liberă: Economia rezistă unui nou lockdown?

Ludovic Orban: „​Orice lockdown este extrem de nociv pentru economie. Orice oprire a unor activități creează dificultăți foarte mari pentru acele activități economice și pentru economia în ansamblu. Orice restricții impuse unor activități trebuie să fie însoțite de niște măsuri de sprijin pentru a te asigura că pot să revină investițiile respective, să redevină profitabile. Ceea ce înseamnă costuri suplimentare, inclusiv pentru buget. În condițiile acestea pentru noi este foarte important ca măsurile pe care le luăm pentru protejarea sănătății populației să aibă efecte negative minime asupra economiei."

  • Amenzile pentru cluburile care nu respectă legea au fost prea mici

Europa Liberă: Credeți că autoritățile, mă refer la poliție și poliție locală, au avut un rol negativ pentru că nu au tăiat din fașă acele petreceri, acele încălcări ale legii?

Ludovic Orban: „​Au dat amenzi, dar se duceau dădeau amenzi și asta era. Până la urmă am închis cluburile."

Europa Liberă: Au fost un pericol pentru sănătate?

Ludovic Orban: „​Poliția a fost și a sancționat, numai că sancțiunile au fost stabilite prin lege. Noi ne-am confruntat cu două decizii ale CCR care ne-au anulat reglementări care ne permiteau și care au trebuit înlocuite prin legi. Parlamentul a tergiversat adoptarea acestor legi și a adoptat legile într-o formă diferită față de forma pe care am solicitat-o noi. Amenzile sunt prea mici, dacă își permite să plătească amenda și să nu îi fie afectată activitatea. A fost o decizie a CCR, care a demoralizat toate organismele de control, care au efectuat controale, care au dat amenzi pe bune pentru nerespectarea unor reguli extrem de importante de protecție sanitară, toate au fost anulate."

Europa Liberă: Cum va arăta Crăciunul în România? Vom avea interdicții de a călători între localități, ce se va întâmpla diferit față de anul trecut?

Ludovic Orban: „​Eu îmi doresc să avem un Crăciun normal. Tot ce facem noi este ca să oprim virusul ăsta și să ducem o viață cât mai aproape de viața normală."

Europa Liberă: Se poate ajunge la interdicții de a călători între localități, de a se vizita familiile?

Ludovic Orban: „​Nu cred că vom ajunge în situația asta, dar pentru asta avem nevoie de cooperarea tuturor actorilor instituționali, a oamenilor. Cea mai bună formă de protecție e respectarea regulilor, care nu sunt complicate. De ce e așa complicat să porți mască, să te speli pe mâini sau să te dezinfectezi, să păstrezi o distanță fizică de protecție sanitară, să nu recurgi la îmbrățișări."

Europa Liberă: Ați înțeles de ce a explodat numărul infectărilor?

Ludovic Orban: „​Această explicație trebuie să o dea epidemiologii, infecționiștii. Explicația e că ne confruntăm cu un al doilea val care este provocat probabil de condițiile meteorologice. Virusul e mai activ, trăiește mai mult pe suprafețe, în aer, iar ca atare contagiunea este crescută."

  • Promisiune: Milioane de persoane din România vor fi vaccinate împotriva COVID-19 în mai 2021

Europa Liberă: Ministrul Sănătății a vorbit despre un vaccin pentru sfârșitul anului sau începutul anului viitor. Ce informații aveți?

Ludovic Orban: „​Sunt mai multe vaccinuri care sunt aproape de testele finale. Până nu se parcurg cu succes toate etapele de testare e greu să spui că e un vaccin care 100% e bun și care e eficient. Avem așteptări, există un oarecare optimism la nivel european. S-a implicat Consiliul European, Comisia Europeană, rezolvarea cu vaccinarea se va face la nivel european. Orice cantitate produsă care va fi achiziționată la nivel european va fi distribuită proporțional către țări în funcție de populația țării respective. Va exista o implicare fermă și hotărâtă din partea Uniunii Europene în susținerea distribuirii acestui vaccin."

Orban, optimist despre vaccinarea a milioane de români împotriva COVID-19 în luna mai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00

Europa Liberă: Cum se va face prioritizarea celor care primesc acest vaccin?

Ludovic Orban: „​În primul rând trebuie validat vaccinul, să parcurgă toate etapele de testare. După ce vom afla că e eficient și poate să fie distribuit, se va produce în anumite cantități. În primă fază, se vor vaccina, în funcție de cantitățile care vor exista, anumite categorii de populație. E o dezbatere, nu e o decizie luată la nivelul specialiștilor sau la nivel european. Va exista o metodologie aplicată la nivel european, în care se va face o vaccinare progresivă, pe măsură ce crește cantitatea se poate vaccina."

Europa Liberă: Se începe cu cadrele medicale?

Ludovic Orban: „​Probabil cu cadrele medicale, cei care sunt cei mai expuși."

Europa Liberă: Profesorii?

Ludovic Orban: „​Nu pot să dau acum, se face pe baza unor evaluări de către specialiști, nu pot să spun eu ce categorii sunt."

Europa Liberă: Sunteți optimist că în următoarele șase – opt luni de zile vom avea acest vaccin în România?

Ludovic Orban: „​Da, sunt optimist. Estimările sunt că în aprilie, mai se vor produce pe scară largă și vom putea să vaccinăm un număr mare de români."

Europa Liberă: De ordinul milioanelor, zecilor de mii, sutelor de mii?

Ludovic Orban: „​De ordinul milioanelor."

Europa Liberă: La noi în România.

Ludovic Orban: „​Da."

  • Diferența de abordare în privința școlilor între România și Europa de Vest

Europa Liberă: Multe state europene au anunțat un set de măsuri stricte contra pandemiei. Covid. Cu toate acestea, Franța, Irlanda, Marea Britanie au permis școlilor să funcționeze în continuare în sistem de prezență fizică a elevilor. De ce în România s-a procedat altfel?

Ludovic Orban: „​Întrebarea este de ce ei au luat decizia altfel."

Europa Liberă: Vi se pare că noi am luat decizia corectă și ei pe cea greșită?

Ludovic Orban: „​Mi se pare că am luat decizia corectă care ține cont de nivelul de răspândire. Datoria noastră este să protejăm copiii, iar dacă ai un nivel de răspândire care depășește trei la mie se trece pe online. Când revine sub trei la mie, se reia activitatea școlară în clasă."

Europa Liberă: Considerați că acțiunea acestor state este greșită?

Ludovic Orban: „​Sunt decizii care au fost luate de la țară la țară. Sunt țări care au funcționat pe sistemul nostru."

Europa Liberă: Școlile din Europa de Vest sunt deschise.

Ludovic Orban: „​Fiecare a avut propria metodologie în ceea ce privește tratarea școlilor. Menținem acest sistem pe care l-am stabilit de la începutul școlii. Ce este important este că aplicând acest sistem, dacă ne uităm la rata de infectare pe populație școlară, nu există o creștere semnificativă a ratei de infectare pe populația școlară."

Europa Liberă: Există problema tabletelor pentru copiii defavorizați.

Ludovic Orban: „​Am stabilit trei căi de a achiziționa tablete."

Europa Liberă: Dar nu vin prea târziu, școala a început de două luni?

Ludovic Orban: „​La București au venit către școli. Până ajung la elevii care au nevoie, asta e o chestiune care depinde de managementul școlii. Pe lângă achiziția centralizată, care nu s-a finalizat pe toate regiunile, s-a finalizat pe trei regiuni și suntem cu încă două regiuni aproape de finalizare, noi am permis autorităților locale sau școlilor să achiziționeze ei tablete pentru că le este mai ușor. Când iei cantități mai mici îți este mai ușor să iei tablete, camere web. Am asigurat bani europeni prin care le decontăm orice cheltuială. Orice tabletă cumpără, orice mască vor cumpăra, orice dezinfectant cumpără, lucrurile care le sunt necesare le vor fi decontate din fonduri europene. A treia formă de intervenție a fost alocarea unei sume suplimentare către inspectoratele școlare cu scopul de a achiziționa stocuri tampon de tablete, camere web care să fie distribuite către școlile sau elevii care au nevoie."

Europa Liberă: Din informațiile dumneavoastră ca premier, numărul elevilor care nu au acces la tablete este unul mic sau unul mare?

Ludovic Orban: „​A scăzut foarte mult. Nu am o dată la zi."

Europa Liberă: Sunteți mulțumit de activitatea doamnei Anisie? Pe o scară de la unu la zece ce notă i-ați da?

Ludovic Orban: „​Atunci când sunt nemulțumit de activitatea unui ministru, încetez colaborarea cu acel ministru. Doamna Anisie, chiar dacă uneori în comunicare nu a comunicat perfect, nu a comunicat așa cum trebuia, doamna Anisie 16 ore pe zi conduce sistemul de educație. Intervine permanent, găsește soluții, caută rezolvări, este într-o comunicare permanentă cu tot ceea ce înseamnă rețeaua școlară, inspectorate școlare, școli și dacă este încă în funcție înseamnă că sunt mulțumit."

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG