Linkuri accesibilitate

Cehia, Polonia și Germania estică, amenințate de inundații


Pompierii montează barierele anti-inundație pe insula Kampa de la Praga, în vecinătatea Podului Carol (vizibil printre două clădiri, în plan secund, în dreapta), vineri, 13 septembrie. Cehii se așteaptă ca ploile să țină tot weekendul.
Pompierii montează barierele anti-inundație pe insula Kampa de la Praga, în vecinătatea Podului Carol (vizibil printre două clădiri, în plan secund, în dreapta), vineri, 13 septembrie. Cehii se așteaptă ca ploile să țină tot weekendul.

Autoritățile din Republica Cehă, Polonia și landul est-german Saxonia se pregătesc de vineri pentru posibile ploi extreme și inundații în următoarele zile.

În urma unei prognoze a Institutului Hidrometeorologic ceh, autoritățile de la Praga au dat drumul apei, la mai multe baraje, pentru a crea capacitate, ca măsură de precauție.

La centrala hidroelectrică Vrane de pe râul Vltava, la sud de Praga, debitul a fost mărit de la 40 la 120 de metri cubi pe secundă. Acest lucru afectează râul Elba, care converge cu Vltava la Mělník, determinând creșterea nivelului apei la ecluza de la Ústí nad Labem, la aproximativ 50 de kilometri sud de orașul german Dresda.

Autoritățile din Dresda făceau între timp eforturi vineri (13 septembrie) să îndepărteze din râul Elba înainte de posibilele inundații o porțiune de o sută de metri din podul Carola, căzut în apă săptămâna aceasta.

Oamenii urmăresc de la distanță, sub umbrele, la Dresda lucrările de scoatere din Elba a porțiunii căzute din Podul Carola, la 13 septembrie.
Oamenii urmăresc de la distanță, sub umbrele, la Dresda lucrările de scoatere din Elba a porțiunii căzute din Podul Carola, la 13 septembrie.

Situația ar putea deveni critică și în estul Cehiei, unde au fost depuse eforturi similare pentru a crea spațiu în lacurile de acumulare: „Situația la care ne așteptăm în următoarele patru, poate cinci zile este, din păcate, foarte asemănătoare cu situația din timpul inundațiilor majore din 1997 și 2002”, a avertizat ministrul ceh al mediului, Petr Hladík, citat de dpa.

Ministrul ceh de interne, Vit Rakušan, a cerut ca adunările publice planificate pentru următoarele zile să fie anulate în cazul în care siguranța nu poate fi garantată, în special din apropierea râurilor și pârâurilor. Toți cei care locuiesc în zone inundabile sunt sfătuiți să aibă pregătite bagajele de evacuare.

Autoritățile din Polonia se pregătesc, de asemenea, de vreme rea în următoarele zile. Potrivit Institutului Meteorologic din Polonia (IMGW), cel mai înalt nivel de alertă - 3 - este în vigoare pentru provinciile Silezia Inferioară, Silezia și Opole din cauza precipitațiilor continue preconizate.

În orașul Wrocław, primarul Jacek Sutryk a convocat o echipă de criză deoarece se așteaptă ca nivelul apei din râul Oder să crească până la nivelul de inundație. Două festivaluri planificate pentru weekend au fost amânate ca măsură de precauție.

O treime din Wrocław, cel mai important oraș din sud-estul Poloniei, a fost inundată în 1997, când râul Oder a ieșit din matcă. Institutul Meteorologic a avertizat cu privire la o creștere rapidă și periculoasă a nivelului apei în râuri.

„În ciuda nivelurilor actuale scăzute ale apei și a avertismentelor privind seceta, precipitațiile intense nu vor avea ocazia să se infiltreze adânc în sol într-un timp relativ scurt, ceea ce înseamnă că masele de apă se vor scurge la suprafață”, a declarat acesta.

Experții meteorologi au declarat, de asemenea, că sistemele municipale de canalizare din multe locuri nu vor fi probabil capabile să absoarbă volumele de apă de ploaie, ceea ce va duce la un risc de inundații. În orașul districtual Ostrów Wielkopolski, care a fost recent afectat de inundații, autoritățile locale au distribuit saci de nisip cetățenilor pentru a-și proteja casele. (MȚ)

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG