Linkuri accesibilitate

Șeful de Stat Major al Armatei, gen. Vlad: Civilii români, ca toți europenii, trebuie să fie pregătiți, Rusia nu se va opri la Ucraina


Joi, la one-2-one, Europa Liberă publică un interviu eveniment. Șeful Marelui Stat Major, generalul Gheorghiță Vlad, atrage atenția că legea care permite reacția contra agresorului rus trebuie adusă la zi și că trebuie pregătită apărarea civilă. Să nu mai existe întârzieri în înzestrarea Armatei

La două luni de când a preluat conducerii Armatei României, noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, se declară îngrijorat de actuala situație de securitate din regiune. În caz că Ucraina va fi înfrântă, Rusia nu se va opri. Va ataca Rep. Moldova și țări NATO.

Într-un interviu one2one, la Europa Liberă, gen. Gheorghiță Vlad atrage atenția că Parlamentul nu a votat încă propunerile Ministerului Apărării privind pregătirea populației pentru apărare. Invazia Rusiei în Ucraina a început pe 24 februarie 2022, în urmă cu aproape doi ani.

„Eu mi-aș dori să se întâmple anul acesta (n.r. adaptarea legislației), dar sunt puțin îngrijorat [...] E important să se întâmple anul acesta pentru că toate țările NATO și toată Europa este în postura de a cumpăra timp”, a explicat generalul Gheorghiță Vlad.

Populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, spune răspicat generalul.

Șeful Statului Major al Apărării atrage atenția la one2one că, pentru a-și putea face datoria, Armata are nevoie de schimbarea legilor inclusiv pentru a putea doborî drone sau alte tipuri de proiectile sau rachete provenind de la Rusia, țară cu care România nu se află în război. Dronele rusești căzute în Deltă anul trecut nu au putut fi doborâte, explică generalul, pentru că legea românească nu permite asta.

De asemenea, avertizează șeful Armatei, industria de armament din România nu produce nici acum muniție de calibru NATO, în ciuda faptului că s-a angajat și are nevoie să o fabrice. Riscul este unul major de vreme ce în eventualitatea unor nevoi stringente, armamentul actual al Armatei Române permite numai folosirea de muniție de tip sovietic, în timp ce Aliații occidentali pot livra numai muniție de tip NATO.

Șeful Statului Major al Armatei explică ce achiziții vrea să facă Ministerul Apărării: printre altele, arme de asalt pentru toți militarii și noi bocanci. Bocancii folosiți acum, mai ales cei de iarnă, sunt de nepurtat.

Interviul integral cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, va fi publicat pe site-ul Europa Liberă joi, 1 februarie, de la ora 8:00.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG