Linkuri accesibilitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, enervat de avertismentele președintelui Colegiului Medicilor


Ministrul Sănătății, enervat de întrebările referitoare la avertismentele președintelui Colegiului Medicilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:40 0:00

one2one | Ministrul Sănătății, enervat de întrebările referitoare la avertismentele președintelui Colegiului Medicilor

Ministrul Sănătății spune că nu vrea să comenteze ceea ce a numit, ironic, „optimismului domnului președinte Coriu”. Președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, a spus că Medicina de familie „în 10 ani, va fi un dezastru”. Daniel Coriu cere și o lege nouă a malpraxisului.

Alexandru Rafila a admis, în interviul one2one, că există un deficit de sute de medici de familie, dar a explicat că, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, se va aplica o strategie privind resursele umane în sistemul medical.

Ministrul a detaliat că documentul va ajuta la identificarea deficitului de personal, pentru fiecare specialitate, dar și la păstrarea cadrelor medicale în sistem.

Anterior, într-un interviu acordat Europa Liberă, președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, a atras atenția că, în acest an, trendul medicilor români care pleacă să lucreze în străinătate a reînceput să crească, după ce, în pandemie, au plecat mai puțini medici din sistem. Numai în acest an, România va rămâne fără o mie de medici, a avertizat acesta.

Ministrul Sănătății a declarat în interviul pentru Europa Liberă că sunt și medici care revin în România, dar nu a știut să spună câți anume.

„Nu am cifrele. Vi le poate spune eventual domnul profesor Coriu”, a replicat ministrul.

Pe de altă parte, Rafila a explicat că instituția pe care o conduce a reușit să acceseze toate fondurile disponibile pentru domeniu, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Este vorba despre 2,5 miliarde de euro care pot fi investite în construirea de noi spitale, aparatură medicală, echipamente și unități de terapie intensivă dotate complet pentru nou născuți.

Interviul integral one2one, cu Anca Grădinaru, va fi publicat joi, 30 martie, la ora 8:00.

 • 16x9 Image

  Anca Grădinaru

  Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
  Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

  A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
   
  A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

  Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

  La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

  serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG