Aproximativ 500.000 de elevi de școală primară trec în această perioadă printr-o Evaluare Națională a cunoștințelor.
Copiii din clasa a II-a au dat deja o probă scrisă de comunicare și una de citire, iar învățătorii spun, că din nefericire, cei din generația lor, au un vocabular mai sărac pentru că citesc puțin. În schimb, elevii profită de lipsa de control a părinților și stau cu orele la jocuri pe calculator ori cu telefonul în mână, potrivit ProTV.
Evaluarea Națională pentru clasele a doua, a patra și a șasea urmărește, statistic, evoluția generațiilor școlare până la admiterea în liceu. Ministerul Educației va colecta în premieră calificativele medii din fiecare clasă într-o aplicație digitală.
Cei mai mici candidați, de 8-9 ani, au cele mai multe probe. Pe lângă română, matematică și științe, au și un test de citire. Asta, pentru că un sfert dintre școlarii de clasa a V-a încă citesc pe litere.
Responsabilii din educație vor să găsească sursa problemei. Care nu e obligatoriu, spun logopezii, competența învățătorului.
„Atașamentul excesiv față de gadgeturi, la copiii preșcolari și școlari, creează probleme în ce privește limbajul global, adică receptiv și expresiv, dar și atenția și concentrarea”, spune logopedul Andreea Măcelaru.
„Există o tendință de a găsi plăcere în telefon. În funcție de cât le permite familia, asta nu putem noi controla, ci doar recomanda, așa cum spun specialiștii, cât mai puțin, dacă se poate numai săptămânal, în weekend”, completează Monica Creangă, învățătoare.
Evaluarea Națională de la clasa a II-a a avut loc pe 13 mai, cea de la clasa a IV-a pe 21 mai, iar elevii de clasa a VI-a vor susține prima probă a evaluării pe 28 mai.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.