După ce revista sa a fost vizată de un atac armat în 2015, care a provocat 12 morți și 11 răniți, Biard înțelege mai bine decât oricine riscurile uriașe pe care le presupune publicarea unor materiale considerate de unii ca fiind problematice.
Extremiștii islamici care au comis atacul au spus că acționau pentru a se răzbuna pentru publicarea unor caricaturi care îl batjocoresc pe profetul Mahomed. Și odată cu proliferarea rețelelor sociale, Biard spune că riscurile au crescut, făcându-i pe toți - nu doar jurnaliştii și activiștii - ținte potențiale.
RFE/RL: Care este părerea dumneavoastră și a Charlie Hebdo despre războiul din Ucraina și principalul său arhitect, președintele rus Vladimir Putin?
Gerard Biard: Desigur, suntem alături de poporul ucrainean. Principala teamă cu războiul este că va degenera într-un al treilea război mondial. Dar cred că un al treilea război mondial a început deja; este un război între țări cu valori democratice și sisteme și instituții democratice, pe de o parte, și cei care nu le au, pe de altă parte.
Nu este vorba doar despre Rusia - există China, Iran și unele chiar și în Europa, cum ar fi Turcia. Țări care nu au o cultură a democrației. Principala problemă cu Rusia - și aveți aceeași problemă cu China - este că nu există o cultură a democrației, nici o bază pentru aceasta. Și războiul este ușor pentru dictatori...
De exemplu, cu [fostul președinte al SUA Donald] Trump, el a încercat [să dea] o lovitură de stat. El a încercat să [și păstreze] puterea și, după cum știm, a eșuat... Pentru că în Statele Unite, aveți această cultură politică a democrației, aveți instituții, aveți ceva de apărat. [Dar] nu există astfel de lucruri în Rusia. Nu a fost niciodată o democrație. La fel pentru China... Cum vindeți democrația într-o țară în care nimeni nu o cumpără?
RFE/RL: Cum este să privești acest război prin prisma satirei politice?
Biard: Problema când vorbești despre a privi un război prin satiră este că trebuie să faci față morților civili, iar acesta este unul dintre tabuurile majore. Trebuie să fii foarte precis, foarte precis în ceea ce este mesajul tău, deoarece satira este de obicei deschisă multor interpretări.
Trebuie să alegi foarte atent modul în care tratezi acest subiect. Despre războiul din Ucraina în special, uitându-ne la desenele de pe prima pagină pe care le-am publicat, de cele mai multe ori folosim războiul din Ucraina pentru a ne ocupa și de realitățile politice franceze. De exemplu, chiar acum mă uit la acest desen pe care l-am făcut acum câteva săptămâni, înainte de alegerile din Franța: în el este Putin care se joacă cu o dronă, dar aceasta nu este doar o dronă obișnuită; are chipul [liderului francez de extremă dreapta Marine] Le Pen și textul spune: „Drona lui Putin. Poate câștiga?”….
Și apoi avem diverse desene care tratează personajul lui Putin însuși. Este atât de ușor de [lucrat cu el, pentru că] este un dictator, iar dictatorii sunt cel mai ușor de desenat pentru un caricaturist - deși nu sunt de departe cei mai siguri. Dar, la bine și la rău, suntem obișnuiți să fim amenințați, nu numai de dictatori, ci și de aproape oricine este pe rețelele sociale în zilele noastre. Și nu doar caricaturiști; oricine poate fi amenințat de oricine în aceste zile.
RFE/RL: Din multele desene pe care Charlie Hebdo le-a făcut cu Putin, care este preferatul dvs și care îl înfățișează cel mai bine?
Biard: Există unul în care el este transformat într-o gorilă. Nici măcar nu trebuie să explici acest desen. Modul în care Putin este descris ca o gorilă cu minuscule, minuscule, minuscule organe [genitale] deasupra butonului nuclear roșu. Te uiți la acest desen și îl recunoști imediat pe Putin.
RFE/RL: La capitolul președinți, să vorbim și cel francez, Emmanuel Macron. Mulți s-au mirat din cauza persistenței sale de a continua să-l sune pe Putin, în ciuda faptului că Putin nu a dat semne că vrea să coopereze. În plus, sunt remarcile lui Macron despre cum nu ar trebui să umilim Rusia sau pe Putin. Ce părere aveți despre poziția lui Macron?
Biard: Are mult de-a face cu felul în care Macron este structurat politic. Principalul său obiectiv este să conducă. Evident că a încercat, dar nu a reușit, pentru că nu este atât de simplu. A încercat să conducă „acțiunea europeană” privind războiul din Ucraina. A încercat să rămână principalul interlocutor al lui Putin în Europa, dar problema pe care nu a înțeles-o era că Putin nu își dorește unul.
Și nu este singurul care a încercat. A fost [fostul președinte francez Nicolas] Sarkozy, care în 2008, când Putin a atacat Georgia, a mers la Moscova, la Kremlin. Nu știam ce i-a spus lui Putin, dar privindu-i fața la sfârșitul întâlnirii, știam din acel moment ce i-a răspuns Putin. A fost „f*** off”. Acesta este singurul răspuns pe care îl știe Putin: „La naiba. Fac ce vreau”. Poate cu alte cuvinte, dar i-a spus „F*** off” și lui Macron.
RFE/RL: Dreptul de a batjocori, de a ridiculiza, este parte integrantă a licenței artistice. Cât de simbolic sau ironic este faptul că în Rusia nu mai există instituții de presă satirice notabile?
Biard: Chiar și în perioada sovietică, existau [publicații satirice.] Putin este un adevărat autocrat. Uniunea Sovietică era un sistem; erau mulți. [Dar] cu Putin, ai doar o persoană care vrea să controleze totul. El nu [tolerează] obiecții sau nicio critică. Nimic. A reușit să anuleze toate criticile. Încă o poți face, dar vei merge la închisoare sau vei muri. Și nu vei muri într-un mod plăcut. Aceasta este principala problemă cu Putin.
RFE/RL: Îmi amintesc că purtătorul de cuvânt al Kremlinului v-a criticat pe dumneavoastră și Charlie Hebdo pentru o caricatură din 2015 despre accidentul aviatic rusesc din Egipt, care a ucis 224 de persoane. Nu era moartea civililor un subiect sensibil pe atunci? Nu este ironic acum că desenul dvs era considerat atunci un sacrilegiu și o blasfemie când te uiți la ce face Rusia în Ucraina acum?
Biard: Da, în general, [cum am spus,] decesele civililor sunt unul dintre principalele tabuuri.
Cu Ucraina, Putin nu are nicio problemă [cu oamenii morți], niciun tabu. În ceea ce privește [acuzațiile] „sacrilegiu” și „blasfemie”, în zilele noastre, cu rețelele de socializare, fiecare cuvânt poate fi o blasfemie. Este foarte greu astăzi să fii caricaturist sau artist satiric. Nu poți fi un artist satiric pe Facebook. Este imposibil.