Linkuri accesibilitate

Zboruri din SUA, Europa și Australia – oprite din cauza unei erori a Microsoft. Șapte curse anulate pe Aeroportul Otopeni


Pasagerii așteaptă la Aeroportul Barajas din Madrid, în timp ce operatorul spaniol de aeroporturi a anunțat un „incident” informatic la toate aeroporturile spaniole care ar putea cauza întârzieri ale zborurilor. 19 iulie 2024
Pasagerii așteaptă la Aeroportul Barajas din Madrid, în timp ce operatorul spaniol de aeroporturi a anunțat un „incident” informatic la toate aeroporturile spaniole care ar putea cauza întârzieri ale zborurilor. 19 iulie 2024

Întreruperi masive ale comunicațiilor IT afectează companiile aeriene, mass-media și băncile la nivel global. Multe curse aeriene au fost reținute la sol. Microsoft, ale cărei sisteme sunt afectate, spune că ia măsuri de atenuare a efectelor.

Ce știm până acum despre pana IT

  • Specialiștii spun că problemele care au dus la căderea sistemelor de operare Windows ale Microsoft ar fi fost cauzate de o actualizare realizată de firma Crowdstrike. Actualizarea ar fi oprit funcționarea sistemului de operare Windows.
  • Compania transmite că ia măsuri de atenuare a problemelor apărute în sistemele IT.
  • Peste 1.000 de curse aeriene au fost afectate la nivel global, potrivit unei estimări Cirium, furnizor global de date legate de aviație.
  • De pe Aeroportul Otopeni, șapte curse au fost anulate.
  • Bănci și companii de telecomunicații din Australia, Noua Zeelandă, India și Africa de Sud au avertizat clienții cu privire la întreruperile serviciilor.

Actualizare 17:43 - Expert: ar putea dura săptămâni până la revenirea completă a sistemului

Expertul în industrie Adam Smith, de la BCS (Institutul Chartered pentru IT), a avertizat că ar putea dura chiar „săptămâni” până când toate computerele și sistemele să fie complet restaurate.

„Remedierea va trebui aplicată pe multe computere din întreaga lume. Deci, dacă computerele primesc ecrane albastre și bucle nesfârșite, ar putea fi mai dificil și poate dura zile și săptămâni”, a spus Smith.

Actualizare 17:35 - Cotele CrowdStrike scad cu mai mult de 13%

Acțiunile CrowdStrike s-au prăbușit în tranzacții, scăzând cu peste 13%. Acțiunile Microsoft au scăzut cu peste 1%.

CrowdStrike oferă capabilități de securitate cibernetică pentru clienții întreprinderilor din întreaga lume.

Actualizare 17:25 - Directorul executiv al CrowdStrike regretă „profund” impactul global al actualizării software defecte


George Kurtz, fondatorul și directorul executiv al companiei de securitate cibernetică CrowdStrike, a declarat pentru TNB Today Show că compania sa regretă „profund” impactul pe care l-a provocat asupra clienților actualizarea defectuoasă a software-ului.

Kurtz a declarat că problema s-a rezumat la o eroare într-o singură actualizare. „Am identificat acest lucru foarte repede și am remediat problema”, a spus el, adăugând că CrowdStrike acum „lucrează cu fiecare client pentru a ne asigura că îi putem readuce online”.

Kurtz a spus că a existat o „interacțiune negativă” între actualizare și sistemul de operare Microsoft, care a provocat apoi blocarea computerelor, declanșând întreruperea globală, care rămâne în curs de desfășurare.

Întrebat cum ar putea o actualizare defectuoasă să provoace un asemenea haos global, el a spus: „Trebuie să ne întoarcem și să vedem ce s-a întâmplat aici, sistemele noastre caută mereu cele mai recente atacuri ale adversarilor care sunt acolo.”

El a precizat că nu există nicio posibilitate să fi fost un atac cibernetic. Cu toate acestea, deși problema a fost identificată și a fost emisă o remediere, Kurtz a spus că „ar putea fi ceva timp pentru unele sisteme” să revină la normal, subliniind că acestea nu „se vor recupera doar automat”.

Actualizare 17:00

Până acum, potrivit Aeroportului Otopeni, șapte curse aeriene au fost anulate. Patru care ar fi trebuit să decoleze (Roma, 13:20; Charleroi, 18;55, două curse spre Munchen, 19:20) și trei care ar fi trebuit să sosească (Roma, 12:30; două curse de la Munchen, 18:40)

Actualizare 14.30

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis într-un comunicat prin care explică ce pot face utilizatorii de sisteme Windows care au instalate și programul CrowdStrike care a creat blocajele de funcționare la nivel global.

Astfel, DNSC indică următorii pași:

„1. Porniți Windows în modul de siguranță
2. Navigați la directorul din Explorer C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike
3. Localizați fișierul C-00000291*.sys, faceți clic dreapta și redenumiți-l C-00000291*.renamed
4. Porniți host-ul în mod normal.”

Potrivit paginii de internet a Aeroportului Otopeni, au fost anulate și zborurile Aeroitalia 3114 Fiumicino-Henri Coanda si 3115 Henri Coanda - Fiumicino.

Actualizare 14.00

O cursă Wizz de la București (Otopeni) la Paris (Beauvais), programată să decoleze la 16.45 a fost anulată.

Anterior, o cursă Ryanair de la București (Otopeni) la Berlin (Schönefeld), programată să decoleze la 13.15 a fost, de asemenea, anulată.

În Franța, comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris a transmis vineri că întreruperea cibernetică globală îi încetinește operațiunile, dar impactul a fost limitat. Astfel, vânzările de bilete nu au fost afectate înainte de Olimpiada care încep peste o săptămână.

Actualizare 13.30

Într-un mesaj pe rețeaua X, președintele și directorul CrowdStrike, George Kurtz, anunță că eroarea care a afectat rețelele Microsoft „nu este un incident de securitate sau un atac cibernetic”.

„Problema a fost identificată, izolată și a fost implementată o soluție”, scrie George Kurz.

Acțiunile companiei de securitate cibernetică CrowdStrike au scăzut vineri cu aproximativ 20% în tranzacționarea pre-piață pe Wall Street, pe fondul implicării în întreruperea masivă a IT care a lovit companii și aeroporturi din întreaga lume, scrie AFP.

La rândul său, Guvernul german declară că nu a văzut niciun semn că întreruperile sistemului IT care afectează țările din întreaga lume sunt rezultatul unui atac cibernetic, transmite dpa.

Oficiul Federal pentru Securitatea Informațiilor este în contact cu toate agențiile relevante și monitorizează evoluțiile, au transmis autoritățile germane, care au precizat că firmele din Germania, inclusiv operatorii de infrastructură critică (energie, transport și trafic, administrație publică, spitale, apă potabilă, telecomunicații), au fost afectate de întreruperile IT, dar nu a oferit detalii.

Actualizare 13.00

Compania WizzAir anunță pasagerii să ajungă la aeroport cu cel puțin 3 ore înainte de ora zborurilor programate pentru 19 iulie. Compania transmite că sunt așteptate potențiale perturbări din cauza întreruperii continue a sistemului IT global.

WizzAir anunță că nu sunt disponibile:

• Website-ul și aplicația mobilă Wizz Air;
• Sistemul de rezervare;
• Sistemul de check-in online și afișarea cărții de îmbarcare;
• Centrele de contact – rezervări noi și modificări ale celor existente.

Până la ora acestei actualizări, șapte zboruri Wizz au plecat cu întârziere pentru destinațiile Abu Dhabi (întârziere estimată - o oră), Bologna (întârziere - 50 min). Tenerife (întârziere estimată - o oră și 10 min), Memmingen (întârziere estimată - 45 min), Bari (întârziere estimată - două ore și jumătate), Dortmund (întârziere estimată - două ore), și Basel (întârziere estimată - două ore).

Actualizare 11.50

Zborurile se reiau parțial pe aeroportul din Berlin după întrerupere, a anunțat un purtător de cuvânt, potrivit AFP.

O sursă de securitate a guvernului britanic spune că nu tratează întreruperea globală a serviciilor IT ca pe o problemă de securitate cibernetică.

Aeroportul din Hong Kong a transmis că companiile aeriene afectate de întreruperea IT a companiei Microsoft au trecut la check-in manual, dar că operațiunile de zbor nu au fost afectate.

Swiss International Air Lines a anunțat vineri că sistemele sale nu au fost afectate de întreruperea IT globală, dar operațiunile de zbor elvețiene au fost afectate din cauza perturbărilor apărute la companiile partenere și la controlul traficului aerian.

Până în prezent, două zboruri de la Zurich la Berlin și înapoi au fost anulate, iar întârzierile și alte anulări de zboruri sunt de așteptat în unele cazuri, a mai transmis compania, scrie Reuters.

O casă de marcat arată ecranul albastru la un magazin din Sidney afectat de pana IT.
O casă de marcat arată ecranul albastru la un magazin din Sidney afectat de pana IT.

Actualizare 11.30

Clinica universitară germană din Schleswig-Holstein transmite că ambele spitale, din Kiel și Luebeck, sunt afectate de întreruperea IT.

Spitalele din nordul Germaniei și-au anulat operațiile elective programate pentru vineri, din cauza problemelor de IT. Îngrijirea pacienților și serviciile de urgență sunt menținute, a anunțat Clinica Universitară din Schleswig-Holstein.

Aeroportul Hamburg spune că serviciile IT ale patru companii aeriene au fost afectate de problema Crowdstrike, dar că perturbările sunt gestionabile.

Compania aeriană germană Lufthansa a transmis că este afectată în mică măsură de întreruperea sistemelor de comunicații IT.

Cel mai mare terminal de containere din Polonia, Baltic Hub din orașul nordic Gdansk, este afectată, scrie BBC. Baltic Hub a cerut companiilor să nu trimită containere în port.

American Airlines, cea mai mare companie aeriană din lume după numărul de pasageri, a declarat pentru BBC că niciun zbor nu are voie să decoleze și că este în contact cu toate zborurile care sunt în prezent în aer. Compania aeriană spune că lucrează cu firma de securitate IT pentru a remedia problema cât mai repede posibil. Compania aeriană transportă în medie 578.000 de pasageri pe zi.

Ce ar fi cauzat probleme

Problemele care au dus la căderea sistemelor de operare Windows ale Microsoft ar fi fost cauzate de o actualizare realizată de firma de software Crowdstrike. O actualizare a unui programal companiei – care produce sisteme antivirus – ar fi afectat funcționarea Windows. Compania spune într-una dintre actualizările de pe platforma de asistență că a identificat problema din spatele întreruperii masive globale de Windows și spune că este o problemă cu „implementarea conținutului”.

Actualizare 11.15

Specialiștii se așteaptă la un impact „enorm”

Expertul Toby Murray de la Universitatea din Melbourne a declarat pentru AFP pentru că există indicii că problema a fost legată de un instrument de securitate numit CrowdStrike Falcon.

„CrowdStrike este o companie globală de securitate cibernetică și informații despre amenințări”, a explicat Murray.

„Falcon este ceea ce este cunoscut sub numele de platformă de detectare și răspuns la nivel de punct final, care monitorizează computerele pe care este instalat pentru a detecta intruziunile și pentru a răspunde la acestea”.

Jill Slay, cercetător în domeniul securității cibernetice la Universitatea din Australia de Sud, a declarat că impactul global al întreruperilor va fi probabil „enorm”.

Actualizare 11.05

Zboruri întârziate

Aeroportul Henri Coandă (Otopeni) transmite că din cauza acestei probleme a Microsoft - au fost afectate o cursă București-Istanbul a companiei Turkish Airlines și o cursă Ryan Air. Problemele au fost remediate, iar la ora 11:00 erau întârzieri, atât la plecări, cât și la sosiri, spune purtătorul de cuvânt al Aeroportului pentru Europa Liberă

Aeroportul din Praga e afectat de întreruperea sistemului global de check-in utilizat de un număr mare de companii aeriene. Unele plecări sunt întârziate.

La aeroportul din Düsseldorf, procesele de check-in și îmbarcare ale Eurowings sunt perturbate din cauza unei defecțiuni IT.

Sistemul de rezervare din sistemul public de sănătate din Marea Britanie e offline, au declarat oficialii medicali pe platforma X.

De asemenea, scanere automate de îmbarcare pe aeroportul din Edinburgh din Marea Britanie nu funcționează, transmite Reuters. Aeroportul din Edinburgh verifica manual biletele de îmbarcare.

Știrea inițială

În Marea Britanie, companiile feroviare anunță că se confruntă cu „probleme IT pe scară largă”, iar postul de televiziune Sky News a anunțat că nu a putut să transmită în direct.

Sistemele informatice ale Bursei de Valori din Londra se confruntă de asemenea cu întreruperi.

În Germania, aeroportul din Berlin a anunțat că a anulat toate zborurile până la ora locală 10:00, din cauza unor „defecțiuni tehnice”.

În Spania, mai multe aeroporturi au anunțat incidente asemănătoare.

În Statele Unite, toate zborurile mai multor companii aeriene majore din SUA – inclusiv Delta, United și American Airlines – au fost reținute la sol vineri dimineață din cauza unei probleme de comunicare, potrivit Administrației Federale a Aviației.

În Australia, gigantul de telecomunicații din Australia, Telstra Group, a fost afectat de perturbări. Zboruri au fost reținute la sol pe aeroportul din Sydney.

Microsoft ia „măsuri de atenuare”

Microsoft a declarat că serviciul său de cloud Azure este afectat pentru unii clienți din centrul Statelor Unite. Sunt înregistrate „inclusiv eșecuri cu operațiunile de gestionare a serviciilor și conectivitatea sau disponibilitatea serviciilor”, a transmis compania.

Microsoft a declarat că a determinat cauza și lucrează pentru a o remedia și că ia „măsuri de atenuare” după problemele legate de servicii, relatează agenția de știri AFP.

Știre în curs de actualizare.

Articol redactat cu informații oferite de Reuters, AFP, AP, CNN și BBC.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG