Corul „Madrigal-Marin Constantin” trece în ultimii ani printr-o transformare menită să reducă vârsta medie a spectatorilor săi la sub 60 de ani.
Concertele au devenit adevărate spectacole cu proiecții de lumini, momente de teatru susținute de mari actori, interpretări ale corurilor de copii Cantus Mundi dar și alte elemente inedite.
De exemplu, pentru fiecare spectacol, echipa Madrigal creează un miros anume pe care îl împrăștie în sală, în funcție de tematică. În interviul one2one realizat cu ocazia zilelor de Paști, managerul Madrigal, Emil Pantelimon, explică despre ce este vorba.
În paralel cu inovațiile din spectacole, Corul „Madrigal-Marin Constantin” extinde permanent programul național de educație Cantus Mundi.
Este un program în cadrul căruia 63.000 de copii cântă în 1.800 de coruri din toată țara, sub îndrumarea profesorilor formați de echipa Madrigal.
Dirijoarea principală a corului, Anna Ungureanu, spune în interviul acordat Europei Liberă că a observat că programul Cantus Mundi nu oferă doar educație muzicală, ci împlinește și nevoile emoționale ale multor copii care vin să socializeze și să cânte inclusiv alături de trupe rock sau în deschiderea unor meciuri de fotbal importante.
De curând, în programul Cantus Mundi, au fost invitați și copii din Republica Moldova.
În timpul ultimului turneu -„Săptămâna Patimilor” - care a avut loc săptămânile trecute, conducerea Corului Madrigal s-a întâlnit cu reprezentanți ai autorităților locale din orașele aflate pe traseu pentru a încerca să-i convingă să susțină corurile de copii.
În același timp, Corurile Madrigal și Cantus Mundi pregătesc noi turnee și spectacole.
În luna iunie, Madrigal va iniția un program de educație muzicală pentru bebeluși și tinerii părinți.
La finalul interviului, veți putea urmări și un moment inedit creat pentru a afla care este moștenirea pe care actualii lideri ai Corului Madrigal vor să o lase generațiilor de mâine.
Iată cele mai importante declarații din interviu:
- Despre momente istorice din activitatea Corului Madrigal, între care transmiterea, în 1968, a unor colinde de către Radio Europa Liberă și concertul din 1969, susținut cu ocazia vizitei președintelui american la București, Richard Nixon:
Emil Pantelimon: „Asta a însemnat pentru România o revoluție culturală, pentru că în perioada în care regimul a interzis dreptul la spiritualitate, la credință, totuși, Marin Constantin a avut curajul să vină în față și sub diverse denumiri pe care le ascundea în Anonimus, în diverse titulaturi.”
- Despre menținerea unității în echipa Madrigal, formată din aproape 100 de persoane:
Anna Ungureanu: „În loc să îi scoți ochii cuiva că n-a făcut bine, în fața tuturor, mai bine ai o discuție după ce lucrurile s-au așezat și găsim împreună soluția [...] Credem că în spiritul de echipă, trebuie să existe foarte multă prietenie, în același timp, rigoare și foarte, foarte multă disciplină.”
- Despre inovațiile aduse în spectacole:
Emil Pantelimon: „Toate aceste momente, de fapt, sunt gândite ca să diversifice această paletă estetică în sala de spectacol, iar ceea ce facem cu publicul este să-i stârnim inclusiv funcții olfactive, pentru că fiecare spectacol are propriul său miros, fie că este de flori, fie că este de tămâie, fie că sunt fructe.”
- Despre programul Cantus Mundi:
Anna Ungureanu: „Acești copii, după ce au cântat sau în timp ce repetă cu noi, simt nevoia să vină să ne îmbrățișeze și să ne ceară îmbrățișare, atenție [...] Pentru ei, aceasta este o putere fantastică și credeți-mă că s-au perpetuat deja generații întregi.”
Copiii români trebuie să aibă acces la mai multă cultură
Managerul Corului Madrigal, Emil Pantelimon, spune în interviul one2one că vrea să tragă un semnal de alarmă privind participarea redusă a copiilor la evenimente culturale. Nu doar în România, ci și în alte țări, copiii citesc tot mai puțin și rar mai trec pragul unor instituții culturale - muzee, operă, biblioteci, săli de concerte.
„Este o epidemie în întreaga Europă. Asta trebuie să înțelegem. Pun un semn de exclamare și să spunem că da, educația culturală trebuie să existe în școli în toate formele.”
Managerul Madrigal, Emil Pantelimon, explică în ce fel instituția încearcă să-și extindă programul Cantus Mundi, iar formatorii pun la dispoziția profesorilor și copiilor doritori gratuit, peste două mii de partituri și consiliere.
Statisticile oficiale ale Uniunii Europene - Eurostat arată că peste 93% dintre români nu mai cumpără nici macar o carte pe an. În plus, numai din 2017, peste 250 de biblioteci publice s-au închis.
Dirijorul principal și directorul artistic al Madrigal, Anna Ungureanu, anunță un nou program de educație muzicală, pentru femei însărcinate și părinți care au copii foarte mici.
Programul va debuta pe 3 iunie, la circul din București, iar Anna Ungureanu povestește că meloterapia va fi elementul de bază.
„Evident că în timp ce cântă, ele (n.r. mamele) realizează, de fapt, un echilibru interior și ele însele o să simtă de fapt expirația, respirația, inspirația într-un anume fel, pentru că și acest lucru se va învăța la concertul nostru și este doar un prim produs în acest sens, pentru că dorim ca după acea, pe etape de vârstă, să avem pentru public și CD-uri și concerte și evenimente, în așa măsură încât muzicoterapia, meloterapia cum este sub diverse forme denumită, să ajungă la vârstele mici.”