Linkuri accesibilitate

Interviu | De ce scad investițiile chineze în Rusia?


Lucrătorii feroviari se pregătesc pentru un tren de marfă care-și începe călătoria de la Shijiazhuang, China, la Moscova.
Lucrătorii feroviari se pregătesc pentru un tren de marfă care-și începe călătoria de la Shijiazhuang, China, la Moscova.

Investițiile în Rusia prin Inițiativa Belt and Road (BRI) a Chinei au scăzut la zero în prima jumătate a anului 2022, în timp ce cheltuielile chineze în Pakistan au scăzut cu 56%. De ce, explică Christoph Nedopil Wang, directorul Centrului de Finanțe Verzi și Dezvoltare de la Universitatea Fudan.

Acestea sunt concluziile unui nou raport al Centrului de Finanțe Verzi și Dezvoltare de la Universitatea Fudan din Shanghai, care indică o intensificare a vântului care îi suflă în față președintelui chinez Xi Jinping în ce privește proiectul său de politică externă, pe care l-a numit cândva „proiectul secolului”.

Atât Rusia, cât și Pakistanul s-au numărat printre principalii beneficiari ai cheltuielilor de dezvoltare ale Chinei prin intermediul BRI. Moscova a semnat acorduri în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari numai în 2021, iar Islamabad, capitala Pakistanului, găzduiește o colecție de 62 de miliarde de dolari de proiecte de infrastructură și energie cunoscută sub numele de Coridorul Economic China-Pakistan (CPEC).

Raportul Universității Fudan evidențiază natura în schimbare a BRI, care se adaptează unei combinații de factori: o economie globală tensionată, poziția în schimbare a Chinei în lume și a multor țări care au încheiat acorduri și au luat împrumuturi, dar care se confruntă acum cu o criză în creștere a datoriilor.

Cheltuielile BRI sunt în scădere de câțiva ani, deoarece Beijingul devine din ce în ce mai atent la riscuri. Raportul arată o scădere la 28,4 miliarde de dolari în investiții chineze în 147 de țări BRI în prima jumătate a anului 2022, față de 29,6 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut.

Expansiunea rapidă a BRI din 2013 a ajutat China să devină cea mai mare sursă de credit pentru dezvoltare din lume, iar modul în care Beijingul va naviga în viitor programul va avea consecințe globale.

Pentru a afla mai multe, RFE/RL a discutat cu Christoph Nedopil Wang, directorul Centrului de Finanțe Verzi și Dezvoltare de la Universitatea Fudan, care a ajutat la scrierea raportului.

RFE/RL: Una dintre principalele concluzii din raportul dumneavoastră este că China investește din ce în ce mai mult în petrol și gaze, reprezentând aproximativ 80% din investițiile chineze în energie de peste mări pentru prima jumătate a anului 2022 și 66% din contractele de construcții din China. Arabia Saudită a devenit un beneficiar major al investițiilor chineze, alături de alte națiuni din Orientul Mijlociu. Ce ne spune acest lucru despre starea actuală a BRI și, de asemenea, spre ce se îndreaptă?

Christoph Nedopil Wang
Christoph Nedopil Wang

Christoph Nedopil Wang: Am văzut anul trecut în raportul din 2021 că unul dintre principalii destinatari ai angajamentului chinez a fost Irakul și, în mod similar, a fost prin proiecte susținute de combustibili fosili. Cred că una dintre interpretările pe care le explorăm este că investițiile susținute de resurse sunt în creștere, deoarece sunt o modalitate de a reduce riscurile.

China a încercat să gestioneze riscurile financiare din mai multe motive diferite, inclusiv că economia generală [chineză] după [pandemia] COVID-19 -precum și în multe țări din BRI - nu a performat după cum era de așteptat. Prin urmare, proiectele sponsorizate de guvernul [chinez] sau garanțiile suverane din aceste țări [BRI] sunt mult mai greu de obținut pentru o varietate de alte proiecte.

În timp ce, dacă aveți proiecte susținute de resurse, cum ar fi petrolul și gazele, este relativ clar cum vă veți primi banii înapoi. Prin urmare, aceste proiecte tind să aibă un risc mult mai scăzut și sunt destul de profitabile, în special pe piețele de astăzi cu prețuri ridicate la combustibilii fosili.

RFE/RL: O altă constatare a raportului este că unele țări care au fost parteneri importanți ai BRI nu au primit niciun angajament chinez până acum în acest an, inclusiv Rusia. Această scădere a investițiilor în Rusia se datorează în mare parte faptului că Beijingul vrea să evite sancțiunile secundare ale SUA pentru războiul Moscovei în Ucraina sau există alți factori care ajută la explicarea acestui lucru?

Nedopil Wang: Este prima dată când în oricare dintre perioadele înregistrate pe care le-am analizat nu am putut identifica nicio afacere mare între China și Rusia. Este un eveniment care nu s-a mai întâmplat înainte, [dar], desigur, toate întrebările și motivele potențiale despre motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru sunt speculații pentru moment.

China nu a confirmat niciodată că încearcă să evite sancțiunile cu Rusia și [încă] face comerț foarte regulat, în special cu combustibili fosili, cu Rusia. Deci, nu că nu există niciun angajament între China și Rusia, ce că nu au fost înregistrate construcții și investiții în prima jumătate a anului 2022. S-ar putea ca Beijingul să joace în siguranță și să reducă riscul oricăror sancțiuni secundare, dar ar putea fi și alți factori în spate.

Acest lucru este valabil și pentru alte țări care au înregistrat o scădere a angajamentului chinez, cum ar fi Egiptul. Cred că nu se poate încă spune că există o tendință și că [această scădere] se datorează faptului că Egiptul a căzut în dizgrația Beijingului. China construiește de fapt o parte din noua capitală din Egipt și, prin urmare, este puțin dificil să tragem concluzii importante dintr-o fereastră de jumătate de an. Unele oferte mai mari ar putea fi anunțate mai târziu în cursul anului și, prin urmare, este încă oarecum dificil de descifrat tendința pe termen lung.

RFE/RL: Dar aceste scăderi vă surprind? Pare o schimbare demnă de remarcat, mai ales pentru Rusia, având în vedere situația din anii precedenți.

Nedopil Wang: A fost cu siguranță o descoperire surprinzătoare. Este prima dată când nu am văzut niciun angajament în Rusia pentru o perioadă de timp.

Dar din nou, putem doar specula cu privire la motivele exacte acum și nu va exista un anunț oficial din partea Chinei despre motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru.

RFE/RL: Angajamentul Chinei în Pakistan prin CPEC a fost unul dintre proiectele emblematice ale BRI. Dar descoperirile dumneavoastră arată că investițiile au scăzut cu aproximativ 56%. Care ați spune că este motivul principal pentru acest lucru și ce arată despre viitorul proiectului în ansamblu?

Nedopil Wang: Pakistanul a fost, de la înființarea BRI prin CPEC, unul dintre cele mai proeminente coridoare, iar China și Pakistanul au schimbat o serie de contracte cu adevărat impresionante pentru a construi infrastructură pentru transportul energetic, rutier și feroviar de-a lungul anilor.

Pakistanul a trecut prin schimbări politice majore anul trecut și anul acesta și au existat unele reevaluări ale riscurilor politice din partea chineză, precum și o reevaluare a situației economice actuale din țară, care nu este la fel de puternică ca atunci când o mare parte din această investiție a început.

Având în vedere asta, poate că nu este prea surprinzător. Ar putea fi, de asemenea, sănătos pentru CPEC să se relaxeze și să reevalueze ce fel de proiecte duce de fapt înainte, ce funcționează și ce nu și ce ar mai putea fi nevoie.

Prim-ministrul pakistanez Imran Khan (stânga) și președintele chinez Xi Jinping se întâlnesc la Beijing pe 6 februarie.
Prim-ministrul pakistanez Imran Khan (stânga) și președintele chinez Xi Jinping se întâlnesc la Beijing pe 6 februarie.

RFE/RL: Intrăm într-o perioadă interesantă, pe măsură ce BRI se apropie de aniversarea a 10 ani. În prezent, există o discuție despre o potențială criză a datoriilor de peste mări care se va dezvolta cu BRI. Credeți că aceste probleme determină o regândire la Beijing cu privire la riscurile economice legate de tipul de împrumut pentru infrastructură mare pe care l-am văzut în mod tradițional?

Nedopil Wang: Aș fi foarte surprins dacă nu toți jucătorii implicați din China, de la ministere la instituțiile financiare și, de asemenea, dezvoltatorii, nu ar trebui să-și regândească angajamentul în mai multe moduri diferite.

Motivul numărul unu este că situația economică generală din multe țări din BRI este diferită acum. Multe dintre tranzacții au fost făcute atunci când toată lumea era încă în modul „kumbaya” crezând că pot dezvolta și finanța orice. Asta s-a schimbat. Au existat unele crize ale datoriilor suverane și situații de neplată în unele țări BRI care au încercat să-și renegocieze datoria cu China.

Există acum o recunoaștere clară a riscurilor implicate și, de asemenea, un apetit redus pentru un angajament financiar suplimentar. De asemenea, sunt și alte impedimente în acest moment, cum ar fi faptul că China are controale de călătorie foarte stricte din cauza restricțiilor COVID.

În acest moment, este foarte greu pentru managerii chinezi sau dezvoltatorii chinezi să călătorească din China în oricare dintre țările BRI pentru a face tranzacții sau pentru a face efectiv verificarea antecedentelor și pentru a planifica un proiect la scară largă. Acesta este un impediment major pentru a face noi oferte. Nu înseamnă că nu există noi oferte, pentru că instituțiile și companiile financiare chineze au personal pe teren, dar lucrurile sunt mai greoaie acum.

Președintele chinez Xi Jinping vorbește la cel de-al doilea Forum Belt and Road din 2019.
Președintele chinez Xi Jinping vorbește la cel de-al doilea Forum Belt and Road din 2019.

China se află, de asemenea, pe plan intern într-o situație diferită de cea din 2015-2017, când multe dintre aceste acorduri BRI erau semnate. Instituțiile financiare chineze își concentrează o mare parte din eforturile lor pentru a susține economia națională și sunt potențial mai puțin interesate să adauge mai multe împrumuturi pentru proiecte străine. Deci, există și o reevaluare din partea instituțiilor financiare.

În general, există o serie de motive pentru care asistăm la o trecere de la aceste proiecte la scară mai mare la unele potențial mai mici.

Revenind la prima întrebare, se pune un accent tot mai mare pe ofertele de resurse. Într-un fel, acestea sunt proiecte perfecte pentru orice dezvoltator, deoarece riscul este foarte scăzut. În esență, dacă obții finanțare, există o modalitate mai simplă de a recupera banii, ceea ce nu este cazul altor proiecte mari de infrastructură care au perioade de rambursare mult mai lungi, cu o incertitudine mult mai mare.

XS
SM
MD
LG