Linkuri accesibilitate

Svetlana Țihanovskaia: Vă rog să faceți diferența între regimul Lukașenko și poporul din Belarus


Svetlana Țihanovskaia, lidera opoziției din Belarus, a acordat un interviu Europei Libere România.
Svetlana Țihanovskaia, lidera opoziției din Belarus, a acordat un interviu Europei Libere România.

Lidera opoziției din Belarus este pentru prima dată în România. Svetlana Țihanovskaia s-a întâlnit cu ministrul de externe, Bogdan Aurescu, cu premierul Nicolae Ciucă și cu comisiile de afaceri externe ale Senatului și Camerei Deputaților, dar și cu studenți de la Universitatea București.

Într-un interviu acordat Europei Libere, Țihanovskaia a punctat principalele mesaje transmise în toate întâlnirile cu oficialitățile române, cu studenții sau presa.

  • Regimul ilegitim și criminal al lui Lukașenko încearcă să-și ascundă crimele. Aceasta include participarea sa la războiul agresiv împotriva Ucrainei. Nu trebuie să lăsăm acest lucru să se întâmple.
  • Belarușii și ucrainenii rezistă aceluiași inamic - tirania și expansiunea imperială. Ei luptă pe linia frontului unei bătălii pentru civilizație, așa cum poporul român s-a răzvrătit în 1989 împotriva nedreptății și violenței, împotriva dictaturii lui Ceaușescu. În același mod, în 2020, poporul din Belarus s-a răsculat împotriva dictaturii lui Lukașenko
  • Represiunea în Belarus nu se oprește nici măcar o zi, este mai dură și cu frecvență mai mare.
  • Cer României să sprijine lupta poporului belarus pentru a ne păstra independența.
Svetlana Tihanovskaya spune că belarușii și ucrainenii rezistă aceluiași inamic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:05 0:00

Europa Liberă: Cum v-a schimbat viața războiul din Ucraina, dumneavoastră și oameniilor din Belarus și lupta împotriva lui Lukașenko?

Svetlana Țihanovskaia: „Desigur, războiul din Ucraina a influențat în primul rând percepția asupra Belarusului, pentru că începând din 2020, de la alegerile frauduloase, noi am fost luptători pentru libertate, luptători pentru independență.

Pe neașteptate pentru noi, am devenit „colaboratori”. Am fost numiți rasiști în acest război. Și ne-a luat ceva timp să le explicăm partenerilor noștri politici și societăților că regimul din Belarusi și oamenii simpli din Belarus sunt două lucruri diferite.

Regimul din Belarus colaborează (cu rușii - n.r.) în acest război, dar există un procent de 86% din oamenii din Belarus care sunt împotriva participării Belarusului la acest război. Și așa, desigur, a trebuit să ne schimbăm puțin strategia față de schimbările din țara noastră.

Acum, mesajele noastre sunt diferite în sensul că regimul din Belarus și oamenii din Belarus sunt două lucruri diferite.

De asemenea Belarus și Rusia ar trebui, de asemenea, să fie diferențiate, deoarece Belarus este o țară profund europeană și merităm un viitor european și dorim ca partenerii noștri să arate perspective europene pentru poporul belarus.

De asemenea, vedem că acum, când toată atenția este asupra Ucrainei și sprijinim pe deplin această atenție, această focalizare, acum vedem că participarea regimului din Belarusului în acest război este trecută cu vederea, că nu toată lumea înțelege responsabilitatea lui Lukașenko în acest război, dar insistăm că Lukașenko trebuie să împartă întreaga responsabilitate pentru crimele sale de război.”

Europa Liberă: Unde credeți că va fi Belarus la sfârșitul războiului?

Svetlana Țihanovskaia: „Sfârșitul războiului va fi atunci când ucrainenii, împreună cu sprijinul, asistența întregii lumi democratice vor câștiga victoria, și cu siguranță aceasta va fi.

Victoria va deschide o fereastră de oportunitate pentru afaceri și oameni și ne pregătim, desigur, pentru acest moment.

Nu stăm doar și așteptăm când vor câștiga ucrainenii. Construim structuri, ne extindem rețelele de voluntari și activiști de pe teren. Și, cu siguranță, va fi punctul de slăbiciune al lui Lukașenko în care regimul va fi zguduit și sarcina noastră va fi să prindem acest moment și să acționăm decisiv, să acționăm ferm în acel moment și să scăpăm de regim.”

Europa Liberă: Aveți informații că regimul Lukașenko se cutremură?

Svetlana Țihanovskaia: Regimul lui Lukașenko se zdruncină din 2020. Știți, s-ar putea să pară din străinătate că nu se întâmplă nimic în Belarus, dar, de fapt, Lukașenko se comportă ca și cum sute de mii de oameni ar sta în fața lui, a palatului său și el trebuie să demonstreze că deține controlul asupra poporului său prin violență, prin torturi, prin intimidări.

Și acest lucru nu este așa cum trebuie pentru un lider adevărat. Lukașenko știe că oamenii nu vor renunța. Sunt sigură că se simte nesigur pentru că, pe de o parte, este un participant la crime de război și, pe de altă parte, a comis crime împotriva oamenilor din Belarus.

Oamenii nu vor ierta, nu vor uita acest lucru și le va plăcea pas cu pas, știi, să creeze mai multe puncte de presiune asupra lui.

Acum, sarcina noastră este să epuizăm acest regim prin consecvență, prin răbdare prin acțiuni active. Și așa este un regim destul de fragil. Da, sperie încă oamenii, dar îi sperie pe oameni cu arma, cu forțele militare. Și suntem oameni pașnici. Dar uite cât de frică îi este de propria sa națiune.

Europa Liberă: Cum este viața în exil?

Svetlana Țihanovskaia: Greu. Știi, uneori poate părea că [dacă] toți suntem și trăim într-o țară europeană, viața este minunată, dar nu este.

Trăiești constant cu durere și cu frică, durere, pentru că înțelegi că iubitul tău, tovarășii tăi suferă acum în închisori. Și este obligația ta morală, sarcina ta să-i eliberezi pe toți.

Trăiești cu frică pentru că înțelegi că oamenii care sunt în Belarus și cei care sunt în exil sunt ținta acestui regim. Și în fiecare zi, orice persoană poate fi reținută. Chiar ți-e frică [pentru] oamenii oamenii aceia.

Dar, știi, înțelegi că trebuie să lupți, nu ai altă cale de ieșire. Trebuie să mergem mai departe către obiectivele noastre.

Și eu personal caut putere, energie, pentru susținerea oamenilor când văd câte țări știu de soarta noastră și dau semne de solidaritate și ne susțin la nivel politic.

La nivel personal, ne oferă inspirație. Și este important ca oamenii să-și încarce baterile în fiecare zi. Ne dau posibilitatea să înțelegem că nu suntem uitați, că suntem bineveniți, că lupta noastră este importantă nu numai pentru noi, ci și pentru aliații noștri europeni, occidentali. Și să vedem obiectivele în fața noastră.

Mesajul Svetlanei Tihanovskaia pentru romani
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:32 0:00

În mesajele publice transmise, Țihanovskaia a mai arătat că România a arătat că înțelege că Belarus face parte din aceeași ecuație cu Ucraina și că criza din cele două state trebuie rezolvată în tandem.

Țihanovskaia consideră că ambele națiuni sunt amenințate să-și piardă independența și statalitatea. Ea a mulțumit poporului român pentru susținerea arătată față de cei care încearcă să lupte împotriva regimului dictatorial al lui Lukașenko.

Svetlana Țihanvoskaia este lidera opoziției din Belarus și candidată la alegerile prezidențiale din 2020. Ea este căsătorită cu creatorul de conținut pe Youtube, bloggerul și activistul Serghei Țihanovski. În 2020, după arestarea soțului ei de către regimul Lukașenko, Țihanovskaia și-a anunțat intenția de a candida în locul său. Conform numărătorii paralele, ea ar fi fost câștigătoarea scrutinului. Comisia Electorală Centrală din Belarus a anunțat că Lukașenko a obținut 80,23% din voturi, în timp ce Svetlana Tihanovskaia a obținut 9,9% din voturi. În ziua alegerilor a fost reținută câteva ore de autorități. În prezent, locuiește în Lituania.
  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG