Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană cere României să facă toate reformele asumate și să folosească toți banii destinați refugiaților ucraineni


Comisia Europeană cere României să facă toate reformele asumate și să folosească toți banii destinați refugiaților ucraineni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:33:58 0:00

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene spune că România are la dispoziție pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni aproape jumătate de miliard de euro. Ramona Chiriac explică și când vor primi fermierii români primele despăgubiri pentru pagubele produse de importurile de cereale din Ucraina.

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, explică în interviul one2one de la Europa Liberă că, deși Bruxellelul a pus la dispoziția Bucureștiului 472 de milioane de euro, abia acum România a început să acceseze sume mai consistente pentru sprijinirea refugiaților. Este vorba despre 118 milioane de euro alocați decontării cazării și hranei refugiaților pentru primele patru luni ale anului în curs.

Pe de altă parte, reprezentanta Guvernului Uniunii Europene oferă detalii despre despăgubirile, în valoare de 40 de milioane de euro, pe care le vor primi fermierii români afectați de importurile și tranzitul cerealelor ucrainene.

În ceea ce privește derularea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Ramona Chiriac susține că negocierile Guvernului României cu UE privind acordarea celei de-a doua tranșe de bani nu sunt blocate, doar că „suntem puțin contra timp”.

În luna iunie, Comisia Europeană va anunța dacă eliberează cea de-a doua tranșă de bani destinată României, în valoare de 2,8 miliarde de euro. Guvernul PSD-PNL-UDMR a cerut această sumă în luna decembrie 2022, deși mai multe obiective din plan nu fuseseră îndeplinite.

În interviul one2one, șefa Reprezentanței Comisiei Europene mai explică și în ce stadiu sunt alte planuri importante ale României, printre care cel privind reducerea sărăciei în rândul copiilor români și cel privind restructurarea companiei TAROM.

XS
SM
MD
LG