Linkuri accesibilitate

Francis Fukuyama analizează mișcările geostrategice ale Chinei în Europa


Francis Fukuyama analizează mișcările geostrategice ale Chinei în Europa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:40 0:00

Francis Fukuyama e cunoscut pentru teoriile sale despre viitorul imaginat odată cu destrămarea URSS. În anii '90, Fukuyama anunța „sfârșitul istoriei" prin victoria pluralismului și a democrațiilor liberale. Teoriile sale, contestate ulterior, își regăsesc în aceste zile o nouă interpretare.

Sfârșitul istoriei nu a fost o previziune a ceea ce se va întâmpla în politica globală, ci o întrebare despre modernizare și unde duce aceasta", își apără Francis Fukuyama conceptul la Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE/RL), în interviul acordat Serviciului Balcanic. Pe scurt, după Căderea Zidului Berlinului, prăbușirea Cortinei de Fier și, apoi, destrămarea URSS, Fukuyama susținea, în 1992, că istoria „s-a terminat” din moment ce victoria e clar de partea democrației. Statele Unite rămâneau astfel singura superputere a lumii. Între timp însă, 11 septembrie 2001, războiul contra terorismului, o Rusie din ce în ce mai agresivă și politicile Partidului Comunist Chinez care par să sugereze că deschiderea de acum 30 de ani a fost numai o strategemă pentru a căpăta mai multă influență politică și forță economică, au pus sub semnul întrebării „anunțul” acestui atât de cunoscut politolog și filozof al istoriei. Dar Francis Fukuyama dă astăzi de înțeles că nimic din ce se întâmplă astăzi nu periclitează pledoaria sa pentru democrație. Dimpotrivă.

Ascensiunea Chinei, căutările marilor puteri, riscurile geopolitice și viitorul Uniunii Europene sunt printre temele discutate de profesorul de științe politice în contextul unei prezențe tot mai insistente a Beijingului, atât practic, cât și la nivelul influenței, în țările din Balcani.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG