Linkuri accesibilitate

Dacian Cioloș acuză Guvernul că tratează iresponsabil problema importului de cereale din Ucraina


Dacian Cioloș acuză Guvernul că tratează iresponsabil problema importului de cereale din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:27:18 0:00

Fost comisar pentru Agricultură al UE, Dacian Cioloș, spune la Europa Liberă că Guvernul este iresponsabil în privința cerealelor ucrainene care tranzitează România, deoarece a auzit că o parte dintre aceste cereale ar ajunge ilegal la fermierii români.

În septembrie 2023, România și Ucraina au decis că importul/exportul de cereale ucrainene nu se va mai face decât pe baza licențierii firmelor implicate în tranzacții.

Cu toate acestea, europarlamentarul român Dacian Cioloș spune că cereale ucrainene ar rămâne ilegal în România din cauza coruperii unor vameși.

„Camioane care circulă de la 50 km de la frontieră în România până la 50 km dincolo de frontieră să ducă aducă cereale. Mai închid ochii vameșii, că sunt cantități mai mici. Azi un camion, mâine un camion... se adună, pot să aibă un un impact”, explică el.

În interviul pentru Europa Liberă, fostul premier mai spune că actualii lideri ai blocului comunitar își vor flexibiliza pozițiile legate de politicile agricole și verzi ale blocului comunitar, iar liderii UE au găsit noi sume pentru despăgubirea fermierilor afectați de importul cerealelor din Ucraina.

Comisia Europeană a acceptat deja, pe 31 ianuarie, sub presiunea protestelor fermierilor, inclusiv lângă sediul său de la Bruxelles, să prelungească derogarea de la obligația respectării regulii ca o parte din terenul agricol să fie lăsat necultivat în fiecare an.

Fostul comisar european Dacian Cioloș mai spune că liderii politici ai Uniunii Europene nu au ținut cont în ultimii ani de crizele ce au urmat după ce au adoptat planul strategic de transformare a blocului comunitar într-un spațiu mult mai curat.

„Au fost forțate mai multe astfel de măsuri fără să existe un studiu de impact și pe potențialul evoluției economice și a problemelor sociale de care agricultorii trebuie să țină cont”, spune Dacian Cioloș.

„A fost menținut acel plan foarte ambițios, care n-a fost corelat cu contextul economic. Ce capacitate au fermierii să se alinieze la aceste noi norme de mediu, cu prețuri la materia primă, cu prețuri la produsele agricole mai scăzute și cu costuri de producție mai ridicate”, completează el.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG