Linkuri accesibilitate

INTERVIU Victor Ponta la 5 ani după Colectiv: Ilie Bolojan, premier|„moluștele, golanii și dinozaurii din PSD"| România între SUA și China


Victor Ponta, președintele Pro România
Victor Ponta, președintele Pro România

Victor Ponta spune în interviul pentru Europa Liberă că este pregătit să intre la guvernare alături de PNL după alegerile din 6 decembrie. La cinci ani după tragedia de la Colectiv, fostul premier explică cum s-a ajuns la mesajul „avem de toate”, în sensul că spitalele din România au tot ce este necesar pentru a trata victimele. Președintele Pro România susține că Liviu Dragnea a avut o întâlnire cu Klaus Iohannis în 2015, în care acesta l-a propus premier pe Vasile Dîncu, dar a fost refuzat de președinte. Victor Ponta critică actuală conducere a PSD despre care spune că are o strategie falimentară și folosește termeni precum „golani, moluște, melci, escroci" la adresa unor foști colegi de partid.

Victor Ponta a fost președintele PSD în perioada februarie 2010 - iulie 2015 și a condus mai multe guverne în intervalul aprilie 2012 - octombrie 2015. El a demisionat după tragedia din clubul Colectiv. A fost exclus din PSD în vara lui 2017 după ce l-a susținut pe Sorin Grindeanu în fața ofensivei colegilor de partid, loiali lui Liviu Dragnea, după ce aceștia votaseră moțiunea de cenzură depusă de PSD contra propriului cabinet. Partidul lui Victor Ponta, Pro România, a fuzionat recent cu ALDE, partidul condus de fostul premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu. Ținta Pro România la alegerile parlamentare este de 9%.

Ascultați interviul integral în format audio la finalul textului.

  • despre fuziunea cu ALDE: o decizie politică după scorul de la alegerile locale
  • sondajul Pro România: avem în jur de 9%
  • guvern: ne dorim să fim la guvernare, trebuie să fie un guvern cu multe partide
  • desemnarea din nou ca premier a lui Ludovic Orban: Klaus Iohannis va încerca din nou, e o greșeală
  • PSD: Marcel Ciolacu are o strategie falimentară, a făcut blat cu PNL, oamenii care nu trec de gleznă cu privirea nu înțeleg ce înseamnă viziune. PSD e un tigru de hârtie
  • foști colegi din PSD: melci, moluște
  • guvernele PSD care i-au urmat: Grindeanu, Tudose, Dăncilă au fost o catastrofă pentru dezvoltarea României.
  • mesajul „avem de toate” în cazul Colectiv: Doctorii mi-au spus, domnule, în acest moment ne-ați dat bani, avem medici, facem ce putem. Avem echipament, medicamente.
  • COVID-19: vreau testare în masă, redeschiderea școlilor, venit minim garantat, mă vaccinez, nu cred în conspirații
  • campania electorală: televiziunile cer și 6.000 de euro pe minut
  • relațiile SUA-China: Eu mi-aș dori ca America și China să se înțeleagă, e spre binele omenirii. Când se ceartă, nu ne e bine

Europa Liberă: Ați decis recent fuziunea Pro-România cu ALDE. A fost o fuziune de urgență din cauza scorului slab de la locale?

Victor Ponta:Da, la locale s-a văzut că infrastructura contează foarte tare. A fost foarte clar că în decembrie o să fie o prezență destul de mică la vot și că PSD și PNL se bazează pe infrastructura de partid și am hotărât să luptăm împreună. Anul trecut am avut un candidat comun la prezidențiale, pe Mircea Diaconu. Pe toate cercetările pe care le avem, alegătorii ALDE îl plac pe Victor Ponta, alegătorii Pro România pe Tăriceanu, dar altfel a fost o decizie absolut politică, evident."

Europa Liberă: Exista o problemă pentru cele două partide să nu treacă pragul de 5% la parlamentare?

Victor Ponta: „​Eu cred că Pro România trecea pragul, dar contează și cu cât. Am avut 6.6% la europarlamentare, dar 9.6% la prezidențiale împreună, diferența e foarte mare în număr de mandate și influență politică în viitorul Parlament."

Europa Liberă: Ați spus că Pro România trecea, dar ALDE?

Victor Ponta: „​Nu știu."

Europa Liberă: Cum arată datele din sondajele dumneavoastră, unde vă situați?

Victor Ponta: „​La scorul pe care l-am obținut împreună anul trecut, la 8-9%”.

  • Victor Ponta: „Obsesia conducerii PSD e că se întoarce Ponta și le ia locul”

Europa Liberă: Foștii colegi din PSD vă văd undeva sub 5% la alegerile din 6 decembrie.

Victor Ponta: „​E obsesia lor. Și anul trecut erau așa de fericiți că nu intră Pro România în Parlamentul European. Am intrat. (2.19) Au o obsesie moștenită de la Dragnea, care s-a mutat și la Ciolacu și la ceilalți. Dîncu le-a spus mereu că facem 9-10%. Problema PSD în ultimii este că ei mai mult sunt interesați de propriile obsesii decât de realitate. Mereu îi lovește realitatea. Anul trecut pe vremea asta, domnul Ciolacu țopăia pe scenă lângă doamna Dăncilă că o să iasă președinte. Eu le ziceam, bănuiesc că jucați teatru, știți bine că nu o să iasă. Nu, nu, că avem noi niște sondaje care ne arată. Până nu scapă liderii PSD de obsesii nu o să poată să facă nimic. Principala lor obsesie de la Dragnea încoace este că se întoarce Ponta și le ia locul la PSD, ceea ce nu se va întâmpla niciodată pentru că nu mă întorc în PSD. Oamenii mici au probleme mari."

Europa Liberă: Ați prefera să fiți în situația de a vă negocia intrarea la guvernare alături de PNL?

Victor Ponta: „​Aș prefera, evident, ca voturile noastre, 8-9-10%, să fie foarte importante sau să fie decisive pentru formarea majorității. Asta ar însemna că putem să discutăm de programele noastre și să contăm, nu neapărat de intrare la guvernare că nu este o condiție obligatorie să aibă Pro România miniștri. Noi nu suntem PMP să ne vindem voturile pe trei secretari de stat și doi prefecți. Acesta e Băsescu style, te vinzi pe oricât. Mă interesează 2024. Dar să conteze și să depindă de noi majoritatea, da. Până la urmă moțiunea de cenzură de anul trecut a depins de Pro România. E o poziție pe care ne-o dorim."

  • Planuri de guvernare după 6 decembrie

Europa Liberă: Dacă vi se va solicita să intrați la guvernare o veți face?

Victor Ponta: „​Da."

Europa Liberă: Inclusiv cu PNL?

Victor Ponta: „​Nu e posibil, din punctul meu de vedere, decât un guvern cât mai larg. Nu neapărat de uniune națională. Eu văd un guvern politic, dar un guvern în care să pună toată lumea umărul să ieșim din 2021. Dacă aș fi în locul lui Iohannis, nu sunt, aș pune pe toată lumea la masă. E foarte, foarte greu, o să fie un an cumplit din punct de vedere economic, social. Din păcate, nici pandemia nu cred că se termină în 2021 așa repede. Dacă acum îl înțeleg pe domnul Iohannis că el vrea PNL, probabil fără el ar lua bătaie, după alegeri nu îl mai înțeleg tot cu PNL. Nu poate PNL, ca forță politică, ca resurse umane, nu are capacitatea PNL de a conduce România într-o perioadă așa de grea."

Victor Ponta: Pro România vrea să intre la guvernare după 6 decembrie și cu PNL
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:50 0:00

Europa Liberă: Nu sunteți convins că președintele Iohannis va nominaliza un premier tot din partea PNL?

Victor Ponta: „​Nu sunt convins. Sunt trei premieri propuși oficial de partide: Orban de la PNL, Cioloș de la USR și eu de la Pro România, alții nu sunt. Poate să aleagă dintre cei trei sau poate să îl aleagă pe al patrulea."

Europa Liberă: Vă gândiți că va nominaliza Klaus Iohannis drept premier pe Victor Ponta?

Victor Ponta: „​Am trăit împreună experiența în care Traian Băsescu în fiecare zi zicea că nu o să-l pună pe Victor Ponta premier și până la urmă i-a fost bine și lui, și mie, și României."

Europa Liberă: Cu singura deosebire că atunci, împreună cu USL, ați câștigat alegerile.

Victor Ponta: „​E adevărat, dar și cu similitudinea că și atunci era o criză foarte puternică și că domnul Iohannis nu are soluții la criza economică. Am văzut declarațiile și mi-am dat seama că nu realizează problema economică, nu e specialitatea sa. Când a fost întrebat de creșterea deficitului de la 5 miliarde de lei în 2015 la 97 de miliarde de lei, domnia sa a spus a crescut un pic. E clar că nu a mințit, nu înțelege ce se întâmplă de fapt."

Europa Liberă: Concret, cum ar arăta în viziunea dumneavoastră viitorul guvern, cine ar trebui să facă parte din el?

Victor Ponta: „​Trebuie să fie condus de Victor Ponta. Asta e propunerea noastră. Mă cunoașteți de prea mult timp ca să spun că dacă nu e așa, e sfârșitul lumii. Eu cred că domnul Iohannis trebuie să ne cheme pe toți cei care vom fi în Parlament și să spună cu ce putem să contribuim la ieșirea din criză."

Europa Liberă: Credeți că președintele Iohannis îl va desemna pentru funcția de premier pe Ludovic Orban?

Victor Ponta: „​Probabil că va încerca, dar cred că e o greșeală. Atunci va intra în scenariul Traian Băsescu – Emil Boc. Își va asuma în totalitate ce se întâmplă în România, fără să aibă și resursele. Domnul Orban nu e genul de persoană care să te scoată dintr-o criză economică. E de 30 de ani în politică și nu a dovedit nimic în acești treizeci de ani decât un tip de reziliență, de încăpățânare, de rezistență, care e de apreciat. Capacitate, viziune de a te scoate din criză, dintr-o criză mai grea decât cea din 2010? E clar că nu e Orban omul potrivit."

Europa Liberă: Aveți un alt nume preferat din PNL?

Victor Ponta: „​Da, dacă îl propunea pe Bolojan de anul trecut îl votam și noi. România ar fi fost guvernată mult mai bine, dar nu l-au propus că au probleme personale."

Europa Liberă: Vi se pare Ilie Bolojan un premier adecvat pentru această perioadă?

Victor Ponta: „​De zece ori mai bun decât Orban, categoric."

Europa Liberă: Fostul secretar general al Pro România, Ion Mocioalcă, a preferat să candideze pe listele PSD. Cum v-au furat oamenii?

Victor Ponta: „​Nu, nu au furat oamenii. Au făcut oferte tuturor. Obsesia PSD e Pro România, ei nu au nici o obsesie cu PNL, cu guvernarea. Au făcut oferte tuturor liderilor Pro România. Cu domnul Mocioalcă am discutat și mi-a spus că e la ultimul mandat și că la PSD e mai sigur, să nu mă supăr. Mai vrea și el un mandat și după aia se pensionează.”

  • De ce s-a rupt colaborarea PSD - Pro România la locale și parlamentare

Europa Liberă: PSD a decis să nu existe o strategie comună la locale și parlamentare cu Pro România. De ce nu ați ajuns la o înțelegere cu Marcel Ciolacu?

Victor Ponta: „​Pentru că Marcel Ciolacu are o strategie care, din punctul meu de vedere este falimentară. El vrea să se înțeleagă după 6 decembrie cu PNL, să voteze guvernul și să-i mai dea și lui ceva, președinte la Cameră. Cred că e falimentară, unu, pentru că nu îi vor da; doi e oricum falimentară pentru PSD, să obții niște mici lucruri, să negociezi un întreg partid pentru niște funcții care nu contează."

Europa Liberă: În lunile iulie, august se vorbea despre unitatea stângii.

Victor Ponta: „​Eu am crezut că și la locale, în București în special, și la parlamentare o unitate PSD-Pro-ALDE ar însemna garanția că ieșim pe primul loc, nu că o luăm ca USL 60%. După care m-am lămurit că strategia domnului Ciolacu era să nu iasă pe primul loc. El are o strategie ca Pinalti (n.r. - Gheorghe Ștefan) pe vremuri cu Ceahlăul Piatra Neamț, se bate la retrogradare, nu vrea să supere pe Steaua sau pe Dinamo."

Europa Liberă: De ce ar fi PSD interesat ca Pro România să aibă succes?

Victor Ponta: „​Este o lipsă de viziune. Adrian Năstase întotdeauna, eu de la el am învățat, le-a spus pesediștilor că singurul lucru rău pentru PSD este să fie singur. Când PSD a avut aliați, a guvernat bine, a avut succes politic. Când a fost singur împotriva tuturor de fiecare dată a pierdut. Viziunea este pentru oameni de un anumit nivel, oamenii care nu trec de gleznă cu privirea nu înțeleg ce înseamnă viziune.

E foarte rău pentru PSD să fie izolat. Obsesia lor este să nu intre Pro România în Parlament. O să intre Pro România. Și dacă intră, și dacă nu intră Pro România, PSD-ul la anul cu cine discută în Parlament? De asta vă spun că sunt lipsiți de viziune. Eu nu cred în teoria domnului Ciolacu că o să îi dea PNL ceva. Bun, l-a lăsat anul acesta președinte la Cameră pentru votul din martie, că ăsta a fost blatul. El votează guvernul Orban și ei îl lasă președinte la Cameră. La anul nu cred că va mai funcționa chestia asta. Eu îl cunosc pe domnul Iohannis și Dragnea s-a păcălit la fel, ca și Ciolacu.

Dragnea nu a vorbit niciodată în 2015 cu Iohannis direct să îi spună, bă, dă-l jos pe Ponta și îl pun pe Dîncu cum vrei tu. (Iohannis ) i-a spus mereu, dacă îl schimbați pe Ponta, o să discutăm. Domnul Dragnea a fost foarte fericit că a scăpat de mine și s-a dus cu Dîncu prim-ministru și domnul Iohannis a spus ”Îmi pare rău nu ți-am promis așa ceva. Dacă vrei vice-prim-ministru, ok."

  • Întâlnirea Iohannis - Dragnea - Dîncu pentru stabilirea premierului în 2015

Europa Liberă: Aveți confirmarea unei astfel de întâlniri?

Victor Ponta: „​100%."

Europa Liberă: Vasile Dîncu, Liviu Dragnea și Klaus Iohannis s-au întâlnit pentru a discuta nominalizarea lui Vasile Dîncu pentru funcția de premier?

Victor Ponta: „​Domnul Dragnea întotdeauna a susținut că ”eu pot să îl dau jos pe Ponta”, dar Iohannis nu i-a promis niciodată chestia asta. Iohannis nu este genul Băsescu care să îți promită ceva și a doua zi să spună că te-am păcălit. Nu i-a spus așa ceva."

Europa Liberă: Dar a existat această întâlnire?

Victor Ponta: „​Da, a existat această discuție de mai multe ori în perioada octombrie 2015. Asta ține de istorie."

Europa Liberă: A existat o întâlnire între cei trei?

Victor Ponta: „​Au existat mai multe întâlniri și mai multe negocieri de acest gen. Domnul Iohannis nu a negociat cu Dragnea, i-a spus „dați-l jos pe Ponta și vom vedea”. Acum nu cred că domnul Iohannis negociază cu Marcel Ciolacu, Ciolacu are impresia că aranjează. El vorbește, că nici Dragnea nu vorbea direct cu Iohannis, vorbea cu unul din dreapta, unul din stânga, oameni informați, mijlocitori. Ciolacu are impresia că „lasă, domnule că mă înțeleg eu cu Iohannis”. Nu o să se înțeleagă cu Iohannis și nu o să îi dea nimic. Visul lor e ca să ajungă și el la guvernare cumva cu PNL. Nu o să ajungă. Și cred că e bine."

Europa Liberă: În cazul în care PSD va obține un scor bun la aceste alegeri, îl vedeți pe Marcel Ciolacu propus pentru funcția de premier?

Victor Ponta: „​Nu."

Europa Liberă: Pe Vasile Dîncu?

Victor Ponta: „​Nu. Poate o să facă o propunere, dar în martie nu au mai făcut nici o propunere la Cotroceni. Probabil vor face o propunere așa de ochii lumii, pe Grindeanu, dar nu o fac la modul serios. Nu au mentalitatea „hai să conducem, să scoatem țara din criză."

Europa Liberă: Cum vedeți situația PSD din acest moment?

Victor Ponta: „​PSD de acum este exact așa cum își dorea Traian Băsescu în 2010 înainte de Congresul PSD: un tigru de hârtie, cum zic chinezii. Îl scoți în geam, sperii lumea, vedeți vine PSD-ul, dar domnul Iohannis știe foarte bine că PSD-ul e de hârtie, liderii PSD. Liderii săi sunt niște oameni care nu îl vor deranja niciodată pe Klaus Iohannis."

Europa Liberă: Aveți o problemă personală cu Marcel Ciolacu?

Victor Ponta: „​Dimpotrivă. Mi se pare un tip inteligent."

Europa Liberă: Mai devreme ați spus că nu se ridică până la nivelul gleznei.

Victor Ponta: „​Politic, da. E foarte bun, a scăpat de Firea, a scăpat de alți oameni din partid, dar nu are gândirea „hai să câștigăm alegerile, hai să guvernăm țara”. Lider pentru mine înseamnă altceva decât șef. E un foarte bun șef de partid, dar nu e un lider."

Europa Liberă: Cu PSD ați fi dispus să intrați la guvernare după alegeri?

Victor Ponta: „​Da, eu discut cu PSD, dar nu se va pune problema să guverneze PSD, cel puțin nu cu actualii lideri. Ei nu vor, nu își doresc, nu sunt capabili. Altfel ar fi foarte bine să fie și PSD în acel guvern."

Europa Liberă: Cine va trebui să facă parte din acest guvern?

Victor Ponta: „​PNL, USR, Pro România și UDMR, fără PMP."

Europa Liberă: Toată lumea?

Victor Ponta: „​Lucrurile ar trebui decurgă altfel. Haideți, care puteți, care vreți. Dacă este cineva care spune eu nu vreau, foarte bine, du-te în opoziție și cu asta basta. Oferta ar trebui să fie pentru toată lumea. E o perioadă foarte dificilă și cred că doar printr-un efort comun reușim să ieșim din cele trei crize: sanitară – termen scurt, economică – termen mediu, educațională – termen lung. Modul în care ne distrugem copiii cu acest fake de învățământ online ne va costa o generație."

Europa Liberă: Planul dumneavoastră este să candidați în 2024 la prezidențiale. În acest context, vă ajută să intrați la putere sau să stați în opoziție?

Victor Ponta: „​În orice context, pentru un partid politic și om politic ajută ca în momente de criză să contribui la ieșirea din criză. În 2012, am intrat la guvernare, am preluat guvernarea."

Europa Liberă: Putem reduce mesajul dumneavoatră la faptul că Pro România vrea la guvernare?

Victor Ponta: „​Nu. Pro România vrea să scoată țara din criză."

Europa Liberă: Dar fiind la guvernare, nu din opoziție?

Victor Ponta: „​Dacă îi ajutăm, dacă ne iau proiectele noastre nu trebuie să fim în guvern. Nu mă interesează nicio funcție, nici pe mine și nici pe colegii mei."

  • Relația Victor Ponta - Marcel Ciolacu. „Golanii, moluștele și melcii din PSD”

Europa Liberă: Vă citez dintr-un fost coleg, Lucian Romașcanu, un apropiat al președintelui PSD, Marcel Ciolacu, despre dumneavoastră: zbaterea de acum ar fi înduioșătoare, dacă nu ar fi penibilă, încercați să vă extrageți din problemă, dar vă extrageți din politică, nu că ar fi rău..

Victor Ponta: „​Sunt două categorii membri PSD: o categorie foarte mare care mă respectă, cu care am relații civilizate și o categorie mică de golani. Golani de cartier, cei care erau cei mai umili când eram șef la PSD, ei sunt cei mai agresivi. Îi ignor pe golani, golanii vin și pleacă."

Europa Liberă: Câți astfel de golani ați identificat?

Victor Ponta: „​Puțini."

Europa Liberă: Domnul Romașcanu se înscrie în această categorie?

Victor Ponta: „​Nu știu cine e domnul Romașcanu. Habar nu am, e cel care înjura jurnaliștii?"

Europa Liberă: E un fost ministru al Culturii în guvernele PSD.

Victor Ponta: „​A, deci o personalitate culturală de care nu am auzit, îmi cer scuze dacă nu am auzit de un așa titan al culturii românești. Am trăit experiențe interesante în acești cinci ani cu oameni cu care am lucrat, pe care i-am sprijinit. Din actualul PSD, cred că majoritatea au făcut politică cu semnătura mea, așa cum eu am făcut cu semnătura lui Adrian Năstase. De aceea nu o să mă auziți, nu o să găsiți cuvinte jignitoare ale mele la adresa lui Adrian Năstase. Cei mai mulți mă respectă și avem o relație civilizată, câțiva, ăsta e nivelul."

Europa Liberă: De Marcel Ciolacu v-ați simțit respectat?

Victor Ponta: „​Nu, sincer. Nu, deși nu a vorbit niciodată în public rău de mine și nici eu de el. Apreciez acest lucru, dar nu m-am simțit respectat. I-am spus de multe ori, nu îmi jigni inteligența, poți să păcălești foarte mulți, pentru mine folosește metode mai rafinate."

Europa Liberă: Ce anume v-a deranjat?

Victor Ponta: „​Faptul că spui tuturor ce vrei să audă, după care toată lumea știe că nu te vei ține de cuvânt, e o problemă pentru el, nu pentru mine."

Europa Liberă: De ce afirmați că Marcel Ciolacu nu se ține de cuvânt? Este un om pe care nu te poți baza?

Victor Ponta: „​Politic,nu poți să pui nici o bază."

Europa Liberă: Enunțul lui Lucian Romașcanu vine în contextul tragediei de la Piatra Neamț. Vă atrăgea atenția să nu uitați că Nicolae Bănicioiu a fost ministru al Sănătății în timpul mandatului dumneavoastră. Este un fost ministru acuzat de procurorii DNA că a luat mită 1 milion de euro în cutii de bomboane. Cum vă explicați acuzațiile, ați vorbit cu Nicolae Bănicioiu?

Victor Ponta: „​Am vorbit cu Nicolae Bănicioiu, din ceea ce mi-a spus el este încă un caz din cele multe penibile, că în 2015 te denunță cineva și în 2020, în alegeri.... Mie mi s-a întâmplat chestia asta așa încât nu mi se mai pare nimic rău. La altceva vreau să mă întorc. Toți pesediștii când aveau o problemă de sănătate îl sunau pe Bănicioiu. Au tras de Bănicioiu să vină la PSD, acum au descoperit că e rău? Haideți să vorbim de oameni, nu de melci sau de moluște."

Europa Liberă: Moluștele sunt cei din PSD?

Victor Ponta: „​Nu, cei care acum îl înjură pe Bănicioiu, cei care s-au dus și se băteau cu cărămida în piept, cred că vi s-a părut grotesc, pesedist Freddy (Alfred Simonis, lider grup PSD, Camera Deputaților) sau nu mai știu cum îl cheamă, cel care se lupta cu cel de la USR cine susține mai tare anticorupția. „Băi, vorbiți serios, voi? ” Luptau cu Bănicioiu. Când promovezi asemenea moluște, e foarte rău pentru restul partidului să aibă o direcție. E problema lor, nu a mea."

Victor Ponta își atacă foștii colegi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00

Europa Liberă: Ați avut vreo suspiciune în privința lui Nicolae Bănicioiu?

Victor Ponta: „​Nu."

Europa Liberă: Ca fost premier, simțiți vreo răspundere că nu s-a construit vreun spital regional?

Victor Ponta: „​Evident că nu, deoarece în 2015 s-au semnat actele cu Comisia Europeană, ba chiar mă simt indignat de faptul că în 2015 am reușit cu sprijinul Corinei Crețu să ne aprobe Comisia Europeană finanțarea pentru cele trei spitale, în septembrie i-am convins pe cei de la Iași, Cluj și Craiova să participe, autoritățile locale participau cu terenul. În noiembrie, am plecat. Nu cred că cineva și-a închipuit că se va construi spitalul în două luni de când am semnat cu Comisia Europeană."

Europa Liberă: Mandatul dumneavoastră ca premier începe totuși în 2012.

Victor Ponta: „​Dacă e vorba de cele trei spitale noi, finanțate din fonduri europene, aprobarea Comisiei Europene pentru finanțare a venit în iulie 2015. Dacă e vorba de alte spitale, știu sigur că nu le-am început eu, dar le-am terminat, am terminat Institutul Oncologic de la Iași, am terminat cele 20 de maternități, dar nu doar eu. Știu că era ministru Eugen Nicolăescu când m-a convins și am alocat banii să terminăm maternitățile pe fondurile Băncii Mondiale. Am redeschis 27 de spitale închise în timpul guvernului Boc."

Europa Liberă: După care avem în 2016 un program electoral al PSD, din care dumneavoastră făceați parte, cu opt spitale regionale și cu un spital municipal.

Victor Ponta: „​Am fost convins că le fac."

Europa Liberă: Nu există nimic astăzi.

Victor Ponta: „​Tocmai de asta."

Europa Liberă: Nu vă simțiți parte a acelei echipe deloc?

Victor Ponta: „​Am fost expulzat din echipa respectivă. Când a fost vorba în 2016 de luat voturi am fost foarte bun. Toate afișele prin țară erau cu mine, nu erau cu domnii de acum. Nu eu mi-am făcut poze cu ei la Gorj, ei și-au făcut poze cu mine la Buzău (n.r. – organizația lui Marcel Ciolacu) ca să-i aleagă lumea. După cum îi cunoașteți pe domnul Dragnea și pe cei din jurul lui, ei au considerat că țara e a lor și au fost pedepsiți pentru asta."

Europa Liberă: Dar nu e responsabilitatea PSD pentru lipsa acestor spitale regionale?

Victor Ponta: „​Sută la sută. Cei trei ani cu Grindeanu, Tudose, Dăncilă au fost o catastrofă din punct de vedere al dezvoltării României. De asta au și pierdut la alegeri. Cumva s-au spălat în acest an, dar e greu de uitat chestia asta."

Europa Liberă: La spitalul din Piatra Neamț s-au schimbat opt manageri în acest an. Ne puteți explica din experiența dumneavoastră de ce este această luptă între centru și șefii din teritoriu pentru a numi acești manageri de spital?

Victor Ponta: „​În vremea mea nu se întâmpla. În 2016, a fost o Ordonanță promovată de ministerul Dezvoltării, de la Dragnea, că nu avea Dîncu relații cu baronii locali, după care acum în 2020, la legea privind starea de urgență au cerut cei de la PSD, s-au înțeles cu cei de la PNL și UDMR, pentru că ei au președinți de Consilii Județene. Eu nu am votat, le-am spus: „Băi voi sunteți nebuni, în perioadă de pandemie, dați baronilor locali conduceri de spitale”. Era stilul lui Ciolacu de a-și atrage suportul baronilor. Aici îl înțeleg, nu îl critic. În PSD a fost întotdeauna lupta asta a liderului central de a face cumva pace cu baronii. Ce mi se pare dizgrațios este că a votat PNL, dar PNL a votat pentru că are președinți de Consilii Județene care vor să își pună șefi, și UDMR."

Europa Liberă: Este vorba despre bani, de ce ar ține cineva morțiș să numească șefii de spital?

Victor Ponta: „​În multe județe, cele mai sărace, spitalul județean este principalul angajator al județului. E un loc unde îți promovezi structura de partid. De aia PNL, PSD pornesc cu un avantaj pentru că au puși la diferite direcții. Controlezi o parte dintre voturi. În al doilea rând, cu siguranță e vorba de bani. Marea bătălie e și la București cine conduce spitalele. Bătălia lui Vlad Voiculescu e pe spitale, bugetele sunt enorme la 19 spitale. Da, evident că e bătălie pe bani.”

  • Cinci ani după Colectiv, cine a decis să nu plece victimele rapid în străinătate

Europa Liberă: În 2015, la presiunea opiniei publice, v-ați dat demisia după tragedia de la Colectiv. Credeți că era necesar să facă același gest șeful Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, sau premierul Ludovic Orban?

Victor Ponta: „​Haideți să vorbim despre premier, nu mă duceți la șefi de Consilii. Nu cred că Orban trebuia să demisioneze pentru tragedia de la Neamț. Până la urmă, nu era treaba directă a primului ministru. Cred că guvernul în ansamblul său, aici te duci direct la prim-ministru, la ministrul Sănătății, ar fi trebuit să demisioneze când s-a constatat că avem un singur ars și nu putem să îl tratăm în România. Eu mi-am dat demisia de la Colectiv, au fost câteva sute de victime. Sistemul a cedat atunci. Am spus, în numele sistemului trebuie să răspundă cineva, nu poate să răspundă un medic sau un director de spital. Oamenii așteaptă o responsabilitate de la nivel înalt. Era vorba de sute de victime. Nici New York sau Tokyo nu au capacitatea să trateze în același moment 200-300 de persoane arse. Faptul că de cinci ani, după ce a plecat guvernul Ponta pentru că nu a putut sistemul medical să trateze victimele unui incendiu, la cinci ani să nu ai un loc la Iași, București, Cluj să tratezi un mare ars, să fie nevoie să îl duci în Belgia, pentru asta cred că sunt vinovați toți miniștrii Sănătății de la Voiculescu încoace care nu au făcut o secție de arși. În 2016 au dus un mare ars în Bulgaria, unde a și murit."

Europa Liberă: Numărul paturilor a crescut de la 10 la 23.

Victor Ponta: „​De ce nu putem să tratăm unul singur? Nu poți să ai un tratament pentru un mare ars în România la cinci ani după Colectiv? Nu cred că există nici o explicație logică."

Europa Liberă: Am participat cu dumneavoastră la întâlnirea informală după Colectiv, iar mesajul acelei întâlniri a fost că „avem de toate”.

Victor Ponta: „​Nu îmi pune mie în gură ce nu am spus niciodată."

Europa Liberă: Am participat la acea întâlnire, dumneavoastră ați spus să transmită domnul Arafat, domnul Bănicioiu că spitalele din România au tot ce este necesar.

Victor Ponta: „​Este ceea ce ei mi-au spus, eu nu mă pricepeam la spitale, nu mă pricep nici acum. Dacă vrei, eu sunt vinovat i-am omorât pe cei de la Colectiv și trecem peste subiectul ăsta. Ești ultimul mohican care trăiește cu impresia că eu i-am omorât pe oamenii de la Colectiv."

Europa Liberă: Întrebarea mea se referea la un lucru foarte clar: cine v-a spus că spitalele din România sunt pregătite pentru a trata acei oameni?

Victor Ponta: „​Nimeni. Mie mi-au spus medicii, Urgență, Spitalul Municipal. Eu am întrebat de ce au nevoie, să aloc bani. Am și făcut ședință de guvern și am alocat din fondul de rezervă banii pe care mi i-au cerut. Mi-au spus: „Domnule, în acest moment ne-ați dat bani, avem medici, facem ce putem. Avem echipament, medicamente”. Nu știu cum se tratează, nu știu nici acum un mare ars. Povestea cu „avem de toate” este sută la sută politică ca și aia cu „fă, Doina” pe care nu am spus-o niciodată. Bănicioiu e dentist, nu avea de unde să știe dacă avem sau nu."

Europa Liberă: După acea întâlnire, au ieșit domnii Arafat, Bănicioiu și au anunțat că spitalele din România sunt pregătite pentru a face față.

Victor Ponta: „​Și domnul Arafat, care este și acum în funcție, nu știa direct, că omul se pricepe la situații de urgență, la medicină de urgență. Probabil că asta i-au spus medicii care s-au ocupat. Dacă nu mă înșel, cel care a făcut declarația publică a fost domnul Cârstoiu. Era culmea să mă pronunț eu despre medicamente sau despre altceva. Eu spun ceea ce mi se spunea."

Europa Liberă: Nu vă simțiți responsabil...

Victor Ponta: „​Gata, eu i-am omorât!"

Europa Liberă: Dacă îmi permiteți să pun întrebarea. Nu vă simțiți responsabil că acei tineri nu au plecat mai repede în străinătate?

Victor Ponta: „​Aici e o poveste foarte clară. Sâmbătă și duminică nu a venit nimeni să vadă dacă putem sau nu să transportăm. De luni au început să vină echipe din afara țării, care au vrut să facă un triaj. Pe bună dreptate au spus „luăm doar pe cine credem noi că putem să salvăm”. Cum s-a efectuat acest triaj nu mai știu pentru am plecat din funcție și a rămas Sorin Câmpeanu prim-ministru. Sunt convins, nu e în nici un caz o acuzație, dimpotrivă, sunt convins că și Sorin Câmpeanu i-a întrebat pe medici. Sorin Câmpeanu a făcut agronomie, nu se pricepe cum nu mă pricep nici eu. Sunt convins că a făcut ceea ce medicii i-au spus. Povestea asta cu mutatul în străinătate a fost o chestie folosită politic. Nu a fost cineva care să zică „vreau să iau un pacient” și medicii din România să îi spună nu îl luați."

Victor Ponta, despre tragedia de la Colectiv
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:32 0:00

Europa Liberă: Dar nu trebuia să vină din partea statului român această solicitare către partenerii externi?

Victor Ponta: „​A venit solicitarea, dar ei, absolut normal, începând de luni au venit să evalueze situația și să spună „acest pacient nu dorim să îl luăm că moare pe drum”. Asta e o selecție pe care au făcut-o mult după ce eu am plecat din funcție. E teoria lui Vlad Voiculescu asta, prin care el spera să ajungă primar spunând cum el i-ar fi salvat pe toți dacă era el. A fost ministru și nu a salvat nici măcar un singur ars. E o teorie politică extrem de cinică. Aici e politică sută la sută."

Europa Liberă: Dar oamenii au murit din cauza infecțiilor nosocomiale.

Victor Ponta: „​Care acum nu mai există, în România nu mai este nici o infecție nosocomială, era doar pe vremea lui Ponta."

Europa Liberă: Dincolo de Ponta, era vorba de spitalele din 2015.

Victor Ponta: „​Dar acum există? Dar acum nu se mai raportează."

Europa Liberă: Poate tocmai de aceea a fost mutat acest mare ars în altă țară.

Victor Ponta: „​E foarte grav dacă la cinci ani după nu avem o secție sută la sută sigură. În 2015 să spun că nu eram pregătiți că nu avusesem așa ceva, dar după 2015 să nu îți faci o secție sigură în toată România, e foarte grav."

Europa Liberă: Problema gravă este cum statul român, cu Ponta sau alt premier, își tratează pacienții în spitalele din România.

Victor Ponta: „​Da, dar la cinci ani după o tragedie în urma căreia un guvern a plecat."

Europa Liberă: Când medicii spun că „avem de toate”, iar sistemul e pregătit, ar trebui să fie pregătit cu adevărat pentru ca oamenii să nu moară din alte motive.

Victor Ponta: „​Eu prefer să îi ascult pe medici decât pe politicienii care fac bani și iau voturi pe spinarea morților."

Europa Liberă: Simțiți că sfatul lor de atunci a fost cel optim?

Victor Ponta: „​Întotdeauna între a asculta un politician care vrea voturi și bani și a-l asculta pe medic, eu îl ascult pe medic."

  • Măsurile dorite de Pro România: Redeschidere școli, testare în masă, venit minim de criză

Europa Liberă: V-ați vaccina împotriva COVID-19?

Victor Ponta: „​Da, și eu și familia mea dacă când va apărea vaccinul îl vom face. Nu sunt de acord cu vaccinarea obligatorie, oamenii ar interpreta ca în vremuri triste. Eu și familia mea ne-am vaccina."

Europa Liberă: Pe listele Pro România se află Viorel Cataramă, o persoană care spune că asistăm la o mare conspirație în cazul pandemiei.

Victor Ponta: „​S-a îmbolnăvit și el."

Europa Liberă: De ce a apelat Pro România la astfel de personaje? Nu simțiți că legitimați această teorie a conspirației?

Victor Ponta: „​Nu, eu nu cred deloc în teoria conspirației, m-aș vaccina, cred în faptul că e o pandemie extrem de periculoasă. Cred că trebuie tratată diferit în România, nu sunt de acord cu închiderea școlilor, nu sunt de acord cu carantinarea orașelor. Altfel, sunt conștient și mă protejez cât pot. Am păreri total diferite despre COVID-19 decât Viorel Cataramă. Sută la sută diferite."

Europa Liberă: Dar l-ați acceptat pe liste pe Viorel Cataramă.

Victor Ponta: „​Da, în general cred că nu trebuie să ne omorâm între noi. La partidul comunist aveai o linie, la Pro România ai voie să trăiești, să exiști dacă ai și altă părere."

Europa Liberă: În țările din Europa numărul infectărilor a crescut foarte mult în această toamnă. Aveți un model de guvern din Europa în ceea ce privește gestionarea pandemiei?

Victor Ponta: „​Dacă aș fi premier, aș testa de zece ori mai mult decât o face guvernul actual, care nu vrea să testeze ca să nu aibă cifre care să îi afecteze scorul de pe 6 decembrie. Aș păstra școlile deschise."

Europa Liberă: Să le luăm pe rând: testarea în masă. Cum ar trebui să se întâmple?

Victor Ponta: „​În primul rând ar trebui decontate toate testele din privat. În al doilea rând să achiziționezi și să promovezi testele rapide, nu vorbesc de cele din sânge. Ar trebui să organizezi, nu cu forța, cu personalul nemedical, cum s-a făcut în Slovacia și cum se face în Austria, capacitatea de testare, în special în week-end.

Dacă mă supără ceva este că în week-end, (în România) Covid-ul își ia liber. Testăm 10.000 de persoane. Nici nu testăm, nici nu procesăm, ceea ce este total greșit. În week-end oamenii ar avea mai mult timp să se testeze, că în rest sunt la muncă. Programul național de testare presupune așa: decontarea și în privat, testele rapide și organizarea unei testări naționale de tipul celei din Slovacia. Foarte mulți cred că s-ar testa. În felul acesta i-ai găsi pe cei care sunt asimptomatici și ai putea să tratezi focare. Aș organiza acest program național de testare la școli, la cei care se ocupă de serviciile de comerț, mă refer la cei din supermarket, la cei care fac delivery, aș face din testarea națională principalul mod de luptă împotriva pandemiei."

Europa Liberă: Poziția dumneavoastră este că școlile ar trebui redeschise?

Victor Ponta: „​Categoric da. În special grădinițele, școlile primare și gimnaziale. La liceu poți să faci un sistem hibrid. Mă uit pe studiile făcute în Anglia, Franța, apropo de efectul lockdown-ului la școli în primăvară. Deja performanțele școlare din toamnă sunt catastrofale, este o cădere uriașă, în special cu cât copiii sunt mai mici. Grădinițe, școală primară, gimnaziu ar trebui să rămână deschise. Am fost în școli, am văzut că au dat bani, au plexiglas, investițiile sunt acolo, aș testa profesorii, care oricum sunt dispuși să facă chestia asta și aș păstra aceste școli deschise pentru bine elevului, al profesorului și pentru binele părinților. Dacă aș fi la guvernare, aș cere redeschiderea școlilor."

Europa Liberă: Și dacă partenerii de guvernare ar spune nu.

Victor Ponta: „​Asta e o condiție absolut obligatorie din partea Pro România ca noi să votăm un nou guvern."

Europa Liberă: Să redeschidă școlile?

Victor Ponta: „​Da. Să aibă un calendar foarte clar. Dacă apare un focar într-o școală sau clasă, evident că o închizi pe o perioadă de trei-cinci zile. Dar nu să închizi toate școlile."

Europa Liberă: Cum percep copiii dumneavoastră închiderea școlilor?

Victor Ponta: „​Foarte rău. La început s-au bucurat, ce bine că mai stau pe acasă, că se trezesc mai târziu. Până și ei spun „vreau la școală, vreau să îmi văd profesorii”, că una e să îi vezi pe tabletă și alta e să îi vezi în realitate, vor să își vadă colegii și noi ca părinți am dori să nu îi mai vedem stând cu ochii în tabletă și în telefon. Acesta e deja un caz fericit. Copiii mei, cei care trăiesc în București, Cluj, Iași, Timișoara, în orașe mai bogate sau unde primăriile au bani mai mulți, dar România adevărată nu este doar în aceste orașe. În majoritatea orașelor mici, la sate, copiii nu au nici tabletă, nici smartphone, nici internet. Pur și simplu îi distrugem."

Europa Liberă: Vi s-ar părea o idee utilă înghețarea anului școlar?

Victor Ponta: „​Nu, ar fi o uriașă greșeală. Aș prefera să meargă în sistemul fizic la școală pentru că sistemul online e un sistem fake de educație la vârste mai mici. La universitate se poate face online, nu la medicină. Liceul poți să faci online, mai puțin clasa 12-a. De la clasa a opta în jos, prezența fizică e esențială."

Europa Liberă: Ce măsuri economice ați lua pentru 2021?

Victor Ponta: „​Două măsuri: venitul minim de criză, pentru cei care au venituri sub 2.000 de lei pe membru al familiei diferența ar urma să o primească în vouchere și bani. Eu sunt convins că nu vor crește pensiile și salariile la anul, indiferent de ce e în programul PNL.

Fac o paranteză, PSD și PNL au programe de guvernare de parcă o să avem un boom economic. Noi am venit cu program de criză: venit minim și sprijin economic de criză pentru IMM-uri. Suspendarea plății taxelor și impozitelor pe activitățile care nu funcționează cu condiția păstrării numărului de personal. Am cerut testarea națională, deschiderea școlilor și revenirea la legea 223/2015 care îi privește pe militari. Cred că guvernul Tudose a dat niște ordonanțe care au mutilat legea, iar guvernul Orban a promis. Legea se referă la statutul personalului militar."

Europa Liberă: V-ați pronunțat public pentru amânarea alegerilor parlamentare.

Victor Ponta: „​La alegerile locale m-am pronunțat, acum mi-a fost foarte clar că „hai să le facem”. Dacă nu am amânat alegerile locale, nu mai avea rost să le amânăm pe cele parlamentare. Alegerile locale au pus gaz pe focul pandemiei, așa că să le facem pe cele generale."

Europa Liberă: În această campanie oamenii pot să fie informați?

Victor Ponta: „​Nu, e un fake de campanie. PNL și PSD au dorit să nu se facă o campanie, ei au o structură politică, au și resursele financiare cele mai mari, au acces și la media prin aceste resurse. Orice face premierul apare la televizor, domnul Iohannis face și el campanie. Cred că nu este o adevărată campanie, oamenii sunt foarte puțin informați."

Europa Liberă: În lume au loc campanii electorale și acum, în pandemie.

Victor Ponta: „​Vă referiți la America? Din păcate, America a ajuns la 250.000 de morți de COVID. S-ar putea, aici nu judec eu America, dar campania s-ar putea să fi avut același efect ca și campania de la noi de la locale.

Ce mă supără cel mai tare, dar rămân cu supărarea, este că nu există dezbateri. Sunt trei candidați asumați la funcția de prim-ministru. Mi-aș dori să existe o dezbatere, domnul Cioloș nu știu dacă este în România, domnul Orban nu vrea dezbateri. Suntem țara care a avut ultima dezbatere politică în 2014. Până și în America, când au fost ei aproape să se bată Biden cu Trump, au făcut dezbatere. Lipsa dezbaterii arată că nu este o adevărată campanie. Dacă prezența la vot o să fie foarte scăzută din cauza pandemiei ne întoarcem la vechea problemă: care este legitimitatea."

Europa Liberă: Întrebat de Europa Liberă, premierul Orban a răspuns că potrivit sondajelor pe care le are prezența la vot o să fie cu cinci procente mai mare decât în 2016.

Victor Ponta: „​Dacă e așa, atunci e în regulă."

Europa Liberă: Dacă vom avea o prezență aproximativ egală cu cea din 2016...

Victor Ponta: „​Atunci înseamnă că nu a influențat pandemia în niciun fel. Pentru Pro România, prezența e importantă. Pentru un partid sub 10%, contează voturile mai mult decât pentru unul peste 25%."

  • Prețul plătit de partide în campanie: până la 6.000 de euro pentru un minut de apariție la televizor

Europa Liberă: Alegerile locale au fost de trei ori mai scumpe decât cele din 2016. Pe ce au cheltuit partidele atât de mulți bani?

Victor Ponta: „​Pentru că au putut. Pe media, televiziunile sunt foarte scumpe și acum."

Europa Liberă: Ce înseamnă scump?

Victor Ponta: „​Am datele de la CNA. Cred că cel mai scump minut este la Digi24, 6.000 de euro minutul. Celelalte televiziuni, peste 3.000 de euro. Asta înseamnă că o emisiune de 30 de minute e mai scumpă decât un Mercedes."

Europa Liberă: Pentru ca dumneavoastră să apăreți la o televiziune într-o dezbatere electorală sau pentru a vă promova un program politic trebuie să plătiți?

Victor Ponta: „​Da, conform CNA trebuie să plătești."

Europa Liberă: Și aveți 6.000 de euro înmulțit cu 30 de minute?

Victor Ponta: „​Nu am ajuns la Digi24 până acum, sper să ajung."

Europa Liberă: Din acest motiv nu ați ajuns?

Victor Ponta: „​Da, este scump. Aș vrea să vorbesc la Digi24 pentru că este un public care mă interesează și pentru care am ce spune. Este o campanie scumpă în special pe zona de media."

Europa Liberă: Ați dat cel mai scump exemplu. Unde ați intrat până acum ați plătit pentru a vorbi?

Victor Ponta: „​Toate emisiunile din perioada campaniei pentru toți candidații sunt în baza deciziei CNA."

Europa Liberă: Contracost?

Victor Ponta: „​Da. Singurul care nu plătește este domnul Iohannis, dar care apare cel mai mult."

Europa Liberă: La televiziunea publică nu plătiți.

Victor Ponta: „​Aveți dreptate, la TVR, nu, am fost o singură dată la TVR."

Europa Liberă: Vi se pare corectă abordarea televiziunilor de a cere sume foarte mari știind că altfel nu vă puteți promova?

Victor Ponta: „​Dacă au dreptul, sunt instituții private."

Victor Ponta despre câți bani plătesc partidele pentru a se promova la televiziuni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:51 0:00

Europa Liberă: Nu există aici o legătură și cu subvenționarea partidelor de către stat? Subvenția a crescut foarte mult în ultimii ani. Știind că partidele au bani în cont, televiziunile pot cere astfel de sume.

Victor Ponta: „​Pro România primește acum 10% din ce primește PSD ca subvenție. Sunt convins că vom lua mult mai mult de 10% din voturile PSD. Politica, din păcate, înseamnă resurse financiare."

Europa Liberă: Sunteți de acord ca subvenția partidelor pentru următorii trei ani în care nu vom avea campanii electorale să scadă substanțial?

Victor Ponta: „​Da, a scăzut în 2020 cu 30%. Să vină Ministerul de Finanțe cu calcule, dar sigur nu ai nevoie în 2021, 2022, 2023 sumele pe care le-ai avut în 2020."

  • De ce și-a schimbat V. Ponta părerea despre Maia Sandu

Europa Liberă: Cum credeți că vor evolua relațiile cu Republica Moldova după alegerea Maiei Sandu?

Victor Ponta: „​Sunt două variante. Dacă dincolo de dragoste asta bruscă pe care a descoperit-o toată lumea duminică seară și a uitat-o marți pentru Moldova, România să facă ce am făcut în 2014: grădinițe, microbuze școlare, SMURD, gazoduct, teatru. Dacă o ajută pe Maia Sandu, atunci relațiile vor evolua într-o direcție foarte bună. În 2014 a fost pentru prima dată când peste 50% din populația Moldovei zicea că România este cel mai bun partener.

Dacă dincolo de pupături și flori nu o să facem nimic pentru Moldova, cum nu am făcut nimic în ultimii cinci ani, probabil că moldovenii vor spune după câțiva ani: domne, am mers cu Maia Sandu spre România, spre Europa și ne-a fost rău. În 30 de ani cei de peste Prut au primit o mulțime de pupături și de laude, decorații. Pe vremea lui Dragnea, am votat în Parlament o rezoluție privind sprijinul pentru Republica Moldova și am spus: „nu votați rezoluția, dați-le un milion de euro să își cumpere ce au nevoie, medicamente”. Un exemplu concret, poate îi ajutăm cu teste, știu că este un dezastru din punctul ăsta de vedere în Moldova, poate îi ajutăm pe partea de SMURD. Mi s-a părut că entuziasmul ăsta fabulos de luni a fost doar ca să acopere nenorocirea de la Piatra Neamț. Nu am văzut un sprijin concret. Dacă nu mă înșel, domnul Iohannis este de șase ani președinte și nu a fost vreodată în vizită în Republica Moldova. Va face o vizită în al șaptelea an, e așa departea Moldova asta? Și în Noua Zeelandă cred că ajungea mai ușor."

Europa Liberă: În 2016 nu aveați o opinie foarte bună despre Maia Sandu. V-ați schimbat-o?

Victor Ponta: „​Eu cred că s-a schimbat ea și sper să aibă succes. Oricum între ea și Dodon, pe ea trebuiau să o voteze oamenii. Sper că și ea s-a schimbat, și eu m-am schimbat. Am avut niște dispute politice. Pe atunci, în 2016, singurul proiect al Maiei Sandu era cu DNA-ul. Acum văd că a uitat de DNA, ceea ce e bine, vorbește despre pro-Europa, vorbește de dezvoltare. Cred că a învățat și ea mult din experiența de prim-ministru."

  • Cum a ajuns premierul Ponta să negocieze obiective de interes strategic cu China

Europa Liberă: Premierul Orban a declarat pentru Europa Liberă că nu își dorește ca Huawei să fie un partener pentru licitația 5G. Care este poziția dumneavoastră față de o posibilă excludere a Huawei din această licitație?

Victor Ponta: „​Dacă este o decizie politică, o va pune în practică. Hai să fim serioși, problema a fost între administrația americană și cea chineză. Noi dacă suntem puși la mijloc, ținem cu americanii, e normal. Poate cu noua administrație americană lucrurile se vor schimba și nu aș vrea să rămânem noi de fraieri. Domnul Orban a spus ce a zis și administrația americană Trump. Dacă sunt obligat să aleg, înțeleg poziția de a fi alături de America. Altfel, aș dori să avem cât mai repede 5G, avem 5G în București pe tehnologie Huawei și o folosim toți. Poate se înțeleg americanii cu chinezii."

Europa Liberă: România a semnat un Memorandum cu SUA.

Victor Ponta: „​Da, dar poate se înțeleg mama cu tata și nu îl mai bat pe copil. Atunci ar fi foarte bine."

Europa Liberă: Președintele Klaus Iohannis afirma la finele anului trecut că nu își dorește ca Huawei să participe la licitația pentru 5G.

Victor Ponta: „​Atunci nu va participa, dacă așa a zis președintele Iohannis. Eu mi-aș dori ca America cu China să se înțeleagă că e spre binele omenirii. Când se ceartă nu ne e bine."

Europa Liberă: Pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și modernizarea reactorului 1, guvernul Orban a decis să nu apeleze la companiile din China. Dumneavoastră ați semnat în 2013 o scrisoare de intenție cu o firmă din China.

Victor Ponta: „​Era un proiect mai vechi, eu am încercat să îl pun în practică."

Europa Liberă: De ce ați ales China?

Victor Ponta: „​Dintr-un motiv simplu, ca la Adam și Eva, erau singurii. Și acum sunt singurii care vin cu banii lor. Mi-e clar că nu se mai fac reactoarele 3 și 4, sper doar ca România să compenseze această parte cu alte surse de energie. Ce e rău este că nu se mai face nici exploatarea din Marea Neagră. Așa se face politica, cei care trebuie să mă înjure spun că am semnat cu China, dar au uitat că eu am semnat cu Exxon. Am fost la Houston și am semnat cu Exxon. De aia am devenit imun la chestii politice. Când am semnat cu Huawei sunt un trădător, un monstru, când am semnat eu în 2013 știam eu că o să fie Trump președinte și o să se certe cu China? Toată lumea semna cu Huawei sau China în 2013, toată Europa. Când am semnat cu Exxon, s-a uitat că eu am făcut proiect cu Exxon. Proiectul s-a terminat, din păcate. Nu mai vine Exon. Nu are altcineva capacitatea tehnologică și financiară a lui Exon. Nu vom scoate gaze din Marea Neagră în următorii 10-15 ani. Turcii vor scoate."

Victor Ponta explică de ce a ales China ca partener comercial
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:04 0:00

Europa Liberă: A fost și o opoziție a PSD și a lui Liviu Dragnea de a nu lăsa aceste exploatări în Marea Neagră.

Victor Ponta: „​Dragnea e principalul vinovat, dar cine era prim-ministru? Tudose, nu? Cine era viceprim-ministru? Ciolacu. Mie îmi place că ei au scăpat de toate dând pe Dragnea. Au greșit toți atunci și le-am spus chestia asta. Eram deja dat afară din PSD, puteam să le spun liniștit că își bat joc de un proiect pe care eu l-am pornit. M-am suit în avion de la New York, m-am dus la Houston. Pierderea pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și cu exploatarea din Marea Neagră schimbă total strategie energetică a României și din ceea ce putea să fie România, un exportator de energie, rămânem un importator net de energie. E adevărat că prețurile la energie pe plan mondial au scăzut și atunci simțim mai puțin efectul."

Europa Liberă: Guvernul Orban a vorbit despre aceste proiecte din nou după vizitele externe.

Victor Ponta: „​Vreți părerea mea sau trebuie să fiu demagog ca Orban? Evident că nu se vor face, că e vorba de banii noștri, chinezii veneau cu banii lor. Din banii noștri să dăm 6-7 miliarde, pe care nu îi avem, ca să facem încă două grupuri la Cernavodă, nu se va face. Sper, că nu merită, nu are sens să dai de la buget șapte miliarde de euro pentru două grupuri."

Europa Liberă: Ați vorbit mai devreme despre acest război economic între SUA și China. Cum ar trebui să se poziționeze România?

Victor Ponta: „​Noi nu avem de ales, ne poziționăm alături de America, că e partener strategic, dar pentru omenire dacă încetează acest război comercial, economic și politic sau intră în niște parametri normali pentru cele două mari puteri, e mai bine. Între un război drept și o pace strâmbă, e mai bună pacea strâmbă."

Europa Liberă: Care sunt așteptările de la noua administrație din SUA pentru România?

Victor Ponta: „​A câștigat Biden. E un mare avantaj, Biden cunoaște România, știe despre noi, nu ne confundă cu Budapesta, a fost de mai multe ori, am fost și eu la Casa Albă. Unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi a fost ambasador în România, cred că relațiile vor evolua foarte bine. Așteptările sunt optimiste, mai ales pentru mine că am fost definit la o televiziune ca șeful mafiei lui Biden din România. Dacă tot sunt șeful mafiei lui Biden, sigur televiziunea respectivă după ce a câștigat Biden a șters titlul, dar l-am păstrat eu. Dacă tot sunt șeful mafiei lui Biden, de-abia aștept."

Europa Liberă: În final, aș vrea să vă pun câteva întrebări la care aș dori să răspundeți scurt. Îl veți retrage pe Nicolae Bănicioiu din conducerea Camerei Deputaților?

Victor Ponta: „​Nu. Dacă vrea el să se retragă, să se retragă.

Europa Liberă: Cum l-ați descrie pe Marcel Ciolacu?

Victor Ponta: „​Un om care ar putea să facă mai mult decât face acum."

Europa Liberă: Gabriela Firea?

Victor Ponta: „​Putea să facă mai mult ca primar și dacă iese din obsesia înfrângerii îi va prinde foarte bine."

Europa Liberă: Vasile Dîncu?

Victor Ponta: „​Unul dintre cei mai educați și inteligenți oameni din politică, dar nu cred că face politică pentru politică. Îi place să fie și în guvernul Cioloș și în alt guvern. Îi apreciez erudiția, educația și sunt puțini lideri la nivelul acesta."

Europa Liberă: Sorin Grindeanu?

Victor Ponta: „​Îi urez succes alături de cei care l-au făcut securist și l-au dat afară."

Europa Liberă: Mihai Tudose?

Victor Ponta: „​Un escroc, un escroc politic și o persoană care nu se controlează deloc. Un pericol pentru Ciolacu care stă toată ziua cu el la masă, dar e problema lui. Și eu am avut mână proastă la cei cu care m-am înconjurat, se pare că se moștenește asta."

Europa Liberă: Paul Stănescu?

Victor Ponta: „​Uh. Ultimul baron dinozaur după plecarea lui Oprișan."

Europa Liberă: Anca Alexandrescu?

Victor Ponta: „​Nu vorbesc despre foștii colaboratori. Sunt oameni cărora le-am făcut numai bine și care au făcut o pasiune negativă la adresa mea. Nu pot să înțeleg, dar nu mă preocupă."

Europa Liberă: Crin Antonescu?

Victor Ponta: „​O mare pierdere pentru politica din România, cred că dacă ar fi rămas în 2014 și ar fi candidat la prezidențiale, ar fi câștigat și ar fi fost un președinte mai bun decât Klaus Iohannis. Istoria nu se scrie cu dacă."

Europa Liberă: Klaus Iohannis?

Victor Ponta: „​Președintele țării, președintele nostru, nu cred că știe să ne scoată din criza economică și socială în care suntem."

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 1:06:54 0:00

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG