Linkuri accesibilitate

Consulul general John Gimbel despre vizele pentru SUA: Nu e nimic garantat în privința anului 2025


Consulul general John Gimbel despre vizele pentru SUA: Nu e nimic garantat în privința anului 2025
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:48 0:00

1 decembrie 2025 ca dată pentru eliminarea vizelor pentru români arată un optimism nefondat. România nu va intra în Visa Waiver dacă nu ajunge la un procent de refuz al vizelor sub 3%, spune consulul general al Ambasadei SUA la București într-un interviu pentru Europa Liberă.

România a avut o rată de respingere a celor care aplică pentru vize în SUA de sub 10% în anul fiscal american 2023, lucru care este îmbucurător, dar mai sunt multe de făcut pentru un succes într-un termen relativ scurt, spune consulul general al Ambasadei SUA la București, John Gimbel.

Ambasada SUA, în parteneriat cu autoritățile române, vrea să ajute la eliminarea vizelor și le trimite invitații românilor care deja au viză, pe email, pentru ca aceștia să o reînnoiască fără interviu.

„Îmi cer scuze în avans dacă oamenii primesc acest email de mai multe ori”, menționează diplomatul american.

„Dar suntem cu adevărat interesați să apelăm la acei oameni cu care am discutat deja, despre care știm că au aplicat cu succes pentru viză. Să vină și să-și reînnoiască anul acesta viza pentru că fiecare reînnoire va ajuta cu adevărat”, explică John Gimbel în interviul pentru Europa Liberă.

Consulul general american spune că, atunci când românii merg să ceară viză pentru SUA, trebuie să fie sinceri și calmi, să nu dea dovadă de nervozitate pentru că ofițerii de la vize intră la bănuieli.

„Nu este un interviu doar de formă, este un interviu adevărat. Să fie pregătit să răspundă la întrebări despre ceea ce intenționează să facă în Statele Unite, cu cine plănuiește să se întâlnească”, exemplifică John Gimbel.

Diplomatul spune „a fost un optimism nefondat” cu privire la decembrie 2025 ca dată de intrare în programul Visa Waiver. „Speranța nu este un plan bun. Acțiunea este un plan foarte bun”, adaugă el.

„Dacă românii vor să se alăture Visa Waiver în 2025, acțiunea pe care o pot întreprinde este să-și reînnoiască viza, pentru că fiecare dintre aceștia va ajuta să se apropie cu un pas”, fac apel John Gimbel.

Cu toate că România are un parteneriat strategic cu SUA, eliminarea vizelor nu va fi o decizie politică, ci trebuie să țină cont de toate procedurile tehnice: cea mai importantă este de scădere a refuzului sub 3%.

Puteți urmări interviul integral în video de mai sus

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG