Linkuri accesibilitate

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: „Nu cred că e gravă exprimarea mea. Am spus <<parcă>> am fi un popor de infractori”


Sorina Pintea nu crede că trebuie să demisioneze de la Ministerul Sănătății

Sorina Pintea susține într-un interviu pentru Europa Liberă că afirmația sa că „suntem un popor de infractori” nu este una „gravă”, ci doar una „nefericită”. Declarația sa referitoare la poporul român a fost făcută marți la o dezbatere despre șpăgile din spitale.

Ministrul Sănătății a dezvăluit în interviul pentru Europa Liberă că urmează să aibă o discuție cu premierul Viorica Dăncilă după afirmația potrivit căreia poporul român este unul de infractori. Sorina Pintea spune că nu s-a gândit la demisie și pune totul pe seama dezamăgirii pe care a trăit-o după ce a văzut criticile venite din sistem față de măsurile propuse.

Interviu cu Sorina Pintea despre declarația sa controversată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:02 0:00

Europa Liberă: A apărut o afirmație a dumneavoastră care a stârnit un val de revoltă, în care spuneați că suntem un popor de infractori. De unde a pornit declarația și la ce anume v-ați referit?

Sorina Pintea: „Era o întâlnire legată de șpăgile în sistemul medical. E adevărat, am greșit spunând într-un moment de dezamăgire față de unele măsuri pe care doresc să le susțin. Este vorba de publicarea unui act normativ pe site-ul Ministerului Sănătății prin care propunem majorarea amenzilor pentru nedeclararea infecțiilor asociate actului medical, pentru nerespectarea măsurilor igienico-sanitare. În urma publicării acestor propuneri de modificare, am fost frecvent atacată, că doresc să majorez amenzile, că nu este normal ce se întâmplă și atunci am spus în felul următor: <<parcă am fi un popor cu mentalitate de infractor>>. Cum să nu dorim asta? Adică dacă ne dorim asta, dacă ne dorim curățenie, dacă dorim să nu avem infecții, am observat că singurele măsuri sunt acestea coercitive pentru că altfel nu se întâmplă nimic. Am avut un focar de infecție la un spital și singurele măsuri pe care le-am putut lua legal a fost să dăm o amendă de 2.000 de lei. În contextual acesta, am avut această nefericită exprimare, e adevărat, dar nu gândesc astfel despre tot ce se întâmplă în țara asta”.

Europa Liberă: Vorbind și generalizând, spunând că este un popor de infractori tocmai asta ați făcut.

Sorina Pintea: „Am spus <<parcă>> am fi”.

Europa Liberă: Generalizarea există, parcă am fi un popor de infractori.

Sorina Pintea: „Există generalizarea și vă spuneam că am fost într-un moment de dezamăgire față de unele reacții.​ Cuvântul << parcă>> cred că atenuează. Am spus parcă, în contextul acela, al propunerii de majorare a amenzilor. Dacă nu doresc să greșesc, nu mă uit la majorări”.

Europa Liberă: Sunt țări în care unii miniștri și-au dat demisia pentru declarații mai puțin grave decât a dumneavoastră. V-ați gândit să vă dați demisia după această afirmație?

Sorina Pintea: „Îmi cer scuze, eu nu cred că este o afirmație gravă dacă luăm în considerare tot contextul. V-aș ruga să îl luați în considerare. Eu cred că este mult mai grav să ascundem infecții, care pot provoca decese. Eu cred că un deces este mult mai grav decât o afirmație”.

Europa Liberă: Nimic nu vă obliga să faceți această afirmație. Rezolvarea problemelor este în administrarea dumneavoastră. Sunteți ministrul Sănătății, cel care trebuie să ia măsurile necesare pentru a rezolva aceste probleme.

Sorina Pintea: „Exact, am luat aceste măsuri coercitive pentru nerespectarea procedurilor și protocoalelor. Ministrul nu poate să stea în fiecare spital dacă s-a curățat, dacă s-a făcut folosit suficient dezinfectant. Asta era idea. Eu cred că decesul unui om nu merită 2.000 de lei. Trebuie pedepsit cu mult mai mult”.

Europa Liberă: Sunt două probleme separate: rezolvarea problemelor din sistem, care reprezintă o treabă pe care dumneavoastră trebuie să o rezolvați, și o afirmație pe care dumneavoastră o faceți, în care implicați poporul român. Sunt două lucruri care trebuie separate până la un anumit punct

Sorina Pintea: „V-aș ruga să prezentați tot contextul.<< Parcă>>suntem, având în vedere faptul că ne supărăm când sunt majorate amenzile”.

Europa Liberă: Nu măsura este criticată, ci afirmația.

Sorina Pintea: „Nu este o afirmație, este o exprimare: parcă am fi. Pentru că ne supărăm dacă se majorează amenzile. V-aș ruga să nu interpretați”.

Europa Liberă: Ați avut vreo discuție cu doamna premier după această afirmație?

Sorina Pintea: „Voi avea astăzi o discuție cu doamna prim-ministru”.

Europa Liberă: Plecând de la această afirmație sau pe alte subiecte?

Sorina Pintea: „Astăzi este ședința de Guvern”.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG