Linkuri accesibilitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: România nu mai cumpără vaccinuri Covid


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: România nu mai cumpără vaccinuri Covid
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a justificat refuzul României de a mai cumpăra doze de vaccin Covid spunând că „nu are rost să cumpărăm ce nu folosim”. A continua achizițiile ar însemna „risipă a fondurilor publice” și ar afecta încrederea populației în orice tip de vaccinare.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declară că achizițiile de vaccin Covid sunt analizate de Comisia Europeană în această perioadă.

Subiectul este unul delicat, spune ministrul Sănătății pentru Europa Liberă, în condițiile în care pe de o parte, producătorii nu sunt dispuși să accepte rezilierea contractelor semnate la începutul pandemiei de Covid-19 și se poate ajunge procese în instanțe, iar pe de altă parte, statele membre nu mai au nevoie de cantități mari de seruri de vaccin pentru Covid-19.

Ministrul Sănătății a explicat în interviul one2one acordat Europei Libere, care va fi difuzat integral joi dimineață, că, anul trecut, din cele 19 milioane de doze de doze de ser solicitate inițial, au fost acceptate 10,5 milioane, dintre care 7,5 milioane au fost vândute. „A fost o economie de 150 de milioane de euro”, spune Alexandru Rafila.

În Uniunea Europeană, vaccinul Covid a fost achiziționat de guverne în baza contractelor încheiate de Comisia Europeană, cantitățile fiind alocate în baza cererilor fiecărui stat membru.

XS
SM
MD
LG